„Sindromul GAPS” – cartea care revoluționează abordarea autismului

Ziarul de Sănătate aduce în premieră în România o carte care a schimbat modul de abordare a autismului: „Sindromul GAPS. Sistemul Digestiv și Problemele Psihologice“ (Gut and Psychology Syndrome), autor Dr. Natasha Campbell-McBride. Autorul arată că există șanse ca micuții diagnosticați cu autism să devină copii aproape normali: „Fiind eu însămi părintele unui copil care și-a revenit, pot să vă spun că este una dintre cele mai pline de satisfacții experiențe din lume! În această carte îmi doresc să vă împărtășesc ceea ce eu cred cu putere că reprezintă tratamentul adecvat pentru un copil cu autism“.

Dr. Campbell-McBride a realizat că afecțiuni aparent fără legătură se întrepătrund și sunt diagnosticate din ce în ce mai frecvent: tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție/tulburarea de atenție (ADHD/ADD), dispraxia, dislexia, diferite tulburări de comportament și de învățare, alergiile, astmul, dermatitele. Un procent mare de copii alergici și astmatici sunt, în diferite grade, dispraxici și hiperactivi. Există o suprapunere de aproximativ 50% între dislexie și dispraxie și de 30-50% între ADHD și dislexie. Copiii cu eczeme grave în perioada de sugar dezvoltă frecvent trăsături autiste mai târziu în viață. Autismul și ADHD se suprapun cu fiecare dintre afecțiunile menționate mai sus. În afară de a fi hiperactivi, mulți copii autiști suferă de alergii severe, astm, dermatită, dispraxie și dislexie.

Dr. Natasha Campbell-McBride a găsit un element comun care unește acești copii, din punct de vedere clinic. Acest element este dat de sistemul lor digestiv. Mai exact, la acești copii, nu se dezvoltă flora intestinală normală. Ca urmare, sistemul digestiv al acestor copii în loc să fie o sursă de sănătate devine o sursă majoră de toxicitate. Bacteriile patogene din sistemul digestiv al copiilor atacă pereții intestinului făcându-i permeabili, astfel încât toxine și bacterii pătrund în circulația sangvină și ajung la creier.

Partea a doua a cărții este dedicată tratamentului, respectiv implicațiilor glutenului, cazeinei, amidonului, zahărului în sindromul GAPS. Dieta GAPS constă în alimente ușor digerabile, dar bogate nutrițional, în alimente fermentate, suplimente alimentare (probiotice, vitaminele D și A). Detoxifierea ocupă și ea un loc important în programul GAPS.

Cine este Dr. Natasha Campbell-McBride?

Dr. Natasha Campbell-McBride este originară din Rusia, unde și-a făcut studiile medicale. A lucrat ca neurolog și neurochirurg câțiva ani. În urmă cu mai bine de 20 de ani s-a mutat în Marea Britanie, unde acum are propria clinică în Cambridge. În momentul în care a devenit mamă, iar fiul său a fost diagnosticat cu autism, a realizat că profesia sa nu are răspunsuri pentru afecțiunea fiului și a început să studieze nutriția. Cu foarte multă determinare, Dr. Campbell-McBride a reușit să îl recupereze pe fiul său. Experiența cu fiul său o pune în practică în prezent, în clinica sa din Cambridge, unde tratează copii și adulți cu autism, tulburări neurologice, digestive și imunitare.