Coronavirus, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Frica și anxietatea în contextul pandemiei

Autor:

Contextul generat de COVID-19, dincolo de suferințe fizice și pagube materiale, aduce și pagube la nivel psihologic. Frica, furia, anxietatea – uneori până la atacuri de panică – sunt doar o parte dintre aceste trăiri care aduc efecte negative la nivel corporal.

Vezi toate articolele despre:
anxietatecoronavirusdepresiestresvideo

Având în vedere că nu putem schimba contextul general, ceea ce putem face pentru a ne ușura situația ține de schimbarea perspectivei asupra problemei și de întoarcerea către remediile naturale care s-au dovedit eficiente de-a lungul timpului. Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competență în apifitoterapie, vine alături de Simona Dragomir, la Ziarul de Sănătate, pentru a afla mai multe despre toate acestea.

Ce s-a schimbat în perioada pandemiei?

Statisticile creează panică, suntem tentați să vedem datele negative atunci când urmărim știrile. Toată această perioadă are însă și cifre optimiste, cazuri care s-au vindecat, persoane infectate care nici nu prezintă simptome. Prin urmare, dincolo de tragismul situației, percepția noastră, modul în care alegem să vedem lucrurile dau tonul stării noastre generale.

Perioada pandemiei ne-a făcut să ne descoperim mai panicați, mai anxioși, triști, furioși, frustrați. Toate acestea sunt sentimente normale pentru o situație atât de complicată. S-au pus bazele unui context favorabil pentru a pune în scenă poate anumite vicii care să ne ajute fals să facem față emoțiilor negative? Poate un consum de alcool, de mâncare, fumat sau orice alte tipuri de comportamente adictive. Desigur, mai vizate sunt persoanele care aveau astfel de dezechilibre emoționale, însă toți suntem predispuși acestor emoții profund umane.

Cheia traversării cu bine a acestei perioade este, ca de obicei, o viziune pozitivă asupra lucrurilor și decizii lucide și realiste cu privire la măsurile de protecție. Restricțiile de reduc, pericolele rămân.

Emoțiile negative ne afectează starea de sănătate

Este bine să știm că tot ceea ce simțim și gândim se vede și la nivel fizic. Sunt deșeuri emoționale care se depun simbolic în corp. Persoanele care sunt mai speriate de boală sunt cele care se îmbolnăvesc cel mai mult. La fel, am observat fiecare că, în perioadele dificile emoțional, suntem mai predispuși agravării sau dezvoltării anumitor afecțiuni. Care sunt principalele organe afectate în această perioadă?

  • Ficatul: este organul care este cel mai supus stresului primăvara. Emoțiile care îi fac rău sunt furia, iritabilitatea, frustrările. Mulți dintre noi am simțit mai des aceste sentimente în ultima perioadă. Acesta este un organ cheie pentru funcționarea tuturor celorlalte organe, este una dintre principalele căi de detoxifiere. Primăvara este un anotimp al renașterii și este bine să lucrăm asupra tuturor blocajelor pe care le-am acumulat, să punem lucrurile în mișcare. Deveniți flexibili, evitați să rămâneți blocați în anumite tipare de gândire. Furia ne afectează, nu numai ficatul, ci și plămânii, mergând până la apariția astmului. Pentru regenerarea ficatului sunt ideale alimentele cu gust acrișor și verdețurile: lămâie, rubarbă, păpădie, limonadă cu ghimbir și turmeric ras.
  • Plămânii: Când plămânul este în dezechilibru, omul se află în suferință, în tristețe. Reciproca este, desigur, valabilă. Pentru plămân, gustul asociat este gustul picant pe care îl putem lua din ghimbir sau turmeric. Plămânul și colonul lucrează împreună. În momentul în care la nivelul plămânului sunt probleme, se pot transmite dezechilibre și intestinului gros. Multă lume s-a confruntat în ultimul timp cu probleme digestive. Dincolo de turmeric și ghimbir, alimente potrivite care ajută plămânii sunt merele, perele și nucile.
  • Rinichii: sunt rezervorul de energie al organismului, energie transmisă ancestral. Frica și spaima sunt cele care îi iau această energie: frica de îmbolnăvire, de a rămâne fără job, de a pierde pe cineva drag. Acesta este un motiv în plus pentru care este bine să eliminăm frica. Mâinile și picioarele reci sunt semn de scădere a energiei la nivelul rinichiului.

De ce avem nevoie pentru o reechilibrare în pandemie?

  • Detoxifiere la nivel emoțional – să ne eliminăm blocajele, să căutăm și ajutor medical.
  • Întrebați medicul fitoterapeut care sunt suplimentele care vă ajută. Puteți intra pe site-ul ro și puteți comanda online. Tot acolo puteți adresa întrebări specialiștilor pentru a ști către ce produse te poți îndrepta.
  • Vitamina C cu resveratrol, vitamina D3 cu K2, eventual cu calciu și magneziu – sunt vitamine importante pentru refacerea și întărirea organismului.
  • Exercițiile de respirație profundă, chiar pe balcon dacă nu avem grădină, ne ajută la oxigenare și recâștigarea energiei.
  • Plimbările în spații care nu sunt aglomerate sunt necesare, ca și până acum.
  • Respectați regulile de igienă și distanțarea socială. Nu sunt reguli impuse din afară, ci sunt reguli care ne ajută, reguli pe care este bine să le integrăm ca fiind ale noastre.

Dacă doriți să ascultați întreaga emisiune realizată alături de Simona Dragomir și dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competențe în apifitoterapie, vă invităm să urmăriți materialul video de mai sus.

Etichete articol:
anxietatecoronavirusdepresiestresvideo
Articolul anterior
Ce facem și ce nu facem după perioada de izolare?
Articolul următor
Cum ținem sub control emoțiile în perioadele tensionate generate de COVID-19?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
CoronavirusTrăiește sănătos cu SimonaVideo