Trăiește sănătos cu Simona, Video

Sănătatea sânului: Ce simptome ne trimit la medic? – VIDEO

Autor:

Începând cu vârsta de 18-20 de ani, grija femeilor față de sănătatea sânilor ar trebui să devină o prioritate, cu toate că riscurile de a apărea probleme se mențin încă scăzute. Iar pentru armonizarea sufletului cu trupul, femeia are nevoie să învețe să se cunoască, să își dea seama ce este potrivit și ce nu pentru acesta și cum să aibă grijă de el. Din această categorie fac parte și durerile de sâni, inevitabile din când în când, dar cărora este nevoie să le acordăm importanță, așa cum ar trebui să o facem pentru orice modificare care apare.

Vezi toate articolele despre:
cancer de sânecografii mamareprevențieSănătatea femeiivideo

Despre sănătatea sânilor și simptomele care ar trebui să ne facă să ne îndreptăm către medic ne-au spus mai multe în cadrul emisiunii Simona Dragomir și invitata sa, dr. Simona Filip, medic primar chirurgie generală.

Controalele periodice au fost puse pe pauză

În contextul pandemiei de coronavirus, din cauza faptului că spitalele au fost împânzite de miile de pacienți infectați cu virusul, controalele periodice din celelalte categorii medicale au fost stopate. Totuși, în cazul persoanelor care nu obișnuiau să meargă la control în fiecare an, investigațiile la nivelul plămânilor, pentru a se vedea efectele infectării cu virusul SARS-CoV-2, au scos la iveală și afecțiunile prezente la nivelul glandelor mamare. Este vorba despre tomografiile la nivelul toracelui, care cuprind plămânii, coastele și sânii, ce au condus pacienții către controale mai amănunțite, descoperind afecțiuni pe care nu știau că le au.

Autoexaminarea – primul pas către un sân sănătos

Examinările periodice sunt mai mult decât importante pentru a descoperi din timp dacă există probleme la nivelul sânilor. Acest lucru nu doar că ne face mai conștienți de necesitatea bunei funcționări a propriului nostru corp, dar ne ajută să ne dăm seama că vorba „cu cât descoperim mai repede că există o problemă, cu atât mai ușor o vom putea trata” este cât se poate de actuală. De aceea, primul pas este să ne autoexaminăm și să ne autopalpăm, iar orice semn și simptom pe care îl descoperim și pe care îl considerăm a fi în neregulă să ne tritită la un consult la medicul specialist.

Bine de știut!

În cazul în care descoperim că ceva este în neregulă, acest lucru nu înseamnă automat că este vorba de un cancer, ci la nivelul sânului mai există și alte patologii ce pot fi tratate.

Cum se face autoexaminarea?

 1. Ne uităm cum arată sânii, observăm dacă există asimetrii, observăm areola și mamelonul (dacă există modificări de culoare, dacă sunt băgate în interior, dacă există scurgeri atât seroase/limpezi, cât și lăptoase sau sangvinolente).
 2. Observăm durerile care apar și care, de cele mai multe ori, sunt legate de ciclul menstrual. De cele mai multe ori, nu durerea este cea care indică existența unei probleme la nivelul sânilor, ci alte modificări vizibile care apar.
 3. După ciclul menstrual, când sânii nu mai sunt atât de dureroși și de angorjați, este nevoie să simțim consistența sânilor, adică așa-numita palpare. Examinarea trebuie făcută cu mâna aflată în poziție opusă sânului (ducem mâna stângă la sânul drept și mâna dreaptă la sânul stâng) și se face în două etape: prima oară se face în ședere sau în picioare și a doua oară în poziție culcată. Se verifică fiecare zonă, în mod circular, de la o palpare superficială, la una mai profundă.
 4. Verificăm și palpăm axilele, încercând să atingem întreaga zonă, pentru a putea depista un eventual nodul.

Cu toate că multor femei le este teamă de eventualul diagnostic din partea medicului, controlul periodic este cu adevărat necesar, mai ales că, odată cu trecerea timpului, lucrurile se pot înrăutăți. De aceea, vă recomandăm să începeți încă de acum examinarea, chiar la dumneavoastră acasă și să mergeți la controale periodice.

Pentru mai multe informații despre sănătatea sânilor, vă invităm să accesați întreaga emisiune, aflată la începutul acestui articol. Veți putea afla:

 • Ce fel de afecțiuni pot să apară la nivelul sânilor, în funcție de vârstă?
 • Care sunt factorii ce duc la apariția afecțiunilor la nivelul sânilor? Care este rolul eredității în afecțiunile sânului?
 • Care sunt simptomele care ar trebui să ne trimită la medic?
 • Ce este de făcut în cazul în care apar modificări la nivelul sânilor?
 • Cum se face autoexaminarea și ce presupune un examen de rutină?
 • Care sunt tipurile de investigații pe care trebuie să le facem pentru a preîntâmpina eventualele probleme? La ce perioadă de timp este bine să le reluăm?
 • Cum diferențiem formațiunile canceroase de cele noncanceroase la nivelul sânului?

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
cancer de sânecografii mamareprevențieSănătatea femeiivideo
Articolul anterior
Saltea și pernă potrivite, coloană sănătoasă! – VIDEO
Articolul următor
Aplicațiile antiinflamatorii ale ozonoterapiei – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Trăiește sănătos cu SimonaVideo