Contributors

Extractul total de Stevia luptă cu boala Lyme

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
antibioticeboala lymecăpușeextracte standardizatesfatstevia

Specialiştii estimează că cel puțin 300.000 de persoane sunt infectate anual cu Borrelia burgdorferi, patogen transmis de căpuşe şi responsabil de boala Lyme. Îngrijirile standard convenționale se bazează pe tratamentul cu antibiotice, care însă adesea, fie acționează numai pentru infecțiile de suprafață, fie determină apariția rezistenței patogenului, astfel încât boala devine multisistemică (afectează mai multe sisteme din organism) şi se cronicizează, cauzând nenumărate prejudicii.

Borrelia burgdorferi are un ciclu de viață complex şi poate exista în diferite forme: spirochete, sferoplaste (numite şi formă – L, care nu are un perete celular), corpuri rotunde (formă de chist, sau cocon – formă latentă care adesea nu poate fi depistată) şi biofilme foarte rezistente la antibiotice. Această diversitate morfologică face ca tratamentul convențional să fie extrem de dificil, deoarece în timp ce unele antibiotice convenționale sunt eficiente împotriva formelor cu perete celular, cum ar fi spirochetele, ele sunt ineficiente împotriva celor fără perete celular, aşa cum sunt sferoplastele. Acest lucru permite B. burgdorferi ca prin schimbarea formei să supraviețuiască mijloacelor convenționale de tratament.

De asemenea, formarea biofilmului creează o barieră semnificativă împotriva acțiunii majorității antibioticelor convenționale, chiar şi atunci când sunt utilizate în combinație, fiind considerat a fi cel mai eficient mecanism de rezistență şi supraviețuire cunoscut până în prezent.

Stevia: acțiune antimicrobiană

Rezultatele unui studiu preclinic, publicat în 2015 în „Eur J Microbiol Immunol” şi realizat de cercetătorii departamentului de Biologie a Universității din New Haven, evidențiază activitatea antibiotică excepțională a plantei Stevia rebaudiana şi eficacitatea ei împotriva tuturor formelor morfologice cunoscute ale B. burgdorferi.

Acțiunea extractului total din frunzele plantei a fost comparată cu antibioticele doxiciclină, cefoperazon, daptomicina şi combinații ale acestora. Rezultatele au demonstrat că Stevia a avut un efect semnificativ în eliminarea spirochetelor de B. burgdorferi atât în formă lor activă (spirochete şi sferoplaste), cât şi în formă latentă (chistică). În testele realizate pe biofilme, Stevia a redus semnificativ B. burgdorferi.

Extractul din frunzele de Stevia rebaudiana conține o serie de compuşi (austroinulin, β-caroten, dulcozida, riboflavină, tiamină, steviol, steviozida şi rebaudozide) cunoscuți pentru proprietățile antimicrobiene împotriva a numeroşi patogeni. Rolul principal al acestora este de a proteja plantă împotriva infecțiilor microbiene şi a condițiilor nefavorabile ambientale.

Steviozida şi rebaudozidele extrase din frunzele plantei sunt utilizate în alimentație ca înlocuitor natural de zahăr, dar aceste principii active izolate din plantă nu posedă aceeaşi acțiune antimicrobiană ca şi extractul total.

Atenționare

Ciclul de viață al Borrelia burgdorferi este strâns legat de cel al căpușelor, dar și de gazdele acestora. Șoarecii sunt parazitați de căpușe, rămân infectați pe viață și sunt considerați „rezervorul“ principal pentru infectarea căpușelor.

    Sursa:

  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26716015
Etichete articol:
antibioticeboala lymecăpușeextracte standardizatesfatstevia
Articolul anterior
Vitamina D: un ajutor nesperat pentru bolnavii cu scleroză în plăci?
Articolul următor
Vitamina K, vitamina responsabilă de coagularea sângelui

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Contributors

Te-ar putea interesa și: