Spiritualitate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Postul, terapie pentru trup și suflet – VIDEO

Autor:

Sf. Vasile cel Mare: „Postul, pentru toți, înseamnă nu numai cumpătare de la mâncăruri, ci ocolire și îndepărtare de iubirea de arginți, de nesaț și de orice răutate.”

Vezi toate articolele despre:
postPostul Pașteluisănătatespiritualitatesufletterapievideovindecare

Ce înseamnă un post corect?

Simona Dragomir discută cu dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competență în apifitoterapie, despre ce înseamnă să ții un post corect. Postul trebuie privit ca o perioadă de libertate, de evlavie, de dărnicie, nu o perioadă de corvoadă, cum este considerată de unele persoane, gândind că postul îi va îngrășa. Esența postului este libertatea de a alege și eliberarea de adicții. A mânca neapărat ciocolată sau carne este o adicție care ne creează plăcere și atunci plăcerea generează pofta, care, necontrolată, se transformă în dependență. Prin urmare, postul este și un exercițiu de voință.

Bunicii noștri aveau interdicție la tot ce înseamnă de dulce, adică preparate de origine animală, dar aveau și moderație și cumpătare. În post, niciodată nu ne ridicăm foarte sătui de la masă, mai ales că acum avem la dispoziție înlocuitori vegetali ai produselor din carne. Totuși, recomandarea este de a nu consuma aceste produse în exces, pentru că unele sunt nesănătoase, având un conținut ridicat de conservați chimici și E-uri, trupul fiind încărcat de substanțe chimice care îi fac mai mult rău. Postul detoxifică organismul, în primul rând pentru că mâncăm mai multe vegetale, deci mai sănătos și îi oferim astfel o pauză sistemului digestiv.

De ce unele persoane se îngrașă în post?

Proteina animală oferă senzația de sațietate, mai ales dacă obișnuiești să o incluzi zilnic în alimentație. Pentru a păstra senzația, înlocuim carnea cu produse făinoase și de aceea ne îngrășăm. Postul nu face doar detoxifiere la nivel digestiv, ci ne crește și imunitatea, deoarece, prin înfometare, celulele stem se transformă în celule de apărare. Postul previne bolile degenerative, cronice foarte răspândite, din păcate, la tineri (boli cardiovasculare, diabet zaharat, boli neurodegenerative). Un post ținut corect va contribui la normalizarea valorilor trigliceridelor, a colesterolului, a glicemiei. Toate acestea au la bază studii care au arătat răspunsul postului asupra organismului. Unele studii medicale au arătat și importanța postului în lupta cu cancerul pentru că știm că înfometarea face ca organismul să-și mobilizeze toate forțele pentru a lupta și mai puternic pentru supraviețuire.

Postul liniștește mintea și sufletul

Postul ținut corespunzător, îmbinat cu rugăciune, ne oferă liniște sufletească și va secreta hormoni ai fericirii (dopamină, serotonină, oxitocina, endorfine) care ne vor calma mintea, vor reduce anxietatea, nervozitatea și stresul.

Importanța rugăciunii

Rugăciunea este arma secretă pe care ne-a dat-o Dumnezeu și ar fi bine să-i conștientizăm importanța oricând, nu doar la nevoie sau pentru că postim.

Rugăciunea este sănătoasă pentru toți cei care o practică! Calmează zonele creierului care sunt responsabile de furie, de anxietate, deci ne aduce liniște în minte și în suflet. Dezvoltă sentimentul de compasiune, de empatie, de iertare. Postul stimulează autocontrolul, ajută la reducerea stresului și activează mecanismele de apărare ale organismului contra bolilor. Postul ne ajută să ne păstrăm sănătatea, empatia și omenia.

Subiecte abordate

Urmărind emisiunea veți afla ce înseamnă postul pentru noi, de ce oamenii se îngrașă în post, dar și de ce, pentru unii, reprezintă o corvoadă. Tot în cadrul emisiunii se vorbește despre potențialul vindecător al postului, despre alimentele de evitat, dar și despre importanța rugăciunii în fiecare moment al vieții.

Dacă doriți să urmăriți întreaga emisiune, o puteți face accesând linkul aflat la începutul acestui articol.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
postPostul Pașteluisănătatespiritualitatesufletterapievideovindecare
Articolul anterior
De ce au nevoie copiii de vitamina D? – VIDEO
Articolul următor
Probleme ale tenului primăvara. Soluții pentru o piele sănătoasă – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SpiritualitateTrăiește sănătos cu SimonaVideo