Frumusețe, Rețete, Video

Rețetă: Ce trebuie să știi dacă vrei să îți faci acasă cosmetice naturale?

Autor:
1 comentariu
Vezi toate articolele despre:
beautycosmeticefrumusețerețetesfaturivideo

Vă adresez mai ales vouă, doamnelor și domnișoarelor, o întrebare. Ce-ați zice dacă v-aș spune că vă puteți face cu ușurință în casă propriile produse cosmetice: naturale, eficiente și frumos parfumate? Fără produse chimice și petroliere și fără parabeni, care intră în corpul nostru și ne destabilizează hormonii. Ați încerca?

De la serumuri de față până la rujuri și balsamuri pentru buze; de la loțiuni de corp până la creme de zi sau de noapte; de la pudră de față minerală până la fond de ten; de la loțiune aftershave la produse pentru îngrijirea părului; de la săpunuri fine până la balsamuri de rufe.

De fapt, multe dintre acestea sunt ușor de făcut. Mai greu de preparat sunt cremele și loțiunile în care se amestecă apa și uleiurile. Aș dori să vă arăt câțiva pași care trebuie respectați în prepararea unuia dintre cele mai dificile produse, și anume o cremă sau loțiune.

Înainte de a începe prepararea unui produs cosmetic, trebuie să aveți scrisă rețeta. Vă mai trebuie câteva ustensile, și anume:

  • un cântar electronic de bucătărie;
  • un mixer de cappuccino pentru cantități mici sau un blender de mână pentru cantități mai mari;
  • o spatulă de silicon;
  • o linguriță pentru măsurat;
  • două vase rezistente la căldură;
  • o cratiță în care să puneți cele două vase la bain-marie.

Pentru amestecul de apă vă trebuie apă distilată, glicerină și eventual alte produse care se dizolvă în apă, cum ar fi ureea sau pudra de aloe vera. Pentru amestecul de uleiuri: la această loțiune de corp, eu am folosit ulei de măsline, de cânepă, de ricin și de cocos.

Pentru a face cremă sau loțiune aveți neapărată nevoie de emulsificatori. Eu folosesc un emulsificator, cât și un co-emulsificator, care dă mai multă stabilitate produsului. La sfârșit, aveți nevoie de un conservant, vitamina E și uleiuri esențiale. Acestea trebuie să fie gata pregătite înainte de a începe loțiunea. Trebuie să aveți la îndemână de asemenea containerele în care o să puneți crema și etichetele.

Un pas foarte important când începeți să faceți crema este sterilizarea instrumentelor de lucru. Eu sterilizez cele două vase la microunde și șterg restul ustensilelor cu spirt sanitar. Un alt sfat pe care vi l-aș da este să bifați după cântărirea fiecărui ingredient în parte. Dacă sunteți întrerupt este foarte ușor să uitați dacă ați pus sau nu un anumit ingredient. (Eu am uitat o dată să pun emulsificatorii. Vă confirm că fără ei am avut apă și uleiuri în același container, frumos separate.)

După ce ați cântărit amestecul de apă și de uleiuri, puneți cele două vase la bain-marie pentru a se topi toate grăsimile și a aduce ambele containere la aceeași temperatură. Amestecați apoi cele două soluții cu ajutorul unui mixer. La sfârșit, când loțiunea este la temperatura mâinii, adăugați conservantul, vitamina E și uleiurile esențiale. Turnați în containere, puneți etichetele și… loțiunea este gata!

Ei ce ziceți, vreți să vedeți rețetele mele de cosmetice, ca să le încercați și voi?

Sfaturi

  • Sterilizați vasele de lucru la fel cum sterilizați borcanele pentru gem: spălați-le bine cu apă și detergent, apoi puneți-le în cuptor sau cuptor cu microunde.
  • Puneți spirtul (alcoolul sanitar) într-un pulverizator, o să vă fie mai ușor să sterilizați instrumentele de lucru.
  • Recomand să utilizați pentru păstrarea cremelor și loțiunilor containere gen flacon sau tub, nu cutii sau borcane în care să puneți mâna. În felul acesta minimizați riscul de contaminare a produsului cu bacterii. Ideal ar fi să utilizați flacoane airless cu pompă. Dacă puneți în cutii sau borcane, utilizați o spatulă, și nu mâna, pentru scoaterea cremei. Crema voastră, deși are conservant, nu o să fie așa de rezistentă la mucegai sau bacterii ca acelea din comerț.
  • Când loțiunea este gata, puneți-o imediat în containere. Cu cât o puneți mai repede, cu atât o să vă fie mai ușor, căci o să înceapă să se întărească. Este bine să aveți la îndemână o seringă mai mărișoară pentru transfer.
  • Este foarte important să verificați data de expirare a uleiurilor, deoarece aceasta o să fie și data de expirare a loțiunii voastre.
  • Uleiul meu de bază preferat în creme și loțiuni este uleiul de cânepă; dacă nu găsiți ulei de cânepă, sunt bune și uleiurile din sâmburi de struguri, nuci sau migdale.
  • Untul meu favorit, mai ales pentru creme de față, este untul de mango; dacă nu găsiți, puteți folosi și unt de shea. Uleiul de nucă de cocos sau untul de cacao sunt bune pentru corp, dar sunt prea grase pentru față.
  • Pentru un emulsificator natural, bio, vă recomand Olivem 1000 (se mai numește și Olliva). Este un autoemulsifiant derivat din ulei de măsline ce permite realizarea emulsiilor cu textură plăcută, penetrantă.
  • Pentru co-emulsifiant, vă recomand Cetyl alcohol (se mai numește și co-emulsifiant Stabila). Este un alcool gras de origine vegetală obţinut din ulei de cocos sau palmier.
  • Pentru creme și loțiuni aveți neapărată nevoie de conservant. Vă recomand Geogard ECT (se mai numește și Cosgard). Este un conservant ce întruneşte standardele de certificare a cosmeticelor organice.
  • La creme se adaugă de regulă vitamina E. Aceasta nu numai că este bună pentru piele, dar încetinește oxidarea uleiurilor din compoziție.
  • Dacă faceți produse cosmetice, o să aveți nevoie și de uleiuri esențiale, conform rețetei. Acestea sunt uleiuri extrase din diverse plante, care nu numai că oferă un parfum plăcut, dar sunt terapeutice și au proprietăți benefice pentru piele. Uleurile esențiale vă vor transforma preparatul într-un adevărat produs de lux!
Etichete articol:
beautycosmeticefrumusețerețetesfaturivideo
Articolul anterior
Rețetă: Gâscă pe varză
Articolul următor
Totul despre suplimentele nutritive
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
FrumusețeRețeteVideo