Frumusețe, Video

Probleme ale tenului primăvara. Soluții pentru o piele sănătoasă – VIDEO

Autor:

Starea tenului este influențată de schimbarea anotimpurilor, prin urmare, trebuie să ne adaptăm rutina în funcție de perioada anului în care ne aflăm.

Vezi toate articolele despre:
alergiepeelingpielerozaceeten sensibilvideo

Simona Dragomir o are ca invitată pe doamna dr. Manuela Răvescu, dermatolog, care ne vorbește despre problemele cu care ne putem confrunta primăvara și ce soluții pot fi folosite.

Să schimbăm mici lucruri în rutina zilnică – foarte importantă pentru sănătatea tenului. Primăvara este chiar un anotimp foarte prietenos pentru tenul nostru, comparativ cu alte anotimpuri. Ceea ce a influențat negativ până acum starea tenului au fost iarna, temperaturile scăzute, vântul sau atmosfera uscată. Odată cu primăvara, lucrurile se schimbă. Cresc temperaturile, iar umiditatea atmosferică este mult mai bună în comparație cu cea pe care o resimțim iarna. Aceste aspecte vor avea un impact pozitiv asupra aspectului, dar mai ales asupra sănătății tenului nostru.

În primul rând, ușoara creștere a temperaturilor va determina creșterea cantității de sebum, iar umiditatea atmosferică și transpirația care este mai abundentă sunt cel mai bun vehicul care transportă sebumul către suprafața epidermului. Acolo formează, împreună cu alte componente, ceea ce se numește bariera hidrolipidică ce este un foarte bun protector pentru tenul nostru care îl apără de toți factorii agresivi din exterior, deci tenului îi va fi mult mai ușor. Ceea ce trebuie să ne reevaluăm cu seriozitate este relația noastră cu produsele care n-ar trebui părăsite tot anul, și anume, produsele cu SPF. În perioada primăverii, un produs cu SPF 30 este suficient.

În cazul persoanelor care au predispoziție la defectele de pigmentare, acum este momentul în care trebuie să acționeze, mai ales în sensul prevenției care este mult mai ușor de făcut în comparație cu tratarea. Tratamentul presupune o perioadă lungă și multe proceduri, putem obține rezultate bune cu terapiile dermatologice, dar orice clipă de neatenție, ieșire fără SPF, ne va costa apariția unor pete pe față. Petele pigmentare apar în momentul în care melanocitele (celulele care produc pigment melanic) se simt traumatizate și la nivelul lor apare o stare de inflamație. Această inflamație poate să apară în urma traumatismelor mecanice sau în urma anumitor substanțe chimice. Dacă melanocitele au fost activate și a apărut inflamația, trebuie să știți că starea de inflamație durează 2 ani. Timp de doi ani, pentru a reduce inflamația, trebuie să se evite expunerea la soare, ceea ce e greu, deci este recomandată utilizarea unui produs cu SPF.

Peelingul enzimatic

Unul dintre avantajele primăverii este că se pot face exfolieri, dar de maximum 2 ori pe săptămână pentru ten normal, mixt, gras și o singură dată dacă avem ten uscat, matur sau sensibil, întotdeauna cu peeling enzimatic. Dacă totuși doriți peeling cu acizi, atunci este recomandat acidul glicolic pentru tenul matur, acidul salicilic pentru tenul gras sau acneic, iar pentru cel sensibil și uscat, polihidroxi (PHA).

Cum facem trecerea de la iarnă la primăvară?

În primul rând, nu uităm de SPF. Dacă am avut un demachiant mai gras, lapte, cremă sau balsam, înlocuim cu un demachiant spumă sau gel, dacă producția de sebum crește. După demachiere este recomandată folosirea unui tonic, nu foarte astringent, apoi serum pentru că este cea mai activă parte, iar apoi aplicarea unei creme de zi sau de noapte. Cu cât cresc temperaturile, cu atât ar fi bine să apelăm la o cremă cu o structură mai fluidă sau chiar gel.

După vârsta de 45 de ani, femeile intră în perioada de ten matur. De asemenea, în cazul oricărei femei, începe să scadă secreția de estrogen. Printre alte modificări, scăderea nivelului de estrogen determină reducerea elasticității, datorită scăderii producției de colagen și elastină. Totodată, implică o stare de deshidratare mai accentuată, deoarece scade semnificativ și sinteza de acid hialuronic și, printre altele, ne scade și secreția de sebum. Toate acestea determină un ten mai uscat deci mai fragil, atât în fața factorilor interni (stres), cât mai ales în fața celor din exterior (soare, poluare).

Rozaceea

Rozaceea este o afecțiune a pielii care nu se vindecă, dar se poate ține sub control cu tratament. Rozaceea este faza mai avansată a cuperozei. Sunt afectate atât vasele de sânge, cât și glandele sebacee care sunt mai active. Există produse speciale pentru tenul cu rozacee. Iar persoanele care se confruntă cu asemenea probleme ale tenului trebuie să evite ceea ce declanșează starea de roșeață. Să evite fumatul, alimentele picante, băuturile energizante sau fierbinți, băile fierbinți și sauna sau efortul fizic intens. De asemenea este recomandat să evite stresul și să consume multe fructe și legume proaspete, suplimente cu vitamina C, calciu, magneziu, zinc pentru că sunt vasotropice. Să folosească pe lângă produsele de rozacee și un serum cu antioxidanți sau măcar unul cu Vitamina C pentru că întărește mult vasele de sânge. În ceea ce privește laserul, este foarte eficient. Tratează vasele de sânge care sunt dilatate și deranjante din punct de vedere estetic. Le închide, ameliorează situația, dar pentru o perioadă limitată. În următorii doi ani trebuie repetată pentru că tratează efectele, nu elimină cauza. Pot fi încercate și tratamentele cosmetice pentru rozacee.

Alergiile de primavară

În fiecare primăvară, alergiile cauzează probleme multor persoane. Mai evidente sunt efectele alergiilor la nivelul ochilor și al mucoasei nazale. Alergiile determină rinoconjunctivită, rinoree, strănut, dar suferă și pielea, care are contact direct cu polenul. Adică părțile expuse, mâini, față, dar, în timp, și restul, pentru că mediatorii inflamației care se sintetizează în locul unde polenul vine în contact cu celulele noastre. Ulterior trec și în circulația generală și se extind. Dacă toate aceste simptome revin în fiecare an, sunt alergii de primavară. Începând cu luna martie, este recomandat să fim atenți, să ne ferim să ieșim afară și evităm să avem activități afară. Dacă bate vântul, este recomandat să ținem ferestrele închise. Seara se pot lua antihistaminice și se recomanda consumul de citrice și a suplimentelor cu calciu și magneziu.

Tenul sensibil

Tenul sensibil este cel ce reacționează în mod exagerat la factorii de mediu extern (vânt, soare). La aplicarea de produse cosmetice sau chiar produse de make-up, nu suportă orice produs. Este ușor de tratat, trebuie verificat la ce reacționeză tenul și evitat acel factor. Se recomandă  utilizarea produselor speciale pentru ten sensibil pentru că nu au conservanți și parfum care pot irita, dar sunt și produse specifice cu efect antiinflmator și calmant asupra pielii și efect de protecție. Foarte multe cazuri au la bază deshidratarea.

Acnee

Acneea apare frecvent în cazul adolescenților. 85% dintre aceștia pot suferi de acnee. Adolescenții trebuie consultați la primele semne de acnee, ca aceasta să nu se agraveze și să nu producă cicatrice postacneice care nu dispar. Dacă apare la femei peste 30 de ani, înseamnă că are un substrat endocrionologic și trebuie mers la ginecolog să verifice dacă are ovare polichistice și analize hormonale și rutina de îngrijire a tenului. La bărbații care suferă de acnee, cauza este tenul încărcat, deci se poate rezolva foarte ușor prin îngrijirea corectă a tenului.

Subiecte abordate

În cadrul emisiunii puteți afla ce probleme ale tenului pot apărea primăvara, care sunt factorii care determină apariția problemelor la nivelul tenului, care este influența carențelor nutritive asupra tenului, cât de importantă este rutina zilnică de îngrijire, dar și ce este de făcut pentru a proteja tenul.

Dacă doriți să urmăriți întreaga emisiune o puteți face accesând linkul aflat la începutul acestui articol.

Vizonare plăcută!

Etichete articol:
alergiepeelingpielerozaceeten sensibilvideo
Articolul anterior
Postul, terapie pentru trup și suflet – VIDEO
Articolul următor
Dieta pentru cei cu poliartrită reumatoidă, osteoporoză, reumatism – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
FrumusețeVideo