Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Viroză sau gripă? Cum facem diferența?

Autor:

Viroză sau gripă? Când suntem contagioși și cum ne protejăm? Identificarea sursei simptomelor noastre este extrem de importantă pentru stabilirea unui tratament adecvat!

Vezi toate articolele despre:
Gripăimunitateracealasimona dragomirvideoviroza

Bun găsit! Suntem în plin sezon al virozelor respiratorii. Camerele de gardă ale spitalelor sunt pline. Sunt numeroase persoane care se prezintă cu stări febrile, dureri de cap, dureri musculare, temându-se să nu fi contractat virusul gripal. Iată de ce astăzi vă propun să aflăm câteva diferențe între răceală și gripă.

În vreme ce viroza respiratorie sau răceala obișnuită evoluează lent, gripa are o evoluție foarte rapidă. Din cauza unei răceli te simți rău câteva zile, însă simptomele gripei pot dura între câteva zile și câteva săptămâni. Mai mult, gripa se poate complica, poate ajunge la pneumonie, uneori necesitând spitalizare și punându-ți chiar viața în pericol.

Răceala apare la toate vârstele, indiferent de anotimp. În schimb, gripa este specifică sezonului rece și afectează în special copiii, vârstnicii și persoanele bolnave, cu imunitate scăzută. În privința simptomelor, virozele respiratorii sunt mai puțin agresive: febra apare rar la adulți; iar copiii fac febră ușoară. Durerile de cap sau cele musculare sunt ușoare, oboseala la fel. În primele zile de răceală, secreții nazale sunt apoase, apoi devin îngroșate și închise la culoare. Nasul este înfundat timp de 4-5 zile. Durerile în gât apar la debutul bolii și dispar întotdeauna după 1-2 zile. Tusea este zgomotoasă, însoțită de dureri în piept. Simptomele răcelii dispar de regulă după o săptămână. Țineți însă cont că în primele 3 zile, bolnavul este contagios.

Ce se întâmplă în cazul gripei? Ei bine, durerile de cap și musculare sunt foarte puternice. Bolnavul se simte foarte obosit, la începutul bolii apare chiar o stare de epuizare extremă. Nasul înfundat apare în puține cazuri, secrețiile nazale nici ele nu apar întotdeauna. În schimb, durerile în gât și în piept apar întotdeauna și sunt severe. Ca și durată a bolii, gripa te poate ține de la 7-10 zile la 3-4 săptămâni.

Complicațiile pot apărea atât în cazul răcelii, cât și în cazul gripei. În cazul răcelii pot apărea congestia sinusurilor, otita medie, uneori crize de astm. În cazul gripei, complicațiile sunt destul de serioase: vorbim aici despre sinuzită, bronșită, otită, pneumonie. Pneumonia apare în special la copii, vârstnici, persoane care au probleme pulmonare sau cardiace. La copii pot apărea, de asemenea, diareea și vărsăturile. Atenție! Netratată, gripa poate pune viața în pericol.

Tratamentul este oarecum similar. Atât în răceală, cât și în gripă sunt indicate medicamente pentru ușurarea simptomelor: decongestionante nazale, siropuri de tuse, antihistaminice, medicamente pentru reducerea durerii și febrei. În plus, în gripă, în unele cazuri sunt prescrise medicamente antivirale.

Bun, acum probabil mă veți întreba: când ne adresăm medicului? Trebuie să mergem la medic atunci când febra persistă mai mult de 3 zile, pentru că poate fi semnul unei infecții bacteriene. De asemenea, atunci când există dureri severe la înghițire – pot fi semnul unei infecții streptococice. Dacă tusea persistă mai mult de 3-4 săptămâni, prezintă-te la medic – poate fi vorba despre o bronșită. De asemenea, congestia și durerile de cap puternice mai mult de o săptămână pot indica o sinuzită.

Cam atât pentru astăzi! Aveți grijă de voi! Aveți grijă să nu răciți! Să ne revedem voioși și sănătoși! Pe curând!

Etichete articol:
Gripăimunitateracealasimona dragomirvideoviroza
Articolul anterior
Măsuri de imunizare în sezonul rece
Articolul următor
Efectele stresului asupra omului modern
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo