Nutriție, Trăiește sănătos cu Simona, Video

ABC-ul nutriției sănătoase

Autor:
Vezi toate articolele despre:
alimentațieinterviuNutrițiestil de viațăvideo

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a fost invitatul Simonei Dragomir în redacția Ziarului de Sănătate. Aflăm de la distinsul profesor principiile nutriției pentru un stil de viață sănătos. Ce și cum să mâncăm? De ce să citim etichetele? Cum combinăm alimentele? Cum un aliment sănătos poate deveni nesănătos prin prepararea greșită?

Simona Dragomir: Bun găsit, dragii mei! Astăzi vom vorbi despre nutriție sănătoasă cu distinsul, minunatul profesor Gheorghe Mencinicopschi. Astăzi filmăm pentru Ziarul de Sănătate. Mă bucur, domnule profesor, să vă regăsesc, îmi era dor de emisiunile cu dumneavoastră.

Prof. dr. Gh. Mencinicopschi: Și eu mă bucur!

Simona Dragomir: Spuneam că astăzi vorbim despre nutriție sănătoasă. Domnule profesor, numărăm caloriile, nu vrem să ne îngrășăm, ne preocupă cantitatea, numărul caloriilor. Dar oare nu este mai importantă calitatea a ceea ce mâncăm?

Prof. dr. Gh. Mencinicopschi: Evident. Din păcate, acest aspect al caloriilor este subestimat sau ignorat. Am să dau un exemplu: un gram de carne (proteină de origine animală) furnizează organismului 4 calorii, un gram de zahăr și el furnizează tot 4 calorii. Numai că, evident, calitatea caloriilor din carne este superioară celor 4 calorii furnizate de zahăr, care sunt calorii „goale”. De ce? Pentru că zahărul nu conține informația și energia pe care trebuie să o furnizeze omului ca să poată să trăiască și să rămână sănătos.

Simona Dragomir: Deci, nu degeaba i se spune zahărului „moartea albă”.

Prof. dr. Gh. Mencinicopschi: Așa i se spune. Zahărul creează și dependență, el este cauza epidemiei actuale de obezitate, cel mai grav fiind faptul că obezitatea atinge tânăra generație.

Simona Dragomir: Așa este, și avem copii obezi, ceea ce în urmă cu câțiva ani nu prea se întâmpla în România. Vreau să vă provoc, domnule profesor, să ne spuneți care sunt alimentele care ne dau informații, energia vieții, cred că nu greșesc dacă spun așa, și care ar fi alimentele de care ar trebui să ne cam ferim.

Prof. dr. Gh. Mencinicopschi: Acum trebuie să fac o mică paranteză mai abstractă. Omul este o ființă cuantică. Ce înseamnă aceasta? O cuantă de energie este acea fărâmă de energie care poartă o anumită informație, în cazul viului, informația viului, și care este eliberată din alimentele noastre. Revenim, cuantele și informația energiei furnizate de un aliment sănătos oferă energia și informația vieții. Pe când acele cuante de energie care provin din alimentele dezechilibrate nutrițional ne furnizează energia și informația bolii și, în sfârșit, a morții. Trebuie să corelăm puțin și cu entropia, deși este mai complicat. Când vorbim despre entropie, de fapt vorbim despre diferența dintre viață și moarte în cazul ființei umane. Entropia măsoară gradul de dezordine. Atunci când suntem perfect sănătoși, entropia noastră este foarte scăzută. Atunci când ne îmbolnăvim, entropia noastră crește. Cine face ca această entropie, această dezordine, să crească? Tocmai informația și energia furnizată de matricea unui aliment. Cu cât un aliment este mai natural, cu atât el conține informația și energia vieții. Cu cât un aliment este mai procesat, mai aditivat, el își va degrada informația și va produce organismului nostru entropie maximă, care înseamnă boală.

Simona Dragomir: Aceasta ar fi explicația că ar trebui să ne ferim de alimentele industrializate, mult procesate și să le preferăm pe cele naturale.

Prof. dr. Gh. Mencinicopschi: Nu aș vrea să exagerez, pentru că în societatea modernă găsim o varietate enormă de alimente, care în fapt, dacă analizăm, provin de la câteva materii prime importante. Dar până la urmă, esențial este să încercăm, dacă se poate – este o erezie ce spun eu acum pentru tânăra generație…

Simona Dragomir: Mai ales că tentațiile sunt atât de mari pe piață, reclame care ne bombardează și „ne fac poftă” de anumite alimente…

Prof. dr. Gh. Mencinicopschi: Voiam să spun că ar trebui să încercăm să gătim și în casă, pentru că astfel gestionăm mai bine ceea ce punem în mâncarea noastră și modul în care o preparăm. Modul de preparare este esențial. Poți să strici o materie alimentară de foarte bună calitate, de exemplu, o carne de foarte bună calitate, dacă o arzi sau o prăjești, o poți face cancerigenă sau dacă adaugi aditivi care duc la creșterea entropiei alimentului și la boală.

Simona Dragomir: Vă provoc, domnule profesor, și poate discutăm acest subiect despre ce mâncăm și cum gătim într-o altă emisiune pe care o puteți urmări tot aici la Ziarul de Sănătate. În încheierea discuției noatre de acum, domnule profesor, ce stil de viață ne recomandați? Trebuie să recunoaștem, cu toții ne dorim să trăim cât mai mult, să rămânem cât mai mult timp sănătoși, noi și mai ales copiii noștri. Așa cum le creăm anumite obiceiuri alimentare și legate de stilul de viață de mici, ei așa vor fi și mai târziu ca adulți. Este foarte important să ne gândim întâi la copii și apoi la noi.

Prof. dr. Gh. Mencinicopschi: Ați vorbit de un lucru care începe cât de cât să fie luat în considerare și la noi: prevenția bolii. Prevenția bolii începe înainte de naștere. Prevenția bolii începe odată cu schimbarea stilului de viață și alimentației genitorilor – a tatălui și a mamei. Dacă tatăl sau mama va veni cu defecte genetice și epigenetice, sigur că va afecta și fătul. Ceea ce mănâncă mama, stilul de viață al mamei va afecta profund sănătatea copilului. Obiceiurile în familie influențează de asemenea. De obicei, copiii obezi se regăsesc în familii obeze. Ceea ce înseamnă că mediul familial contribuie esențial la dezvoltarea anumitor boli, inclusiv a obezității.

Simona Dragomir: Ceea ce înseamnă că noi sau bunicii greșim la un moment dat, iar copiii vor greși la rândul lor ca adulți. Ce stil de viață ne recomandați?

Prof. dr. Gh. Mencinicopschi: Sigur că stilul de viață sănătos este cel pe care omul l-a avut chiar și cu 100 de ani în urmă, când nu era sedentar. Este foarte important să facem multă mișcare. Astăzi, din păcate, devenim din ce în ce mai sedentari. Suntem legați de mașină, de tabletă, de lifturi, de orice… numai mișcare să nu facem

Simona Dragomir: Deci când spuneți mișcare, domnule profesor, nu neapărat că trebuie să mergem la sală, să facem efort, ci să urcăm scările, să facem câțiva kilometri pe jos…

Prof. dr. Gh. Mencinicopschi: Sigur, mersul pe jos, urcatul, coborâtul scărilor (dar nu cu scara rulantă) sunt cele mai naturale și mai benefice exerciții fizice posibile. Un alt sfat important este să fim cumpătați la masă, să ne alegem cu atenție alimentele, să încercăm să introducem în dieta noastră cât mai multe alimente – unele procesate, altele neprocesate.

Simona Dragomir: Cum avem și noi pe masă: fructe proaspete și fructe uscate…

Prof. dr. Gh. Mencinicopschi: Dar nu numai asta. Eu nu vreau să restrângem numărul alimentelor pe care le mâncăm. Numai că trebuie să fim atenți la ceea ce mâncăm. E bine ca alimentele etichetate să fie citite cu atenție. În momentul în care citesc ingredientele de pe o etichetă, voi vedea substanțe care în mod natural nu ar trebui să se regăsească în alimentul respectiv. Atunci las alimentul acela pe raft și mă informez, imediat scot tableta sau smartphone-ul și văd despre ce e vorba. Atunci, în cunoștință de cauză, voi lua sau nu voi lua acel aliment. Însă foarte multe persoane nu vor să citească eticheta invocând faptul că nu înțeleg. Mai mult, chiar eu am primit de multe ori replica: „Ei, și ce să mai mâncăm, dacă aia nu e bună, aia nu e bună…”. Avem ce să mai mâncăm și avem încă o plajă foarte mare de a ne pregăti singuri, acasă, într-un mod sănătos alimentele. Aceste alimente gătite cu dragoste și cu mâna noastră sunt cele mai bune întotdeauna.

Simona Dragomir: Povestim într-o altă emisiune, tot aici, la Ziarul de Sănătate. Vă așteptăm cu drag! Mulțumim pentru sfaturi, mulțumim că ne-ați fost alături! Și, așa cum ne-a promis domnul profesor Gheorghe Mencinicopschi, vom reveni și cu alte informații într-un alt filmuleț. Rămâneți cu noi! Vorbim despre ce și cum mâncăm astfel încât să avem o mâncare sănătoasă și să rămânem sănătoși, să ne facem viața mai frumoasă. Vă așteptăm cu drag! Numai bine!

Etichete articol:
alimentațieinterviuNutrițiestil de viațăvideo
Articolul anterior
Sfaturi simple pentru sărbători fără stres
Articolul următor
De ce e bine să reduci consumul de carbohidrați?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieTrăiește sănătos cu SimonaVideo