Parenting, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Suptul degetului – risc sau beneficiu?

Autor:

Ești părinte sau bunic și nu reușești să îl dezveți pe cel mic să nu își mai sugă degețelul? Poate că ar trebui să îl lași să își vadă de treabă. Află ce spun specialiștii!

Vezi toate articolele despre:
alergiibacteriicopiiimunitatemicroorganismesistem imunitarstudiusuptul degetuluivideo

Bun găsit! Astăzi mă voi adresa în special părinților, viitorilor părinți, bunicilor și tuturor celor care stau mult în preajma copiilor pentru că aș vrea să vă vorbesc despre obiceiul de a sta cu degetul în gură pe care îl au cei mici.

Cu toate că noi, părinții, avem tendința de a ne mustra copiii de fiecare dată când îi vedem că își sug degețelul sau își rod unghiile, se pare că aceste obiceiuri pe care noi le vedem ca rele, au, de fapt, efecte protectoare asupra imunității lor. Potrivit unor studii, suptul degețelului și rosul unghiilor presupun expunerea copilului la bacterii, ceea ce conduce la dezvoltarea unui sistem imunitar competent. Pe termen lung, acest lucru se traduce prin protecție față de alergii, astm sau dermatită atopică.

Ipoteza igienei afirmă că atunci când un copil este expus de foarte mic la microorganisme, sistemul imunitar al acestuia este educat să nu reacționeze exagerat la diverși factori, așa cum se întâmplă în cazul alergiilor. Statul cu degetul în gură în copilărie tocmai asta face: favorizează expunerea la microorganisme și întărirea imunității.

Un studiu efectuat cu ajutorul a 1037 de copii a demonstrat că acei copii care și-au supt degețelul sau și-au ros unghiile s-au transformat în adulți cu o predispoziție mai scăzută de a dezvolta alergii. Astfel, riscul de a dezvolta o alergie la acarienii din praful de casă, la ierburi sau la blana de pisică sau câine a fost cu o treime mai mic decât în cazul adulților care nu aveau aceste ticuri în copilărie.

Desigur, nu ne dorim să încurajăm aceste obiceiuri, cu atât mai mult cu cât medicii pediatri ne atrag atenția că suptul degețelului generează deformarea maxilarului și a danturii, indicând faptul că, până la vârsta de 4 ani, copiii ar trebui să fie dezvățați de suzetă, biberon sau suptului degețelului, iar rosul unghiilor se asociază cu răni greu de vindecat la nivelul degetelor și cu risc de infecții.

Nici mediul steril nu este cel mai benefic, dar asta nu înseamnă că trebuie să îi lăsăm pe cei mici să se tăvălească în noroi și apoi să își bage degetele în gură. ”A trăi într-un mediu steril nu este cel mai bun lucru pentru noi”, afirmă doamna doctor Mira Hiramatsu, purtătoare de cuvânt a Societății Americane de Pediatrie ce recomandă tuturor părinților să-și mai domolească tendința de a steriliza totul în jurul celor mici.

Așadar, dragii mei, dragi părinți, dragi bunici, se pare că ar fi bine ca măcar din când în când să nu îi mai certăm pe cei mici pentru că stau cu degetul în gură. Este un reflex natural, înnăscut care pe termen lung, îi poate face mai puternici! Dar, nici să nu exagereze!

Pe data viitoare!

Etichete articol:
alergiibacteriicopiiimunitatemicroorganismesistem imunitarstudiusuptul degetuluivideo
Articolul anterior
Ai stat la plajă prea mult? Iată cum poți trata arsurile!
Articolul următor
De ce trebuie să bem mai multă apă vara?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
ParentingTrăiește sănătos cu SimonaVideo