Luana Show, Psihologie, Video

Hormonii și relațiile de dragoste

Autor:

Fie că ești îndrăgostit, fie că fugi de un pericol, mintea determină compoziția chimică a sângelui care, la rândul ei, controlează biologia. Mintea interpretează percepția, iar creierul lucrează la biochimie – care la rândul ei influențează percepția. Pe scurt, tot ce îți închipui creează o realitate a ta și produce anumite substanțe în corp. Așa se explică fluturii din stomac, insomnia, excitația, transpirația din palme, un ciudat mod de a ți se tăia respirația sau picioarele în timp ce mergi…

Vezi toate articolele despre:
hormoniLuana Ibackaresveratrolseleniuvideo

Avem un ciclu de INFORMAȚIE – PERCEPȚIE – INTERPRETARE – COMPORTAMENT AL CELULELOR procesate de minte și de substanțe neuro-chimice, care răspunde de felul în care reacționăm la evenimente, în relații, în dragoste. Putem afirma că hormonii mediază relația dintre minte și corp.

ESTROGENUL ȘI TESTOSTERONUL sunt hormonii împerecherii, ei sunt prezenți și la femei  și la bărbați, în doze diferite, pentru a genera dorința, cuplare imediată, fără implicare neapărat emoțională. Acești hormoni ai pasiunii sunt importanți pentru fertilitate, deci crearea dorinței, pasiunii este comportamentul generat de ei și este necesar în perpetuarea vieții. Sexul este plăcut datorită DOPAMINEI, o substanță chimică esențială în propagarea dorinței spre plăcere și extaz. Dopamina este sintetizată într-o zonă a creierului, esențială în circuitul cerebral al sistemului recompensă/plăcere. Dopamina este activată însă și de alte acțiuni sau alte substanțe care aduc plăcere sau dependență, cum ar fi alimente, droguri, jocuri de noroc, alcool. Când suntem îndrăgostiți, circuitul cerebral al dopaminei este bogat și se multiplică la orice stimul legat de persoana respectivă. Dopamina se poate combina cu calmul specific afecțiunii și poate crea, uneori, durabilitate în relații. Dopamina, revin, se produce în sistemul de recompensă-plăcere, deci dragostea dispare când recompensa dispare.

VASOPRESINA este o neuropeptidă sintetizată în hipotalamus. Ea se referă la legături emoționale puternice și agresive. Așa cum, în natură, masculii cu femelele nu formează cupluri pereche pe viață decât foarte rar, cercetătorii au studiat procentul chimic de vasopresină ce diferențiază comportamentul unor specii. Un șoarece rozător, de exemplu, având această neuropeptidă într-un procent mai mare, își petrece întreaga viață lângă parteneră, crescând serii de pui și păzind cuibul cu agresivitate. Deci, nu te supăra dacă ai un partener cu vasopresina mai mică decât un șoricel și nu va sta întreaga viață doar cu tine.

OXITOCINA are o mare reputație în dezvoltarea atașamentelor. Este drogul iubirii și al îmbrățișării. Pe vremuri, era cunoscută ca o moleculă stimulantă a uterului la naștere, a producerii de lapte și de sentimente materne.

Am trecut în revistă acești hormoni ca să lămurim legăturile invizibile și, deseori, neconștientizate dintre chimia corpului și interpretările create de mintea noastră în diverse situații relaționale. Furtuna de emoții a iubirii și mixul hormonal duc la o stare unică de visare, deseori de neexplicat. Ce ajută echilibrul hormonal? Sunt plante, alimente și suplimente nutritive care se recomandă în tratarea diferitelor tulburări hormonale, la fel cum multe activități fizice – ca dansul sau sportul în natură – îmbunătățesc funcția uzinei hormonale într-un mod fără riscuri și chiar plăcut. Să reținem că hormonii sunt cei răspunzători pentru starea noastră de spirit, energia, metabolismul, libidoul și felul în care arată pielea noastră.

Zenyth îți recomandă Resveratrol cu Seleniu! Formulă cu acțiune anti-aging. Previne îmbătrânirea de la nivel celular. Produsul Resveratrol cu Seleniu este disponibil pe site-ul zenyth.ro și în farmaciile și magazinele naturiste partenere.

Etichete articol:
hormoniLuana Ibackaresveratrolseleniuvideo
Articolul anterior
Primul ajutor în caz de toxiinfecție alimentară
Articolul următor
De la deprimare la extaz, prin comunicare
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Luana ShowPsihologieVideo