Nutriție, Video

Tratament natural pentru balonare și gaze intestinale

Autor:

Auzim des formularea ”tratarea balonării”, deși balonarea nu este în sine o boală. Este un proces normal și natural al organismului, rezultat din acumularea de gaze în stomac și în intestin, ca urmare a procesului natural de digestie. Astfel, balonarea este mai mult un simptom al unui stil de viață sau a unei alimentații nepotrivite, dar și al unor boli grave. Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competență în apifitoterapie, ne oferă sfaturi importante pentru o digestie normală și ușoară.

Vezi toate articolele despre:
balonăribromelainăcărbune activenzime digestivevideo

În funcție de caz, balonarea poate merge de la o simplă senzație de disconfort, la manifestări exagerate ce seamănă chiar cu un infarct. Care sunt principalele sfaturi pentru a păstra balonarea în limitele normalului?

  • Urmăriți cu atenție reacțiile organismului în funcție de alimentație și renunțați la cele care generează simptome mai violente. De exemplu, există foarte multe persoane care prezintă pe perioada vieții de adult o anumită sensibilitate la lactoză sau la gluten. De asemenea, există produse ce sunt de obicei generatoare de gaze intestinale – unele leguminoase (fasolea), ceapa, usturoiul etc.
  • Evitați mesele foarte bogate și mestecați bine înainte de înghițire. Consumul de apă în timpul mesei este un obicei la fel de dăunător, astfel diluându-se enzimele ce realizează digestia.
  • Fumatul și mestecatul gumei duc la înghițirea aerului în stomac. De asemenea, nu consumați fructe imediat după masă! Fermentarea acestora va provoca balonare. Cel mai bine este să consumăm fructele ca mese separate pentru a evita stagnarea lor îndelungată în tractul digestiv.
  • Stresul și sindromul premenstrual în cazul femeilor sunt factori favorizanți pentru apariția balonării. Plantele adaptogene pot oferi un ajutor real și rapid, iar controlul alimentației trebuie să fie suplimentar în aceste perioade.
  • Sedentarismul duce la un tranzit intestinal la fel de „sedentar” și însoțit de balonare. Mersul pe jos nu face doar piciorul frumos, ci normalizează și digestia.
  • În cazul în care vă confruntați cu un deficit de enzime, puteți apela la administrarea enzimelor naturale de genul bromelainei și papainei. Cărbunele activ este un remediu din bătrâni care nu dezamăgește niciodată.
  • Balonare poate avea și forme cronice – boli intestinale inflamatorii, tumori parazitare, cancer ovarian sau pancreatic.
  • Folosirea condimentelor ajută în diminuarea balonării datorită uleiurilor ce îmbunătățesc digestia – piper negru, ghimbir etc.
  • Tot pentru îmbunătățirea digestiei putem consuma după masă o ceașcă de ceai de mentă, soc, anghinare, bucuioc sau lemn dulce.

Și nu uitați! Orice balonare care nu cedează printr-o renunțare la obiceiurile dăunătoare și prin corectarea stilului de viață este important să ne trimită la medic.

Etichete articol:
balonăribromelainăcărbune activenzime digestivevideo
Articolul anterior
Pofta de dulce: Cum alegem un dulce sănătos?
Articolul următor
Problemele prostatei și tratamentele naturale
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieVideo