Fara categorie

Becurile economice – un posibil pericol pentru sănătate?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: < 1 minut
Nu am găsit niciun rezultat.

Deși sunt astăzi larg răspândite și recomandate, becurile economice par a fi un pericol pentru sănătate, în special dacă le spargi. Perioada de emisie a gazului din interior poate fi chiar și de 43 de zile după spargere. În plus, este nevoie de condiții speciale de curățare, plus sigilare într-o pungă ermetică de tip zip. Această pungă nu trebuie să ajungă în niciun caz la gunoiul obișnuit, deoarece poate polua mediul și apele.
Cercetătorii de la Jackson State University din Mississippi au măsurat mercurul prezent în becurile economice noi și folosite și au înregistrat emisiile continue atunci când acestea sunt sparte în mod intenționat. O lampă de 13 W (care are o putere echivalentă de lumină a unui bec incandescent de 60 watti) eliberează între 0,04 și 0,7 miligrame de mercur în primele 24 de ore. Acest lucru sugerează că expunerile pot fi neglijabile în condițiile în care bucățile sunt imediat preluate, puse într-o pungă specială și depozitate într-un recipient sigilat. De asemenea, se recomandă ventilația și aerisirea zonei.
Mercurul se află pe partea interioară a sticlei, urmând a se volatiliza încet atunci când este expus la aer. Dacă nu este curățat, un astfel de bec poate elibera mai mult de 1 mg de metal toxic în aerul dintr-o încăpere, în termen de 25 de zile. Aceiași cercetători susțin că un bec economic suferă anumite schimbări chimice în timp ce este folosit, devenind mai puțin toxic. Pe scurt, mercurul oxidează, transformându-se într-un solid care nu se va mai volatiliza. Prin urmare, un bec neutilizat prezintă un risc de poluare semnificativ mai mare decât unul aproape de sfârșitul duratei de viață. Tu ce părere ai despre becurile economice?

    Surse:

  • epa.gov/cfl
  • sciencenews.org/blog/science-public/some-comfort-about-broken-cfls
  • online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/ees.2011.0027
Articolul anterior
Disclaimer
Articolul următor
Ce sunt cârceii care apar în timpul nopții?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Fara categorie

Te-ar putea interesa și: