Dacă am lua, de exemplu, celebra vitamină D, pe care pandemia ne-a explicat-o foarte bine, ca necesitate, nu este clar: când și în ce doze ar trebui administrată copiilor. Hai să reamintesc ideile principale și factorii implicați.
Corpul procură vitamina D din alimente, expunerea la soare și din suplimente alimentare.
Corpul procură calciul din alimente și din suplimente alimentare (da, știu, e uimitor că nu îl poate produce el singur).
Partenerul final sunt glandele paratiroide, care funcționează (bine, sperăm) în interiorul corpului. Așadar, glandele paratiroide au rolul de a menține calciul și fosforul din sânge la valorile de care organismul are nevoie, pentru funcția optimă a mușchilor și a sistemului nervos. Dar oricâte alimente bogate în calciu ai mânca, el nu va putea fi obținut în cantități suficiente dacă nu există neobosita vitamină D.
Vitamina D are nevoie să fie și activă. Așa cum e obținută din alimente, expunere la soare, suplimente alimentare, ea este biologic inactivă. Mai e nevoie de ajutorul ficatului și al rinichilor ca să o facă activă, deci funcțională.
Pe scurt, dacă cele menționate mai sus lipsesc, iată ce pericole apar în sănătatea copilului:
- Rahitismul: oasele își pierd din densitate și se deformează.
- Distrofia musculară: cu cât este mai scăzut nivelul de vitamina D, cu atât mușchii sunt mai slabi.
- Probleme dentare.
- Sistem imunitar deficitar: deficiența de vitamina D va determina un sistem imunitar slăbit.
Cum îi ajutăm pe cei mici să aibă un nivel suficient de vitamina D?
Cu suplimentul Vitamin D3 500 UI de la Zenyth, care este un produs destinat copiilor. O capsulă conține 500 UI vitamina D3 și are un suport de trigliceride cu catenă medie din ulei de palmier. Suportul uleios asigură buna asimilare a vitaminei D și dacă vă întrebați cum va înghiți copilul pastilă, avem capsule cu sistemul twist-off, ceea ce permite administrarea produsului și în rândul celor care nu pot înghiți capsule.
De la ce vârstă poate fi administrat suplimentul? Copiii peste 3 ani pot lua câte o 1 capsulă/zi sau la recomandarea specialistului.
După introducerea suplimentelor și a programelor de prevenire a rahitismului prin administrarea constantă a vitaminei D, numărul cazurilor de rahitism a scăzut considerabil. Din anul 1930, în caz că nu știați, a început fortificarea laptelui cu vitamina D, ceea ce a dus la scăderea incidenței acestei boli. Așadar, de la mic la mare, să avem considerație pentru vitamina D, vitamina soarelui, despre care știm deja că e destul de dificil de obținut, exclusiv din surse alimentare.
Respect pentru voi, cei interesați de a înțelege mecanismele corpului uman, și necesitatea îngrijirii vigilente a stării de sănătate, pe parcursul întregii vieți. Să ne vedem cu bine!