Sfaturi

Sfatul Florentinei: Televizorul afectează dezvoltarea creierului!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute

Cu cât un copil se uită mai mult la televizor, cu atât mai profund îi este afectat creierul! Din cauza vizionării excesive a programelor tv, unii copii pot deveni violenți, își pot pierde capacitatea de a se exprima corect, de a scrie și de a citi.

Vezi toate articolele despre:
creiersănătate copiiSfatul Florentineitelevizor

Bun găsit! Sunt Florentina de la ZDS și aș vrea să vă întreb câte ore pe zi petreceți în fața televizorului? Dar copiii voștri? Au voie la tv? Vă întreb pentru că impactul numărului de ore petrecute uitându-ne la televizor este uriaș!

Cercetările au dovedit că uitatul la televizor amorțeşte emisfera stângă și lasă emisfera dreaptă să îndeplinească toate activitățile cognitive. Emisfera stângă este regiunea critică pentru dezvoltarea și sănătatea creierului, iar emisfera dreaptă tratează informațiile primite fără să le descompună, fără să le analizeze și să decodeze informația, determinând mai degrabă răspunsuri emoționale decât raționale. Subdezvoltarea emisferei stângi afectează gândirea logică și analitică, exprimarea corectă, gramaticală, exprimarea cursivă a ideilor, scrierea și citirea, raționamentul matematic și științific, pofta pentru lectură, pentru învățare și randamentul școlar.

Atunci când lăsăm copiii să se uite la televizor ore în șir, îi punem în pericol pentru că abilitățile lor mentale nu se mai dezvoltă la fel de rapid. Cei mici pot suferi de dificultăți de atenție, de tulburări de limbaj și nu își dezvoltă capacitatea de lectură. Copiii care niciodată nu au învățat să proceseze (să înțeleagă, să-şi amintească) limba fără imagini ataşate, întâmpină dificultăți în şcoală atunci când trebuie să-l asculte pe profesor. Proporțional cu timpul acordat vizionării tv scad capacitatea de a mai adânci înțelesurile ale unui text și imaginația creativă.

Tot din cauza vizionării excesive a programelor tv apar și incapacitatea de a-și controla comportamentul (unii pot deveni violenți), lipsa organizării, a motivației, a inițiativei, a curiozității, iar capacitatea decizională este și ea afectată.

Câte ore pe zi ar trebui să petreacă un copil în fața televizorului? Până la vârsta de 2 ani, nici măcar una! După ce împlinește 2 ani, o oră ar trebui să fie suficientă, iar pe măsură ce crește ar trebui să se mulțumească cu maxim 2,5 ore în fața televizorului. Orele petrecute de copii la tv trebuie controlate pentru că nu fac decât să le răpească din timpul pe care ar trebui să îl petreacă la joacă, în aer liber și din timpul dedicat temelor și învățării.

Fără îndoială, televizorul poate fi și un mijloc bun de educare, atât timp cât cel mic nu se uită toată ziua la desene animate, ci petrece doar câteva ore pe zi privind emisiuni educative. Și aproximativ aceleași reguli se pot aplica și în cazul nostru, al adulților!

Până data viitoare, ieșiți mai mult în aer liber, deschideți mai multe cărți și închideți mai des televizorul! Pe curând!

Etichete articol:
creiersănătate copiiSfatul Florentineitelevizor
Articolul anterior
Sfatul Florentinei: Cum scăpăm de furnicile din bucătărie?
Articolul următor
Sfatul Florentinei: Cât de lung ar trebui să fie un pui de somn?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sfaturi

Te-ar putea interesa și: