Nutriție

Deficitul de vitamina B12: Simptome și consecințe

Autor:
1 comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
deficit B12dieta ketogenicăimunitateprobleme neurologiceștiați căvitamina B12

Deficiența mascată și periculoasă
Ce au în comun toate aceste afecțiuni: Alzheimer, scleroza multiplă, depresia, anxietatea, tulburări de învățare și dezvoltare la copii, tulburări din spectrul autismului, boli autoimune și probleme imunitare, cancer, infertilitate? Răspunsul poate fi legat de un important deficit de vitamina B12.
Vitamina B12 (cobalamină) este un nutrient esențial dintre cei opt din complexul de vitamine hidrosolubile B, ce lucrează împreună cu acidul folic în sinteza ADN-ului și a celulelor roșii din sânge. De asemenea, are un rol important în producerea tecii de mielină din jurul nervilor, pentru facilitarea conducerii impulsurilor nervoase. La fel ca cele mai multe vitamine, B12 nu poate fi produsă de către organism, trebuind să fie obținută din alimente sau suplimente.
Plantele nu produc vitamina B12, iar singurele alimente de unde poți obține vitamina B12 sunt carnea, ouăle, produsele lactate, precum și alte alimente provenite de la animale. De aceea, în sens strict, vegetarienii și veganii au un risc crescut de deficit al vitaminei B12.

Deficitul de B12: Epidemia invizibilă ce nu iartă pe nimeni

Datele unui studiu efectuat la University Framingham Offspring sugerează că 40% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 26 și 83 de ani au niveluri scăzute de vitamina B12 în plasmă, ceea ce provoacă în special probleme neurologice, 9% au un deficit total, iar 16% au un deficit ușor. Ceea ce a fost surprinzător pentru cercetători a fost faptul că nivelurile scăzute de vitamina B12 au fost la fel de frecvente la tineri ca la vârstnici. Același studiu a concluzionat că deficitul de vitamina B12 afectează aproximativ 40% dintre persoanele de peste 60 ani. Este posibil ca cel puțin o parte dintre simptomele îmbătrânii considerate „normale“ (cum ar fi pierderea memoriei, declinul cognitiv, scăderea mobilității etc.) sunt cel puțin parțial cauzate de deficiența de vitamina B12.

Știați că?

Pentru un adult sănătos, organismul poate stoca necesarul de vitamina B12 pentru 3-5 ani (peste 50% în ficat). De aceea, deficitul apare după o perioadă îndelungată de scădere a aportului nutrițional.
Scăderea acidului clorhidric din stomac (hipoaciditatea) poate fi o cauză a deficitului de vitamina B12 din cauza malabsorbției.

De ce este subdiagnosticat deficitul de vitamina B12?

Există două motive principale pentru care deficitul de vitamina B12 este trecut cu vederea. În primul rând, nu este testat în mod curent de către cei mai mulți medici. În al doilea rând, laboratoarele stabilesc niveluri de referință mult prea scăzute. Acesta este motivul pentru care majoritatea studiilor subestimează nivelurile reale ale deficitului. Mulți oameni cu deficit de vitamina B12 au așa-numitele niveluri „normale“ de vitamina B12. Conform literaturii de specialitate, persoanele cu niveluri de B12 cuprinse între 200 pg/ml și 350 pg/ml (niveluri considerate normale în SUA) au simptome clare ale deficitului de vitamina B12. Experții specializați în diagnosticul și tratamentul acestui deficit susțin că nivelul minim de vitamina B12 ar trebui să fie de 450 pg/ml, dar și luarea în calcul a altor markeri ai acestui deficit, precum nivelurile ridicate de acid urinar metilmalonic, homocisteină și holotranscobalamin. În Japonia și Europa, limita inferioară pentru vitamina B12 este cuprinsă între 500-550 pg/ml, nivel asociat cu manifestări psihologice și comportamentale legate de declinul cognitiv. Cerințele umane pentru vitamina B12 sunt de 2-3 micrograme pe zi sau chiar de 4-7 micrograme pe zi, conform cercetărilor recente.

Etapele și simptomele deficitului de vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 se desfășoară în patru etape, începând cu scăderea nivelurilor sangvine ale vitaminei, scăderea progresivă a concentrațiilor celulare ale vitaminei, creșterea nivelului de homocisteină și scăderea ratei de sinteză a ADN-ului și, în final, anemia macrocitară. Absorbția vitaminei B12 este foarte complexă, iar cauzele malabsorbției pot include disbioză intestinală, inflamație intestinală, intestin permeabil, expunere la oxid de azot sau consumul anumitor medicamente. Acest lucru poate explica de ce deficitul de vitamina B12 poate apărea chiar și la persoanele care consumă cantități importante de produse de origine animală.
Simptomele deficitului de vitamina B12 includ amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor, dificultăți de deplasare și menținere a echilibrului, anemie, icter, tumefierea limbii, dificultăți cognitive sau pierderi de memorie, paranoia sau halucinații, slăbiciune și oboseală. Dacă nu este tratată, această deficiență poate cauza probleme neurologice severe și boli de sânge.
Dacă bănuiești că poți avea un deficit de vitamina B12, primul pas este să efectuezi niște teste. Ai nevoie de o valoare inițială precisă cu care să lucrezi. În cazul în care constați un anumit deficit al acestei vitamine, următorul pas este să identifici mecanismul care cauzează deficiența. Odată identificat mecanismul, medicul va decide forma adecvată a suplimentării, doza și durata potrivite pentru tine.

  Surse:

 • healthline.com/health/symptoms-of-vitamin-b-deficiency#Symptoms1
 • chriskresser.com/b12-deficiency-a-silent-epidemic-with-serious-consequences/
 • health.harvard.edu/blog/vitamin-b12-deficiency-can-be-sneaky-harmful-201301105780
 • health.com/health/gallery/0,,20924065_2,00.html
 • brainblogger.com/2014/07/30/vitamin-b12-deficiency-and-its-neurological-consequences/
 • webmd.com/food-recipes/guide/vitamin-b12-deficiency-symptoms-causes
 • nhs.uk/Conditions/Anaemia-vitamin-B12-and-folate-deficiency/Pages/Symptoms.aspx
 • globalhealingcenter.com/natural-health/everything-need-know-vitamin-b12-deficiency/
 • edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-b12-cobalamin
 • nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002403.htm
Etichete articol:
deficit B12dieta ketogenicăimunitateprobleme neurologiceștiați căvitamina B12
Articolul anterior
8 motive să profitați de cireșe și vișine în sezonul lor
Articolul următor
Sunt probioticele suficiente pentru refacerea microbiomului?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

1 comentariu. Leave new

 • Daca aceste vit. B12, K, etc.sunt atat de importante si din studiu se pare ca sunt, de ce medicii de familie nu prescriu teste ale acestora ? Ar trebui sa cerem noi aceste analize? Multumim, oricum, pentru informatii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: