Coronavirus, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Sarcină fără probleme pe timp de pandemie

Autor:

Perioada sarcinii este una străbătută de îngrijorare în legătură cu dezvoltarea fătului, cu starea de sănătate generală a mamei și chiar cu procesul nașterii în sine. La toate aceste îngrijorări se adaugă acum amenințarea, doar parțial cunoscută, a noului coronavirus. Ce ne spun specialiștii în obstetrică ginecologie despre cum ne putem bucura de o sarcină fără probleme pe timp de pandemie aflăm în rândurile care urmează.

Vezi toate articolele despre:
cezarianacoronavirusimunitatenașteresarcinăvideo

Unul dintre aspectele care îngrijorează, în contextul pandemiei de coronavirus, este faptul că sarcina aduce o scădere a puterii sistemului imunitar. Acest lucru este normal și chiar vital pentru dezvoltarea sarcinii. Pe de altă parte, femeia gravidă este mai predispusă astfel riscului de a fi infectată cu noul virus. Dr. Zorela Sgarbura, medic primar obstetrică ginecologie, doctor în științe medicale, invitata Simonei Dragomir la Ziarul de Sănătate, ne pune în evidență însă și atuurile pe care o femeie însărcinată le are în fața COVID-19.

Femeia gravidă vs Femeia la vârstă fertilă, în contextul COVID-19

Femeia gravidă se deosebește destul de mult, la nivelul proceselor interne, de femeia tânără, la vârstă fertilă. Principala diferență este dată de depresia imunitară cu care se confruntă femeia însărcinată. Practic, pentru ca sarcina să poată fi susținută, sistemul imunitar al gravidei este semnificativ diminuat ca și putere reactivă. Iar dacă sistemul imunitar are o acțiune diminuată, atunci suntem mai predispuși la o gamă largă de infecții, nu doar cea cu coronavirus.

Situația nu este însă atât de îngrijorătoare pentru că perioada gravidității aduce și beneficii în contextul pandemiei. Pentru a afla care sunt acestea este important să prezentăm, înainte de toate, stadiile de dezvoltare ale virusului în organism.

  1. Etapa asimptomatică: pacienta nu știe că are boala, chiar dacă virusul a pătruns în organism. Acest lucru o face un purtător ce poate transmite boala către cei din jur.
  2. După câteva zile, boala începe să se manifeste. Desigur, există persoane care se opresc în evoluție, fie în faza ușor simptomatică, fie în cea asimptomatică, fără a ajunge la faza a treia a bolii.
  3. Etapa a treia este cea de gravitate maximă, cea în care plămânii sunt afectați, în care viața este pusă în pericol.

Vestea bună pentru femeile însărcinate vine din faptul că au riscuri mult mai scăzute de a trece în faza a treia a bolii, cea cu posibil risc de mortalitate. Acest lucru se întâmplă pentru că mecanismul prin care se intră în insuficiența respiratorie la nivel alveolar este tot un răspuns imunologic. Sistemul imunitar al femeii însărcinate, fiind unul cu activitate diminuată, și reacțiile ce duc la agravarea bolii și la intrarea în stadiul trei al bolii vor fi diminuate. Pe scurt, în perioada sarcinii, chiar dacă o femeie este mai expusă riscului de a contacta virusul, riscul de a dezvolta simptome grave este mult mai mic.

Ce ar trebui să alerteze o femeie însărcinată în contextul COVID-19?

Este cunoscut faptul că boala debutează cu greață, dureri de cap, de mușchi, simptome respiratorii etc. Ultimele cercetări au arătat că pierderea mirosului și gustului au fost simptome prezente la un număr foarte mare al celor infectați. De asemenea, dacă poarta de intrare este una digestivă, diareea, durerile abdominale sunt semnale importante de luat în calcul. Este bine să fim atenți la semnele date de organismul nostru.

Ce poate face femeia însărcinată pentru a se proteja?

Este bine de știut că există niște porți de intrare ale virusului pe care este bine să le protejăm suplimentar, nu doar în caz de graviditate: nivel respirator, nivel ocular și tractul digestiv – de la cavitatea orală, până la cea digestivă. Ne putem infecta pe calea aerului, dar și prin mâinile murdare. Regulile de igienă sunt de bază pentru toți.

Este bine să luăm în calcul că, fiind un virus nou, protocoalele adresate femeilor însărcinate se pot schimba în timp, pe măsură ce descoperirile și studiile avansează. Conform celor mai noi ghiduri eliberate, pacienta gravidă trebuie să fie supusă unui triaj înainte de a intra în clinica în care va naște. Dacă gravida este confirmată ca purtătoare a noului coronavirus, ea va urma un traseu separat de restul pacienților și va beneficia de o cameră izolată. De asemenea, echipa de specialiști ce se va ocupa de naștere trebuie să fie anunțată din timp pentru a lua măsurile necesare.

Operația cezariană în contextul pandemiei: Da sau Nu

Până în momentul de față, conform ghidurilor, operația cezariană este recomandată de medici pe principiile deja cunoscute, ce țin de obstetrică-ginecologie, chiar și pe timp de pandemie. Deci, o mamă cu COVID-19 va putea da naștere și în mod natural. Ceea ce este absolut important de monitorizat în sarcină și pe perioada nașterii este saturația de oxigen a mamei. În momentul în care scade saturația de oxigen, operația de cezariană este recomandată. În ceea ce privește riscurile pentru copil, în lipsa unor studii suficient dezvoltate, nu s-a dovedit că virusul se transmite de la mamă la făt, însă nu este o perspectivă exclusă. Mama poate chiar să alăpteze în cazul în care este confirmată, respectând cu rigurozitate anumite măsuri de protecție: se poartă mască, nu se atinge sânul cu mâinile care nu sunt curate, iar atât mama, cât și copilul vor fi monitorizați timp de 14 zile pentru a vedea care este evoluția stării de sănătate.

Controlul ginecologic în pandemie

Riscul existenței unor limitări în accesul la medicii specialiști provoacă anxietate tuturor, dar cu atât mai mult femeilor însărcinate. Este important ca viitoarea mamă să știe că o femeie însărcinată poate solicita o evaluare online pentru a vedea dacă este nevoie de un consult. Astfel, își evaluează și gradul de urgență al simptomelor pe care le are, fără a se expune riscului de infectare. De asemenea, urgențele ginecologice trebuie adresate specialiștilor indiferent de restricțiile aduse de contextul pandemic.

Și în cazul persoanelor care se află în diferite stadii ale tratamentelor pentru fertilizare există soluții. De exemplu, pacientelor infertile, cu anovulație, care au nevoie de ecografii pentru a vedea care sunt rezultatele tratamentului de stimulare a ovulației, le este recomandat să oprească tratamentul până când deplasarea va fi liberă.

Pentru a afla informații suplimentare, discutate în cadrul emisiunii, vă invităm să urmăriți materialul video aflat la începutul acestui articol.

Etichete articol:
cezarianacoronavirusimunitatenașteresarcinăvideo
Articolul anterior
Adevărat sau Fals: Informații verificate despre COVID-19!
Articolul următor
Cum ne îngrijim tenul și mâinile în contextul COVID-19?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
CoronavirusTrăiește sănătos cu SimonaVideo