Trăiește sănătos cu Simona, Video

Pietrele la rinichi: de la diagnostic la tratament modern – VIDEO

Autor:

Ai probleme cu pietrele la rinichi? Dacă răspunsul este da, poate că ar trebui să știi că, anual, mai mult de jumătate de milion de persoane se confruntă cu această problemă. Există, desigur, rezolvarea, dar trebuie să ținem cont că eliminarea pietrei depinde de mărimea, tipul, dar și cauza care a produs formarea acesteia.

Vezi toate articolele despre:
apăcalculi renalihidratarepietre la rinichirinichivideo

Calculii renali sau, așa cum sunt denumiți în popor, pietrele la rinichi reprezintă acele depozite de minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor. În mod normal, așa cum știm, rinichii se ocupă de filtrarea sângelui și a urinei de substanțele toxice sau compușii chimici. Unii dintre acești calculi renali rămân în rinichi fără să creeze urmări, iar alții se elimină prin urină. De obicei, dimensiunile pietrelor sunt mici, lucru care contribuie la eliminarea mai ușoară a acestora, însă pot să își mărească dimensiunea, aspect ce îngreunează eliminarea, dar provoacă și un mare disconfort.

Despre pietrele la rinichi, dar și despre tratamentul cu laser, procedură minim invazivă, au discutat mai multe în cadrul emisiunii Simona Dragomir și invitatul acesteia la Hello Sănătate TV, dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog.

Pietrele la rinichi – una dintre cele mai vechi boli

Nu doar una dintre cele mai vechi boli, dar și cea mai răspândită la nivel global, pietrele la rinichi reprezintă una dintre problemele de sănătate care și-a păstrat „popularitatea” de-a lungul timpului. De aceea, chiar și cu mii de ani în urmă existau pietrele, motiv pentru care putem spune că problema nu s-a acutizat din cauza industrializării sau a modificărilor care au venit odată cu anii.

Cât de neplăcute sunt pietrele la rinichi?

Faptul că pietrele la rinichi provoacă dureri insuportabile nu este un mit. Se spune chiar că durerea resimțită în caz de pietre la rinichi este asemănătoare cu durerea pe care o trăiesc femeile atunci când nasc.

În momentul în care avem pietre la rinichi, de fapt se produce următorul fenomen: în corpul nostru există un sistem de tuburi în care urina care este formată de rinichi se varsă. Și, datorită faptului că este este bogată în săruri minerale, în anumite condiții, acestea se pot depune, se pot agrega și pot conduce la formarea pietrelor. Important aici este ca pietrele să stea în rinichi, situație în care urina poate să treacă pe lângă ele fără probleme. În momentul în care se deplasează, adică pleacă pe ureter, canalul dintre rinichi și vezica urinară poate să se blocheze și să producă o colică renală, adică acea durere de nesuportat.

În general, calculii care măsoară până într-un centimetru pot migra pe calea urinară, cei până în șase milimetri se pot elimina spontan, iar cei care depășesc această valoare pot să rămână înțepeniți.

Din ce cauze pot apărea pietrele la rinichi?

1. Nu bem suficientă apă – este nevoie să ne adaptăm cantitatea de lichide pe care le consumăm la mediul în care stăm sau la activitatea pe care o desfășurăm, pentru că, în caz contrar, apar infecțiile urinare, urmate de apariția calculilor renali. Ca soluție, în cazul pacienților predispuși la a face pietre la rinichi, se recomandă consumul apă plată oligominerală, cu un conținut mai scăzut de minerale și de calciu, dar și un supliment administrat, încă de la primele simptome de infecție urinară. Așadar, recomandăm UroHelp Forte, suplimentul alimentar natural care previne înmulțirea bacteriilor la nivelul mucoasei tractului urinar și grăbește vindecarea infecțiilor. De asemenea, pentru bărbați, recomandăm ProstaHelp Forte, un produs ce susține sănătatea prostatei, funcția urinară și funcția reproductivă.

2. Exagerăm cu mâncarea – de exemplu, litiaza de acid uric poate fi favorizată de consumul exagerat de carne, în special de carne procesată sau carne de animal tânăr care conține cantități mari de acid uric.

3. Mâncăm foarte multe lactate și luăm suplimente de calciu în cantitate prea mare, ceea ce favorizează apariția litiazei calcice. De aceea, nu ar trebui să depășim 1000 mg de calciu într-un interval de 24 de ore.

4. Din cauza factorilor metabolici – există o anumită predispoziție genetică ce se manifestă fie prin eliminarea anumitor substanțe prin urină, mai degrabă decât prin scaun, fie printr-un deficit de substanțe, precum este citratul care se găsește în urină și care protejează împotriva formării calculilor.

Pentru mai multe informații despre pietrele la rinichi, vă invităm să urmăriți întreaga emisiune, aflată la începutul acestui articol. Veți putea afla:

  • Ce sunt pietrele la rinichi? De câte tipuri sunt acestea?
  • Cum se formează pietrele la rinichi?
  • Din ce cauză apar pietrele la rinichi?
  • Care sunt semnele care ne pot anunța că avem pietre la rinichi?
  • Ce facem cu pietrele care nu se elimină prin urină?
  • Ce metode de tratament avem la dispoziție?
  • De la ce stadiu este recomandată intervenția chirurgicală?
  • Putem să prevenim în vreun fel calculii renali? Ce înseamnă o rutină sănătoasă atunci când vine vorba despre prevenirea calculilor renali?

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
apăcalculi renalihidratarepietre la rinichirinichivideo
Articolul anterior
Poveștile Long-Covid vor mai dura – VIDEO
Articolul următor
Feminitate fără vârstă – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Trăiește sănătos cu SimonaVideo