Nutriție, Trăiește sănătos cu Simona, Video

De ce trebuie să bem mai multă apă vara?

Autor:

Pe timpul verii, organismul uman are nevoie de mai multă apă decât de obicei. Ce se întâmplă dacă nu bem suficientă apă? Ne deshidratăm și întregul corp are de suferit. Simona Dragomir ne spune care sunt semnele deshidratării și cum ne ajută apa!

Vezi toate articolele despre:
apădeshidratarefructefuncții cognitivehidratareinsolațielegumeseteslăbiciune muscularăspasmetoxinevideo

Bun găsit! Dragii mei, nu-i așa că odată cu sosirea verii ați început să aveți mai multe activități în aer liber? Indiferent că ieșiți la plimbare în parc, cu cei mici la joacă , la mare sau la munte, nu uitați să vă hidratați! Adică să beți apă!

Vara, pentru că este cald și avem tendința de a ne petrece mai mult timp în exterior, transpirăm mai mult și, prin urmare, avem nevoie de mai multe lichide decât în celelalte anotimpuri. De la 1.5  – 2 litri pe zi, putem ajunge să avem nevoie chiar și de 3 -4 litri pe zi, în funcție de activitatea noastră.

De ce este bine să bem mai multă apă, mai ales pe timpul verii? Pentru că apa ne ajută să ne reglăm temperatura corpului, aspect extrem de important atunci când stăm la plajă sau ne plimbăm prin soare. Deshidratarea contribuie la apariția insolației, o urgență medicală ce poate fi fatală dacă nu este tratată corespunzător! Apoi, apa ne menține pielea hidratată și suplă, ne menține rinichii sănătoși, contribuie la eliminarea toxinelor din organism, susține sănătatea mușchilor și încheieturilor și chiar ne îmbunătățește starea de spirit. Un corp hidratat va fi plin de energie, iar mintea va fi mai limpede.

Din păcate, uităm să bem apă sau mâncăm în loc să bem apă. Chiar se întâmplă! Centrul nervos al setei și cel al foamei se află foarte aproape unul de celălalt, iar semnalele se pot încurca, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Dacă vi se întâmplă să simțiți că vă este foame chiar dacă ați mâncat cu puțin timp în urmă, încercați să beți un pahar cu apă. Este foarte posibil ca, de fapt, să vă fie sete.

Cum ne dăm seama că suntem deshidratați și că trebuie să bem mai multă apă? Avem gura uscată, ne este sete, nu putem dormi, mergem rar la toaletă, avem slăbiciune musculară, probleme digestive, dureri de cap, suntem obosiți și amețiți. Spasmele musculare, tensiunea la nivelul gâtului sau maxilarului, constipația, vărsăturile și problemele cardiace pot apărea și ele tot ca urmare a deshidratării. Mai mult, sunt persoane ce au probleme de concentrare și dureri musculare tocmai din cauza deshidratării. Studiile arată că deshidratarea ne poate afecta starea de spirit și chiar funcțiile cognitive.

”Apa este matricea vieții.” Așa ne spunea în una dintre emisiunile noastre domnul profesor Gheorghe Mencinicopschi. Tot dânsul ne-a învățat că apa trebuie savurată, nu băută pe nerăsuflate, astfel încât să îi dăm răgaz să se absoarbă și să ne hidrateze cu adevărat. Și, cum e vară, eu zic să ne bucurăm și de legumele și fructele de sezon ce sunt și ele bogate în apă și nutrienți. În această perioadă putem mânca pepene roșu, pepene galben, caise, piersici, prune, mere, roșii, castraveți, ardei, dovlecei și lista poate continua.

Așadar, dragilor, este foarte important ca pe timpul verii să bem mai multă apă! Nu uitați să luați cu voi apă atunci când plecați de acasă și beți câte o gură din când în când pentru a evita deshidratarea și problemele de sănătate asociate. O vară cât mai frumoasă vă doresc! Pe curând!

Etichete articol:
apădeshidratarefructefuncții cognitivehidratareinsolațielegumeseteslăbiciune muscularăspasmetoxinevideo
Articolul anterior
Suptul degetului – risc sau beneficiu?
Articolul următor
Cum ne ferim de insolație?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieTrăiește sănătos cu SimonaVideo