Nutriție

Spirulina, alga care face minuni cu sănătatea ta

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
anemieglicemieSpirulinaSuperfoods

Datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate, spirulina este considerată un superaliment autentic. Această algă puternică este văzută ca fiind secretul sănătății și frumuseții multor vedete de la Hollywood. Dacă spirulina nu face parte din dieta ta acum, după ce vei citi acest articol te vei gândi serios să o incluzi în alimentația ta.
Spirulina este o algă verde-albastră care este consumată de secole datorită valorii sale nutritive ridicate. Este bogată în vitamine, minerale, proteine, carotenoide și antioxidanți care protejează celulele din corp. Spirulina conține vitamine din complexul B, vitamina E, zinc, cupru, mangan, fier, seleniu și acid gama-linoleic. Datorită unei game largi de componente sănătoase, spirulina îți poate îmbunătăți în mod semnificativ sănătatea.

1. Spirulina controlează nivelul de zahăr din sânge

O serie de studii efectuate pe animale au arătat că spirulina poate reduce nivelul zahărului din sânge. În anumite cazuri, spirulina a fost chiar mai eficientă decât unele medicamente împotriva diabetului zaharat. Dar studiile privitoare la spirulină au fost realizate și în cazul oamenilor. De exemplu, cercetătorii de la Departamentul de Alimentație și Nutriție de la Universitatea Baroda din India au efectuat un studiu care a inclus 25 de participanți cu diabet de tip 2. Aceștia au primit 2 g de spirulină pe zi, timp de 2 luni. Rezultatele studiului, care au fost publicate în Journal of Medicinal Food, au arătat că spirulina a condus la scăderea semnificativă a glicemiei.

2. Spirulina crește puterea și rezistența musculară

Știm cu toții că după un antrenament, în loc să ne simțim revigorați și odihniți, ne simțim mai degrabă obosiți. Această oboseală este adesea cauzată de stresul oxidativ, însă anumite alimente conțin un nivel ridicat de antioxidanți care ajută la minimizarea acestui prejudiciu. Fructele de pădure și alte fructe sau legume sunt foarte bune în acest sens, dar spirulina poate intra în rutină chiar mai ușor. Efectul spirulinei asupra performanțelor sportivilor a fost dovedit științific de către un grup de cercetători de la Institutul Human Performance and Rehabilitation, Center for Research and Technology din Trikala, Grecia. Studiul a inclus 9 bărbați care au primit fie 6 g de spirulină pe zi, fie un placebo, timp de 4 săptămâni. Concluziile studiului au fost publicate în revista Medicine and Science in Sports and Exercise și au arătat că spirulina induce o creștere semnificativă a performanței exercițiilor. Un alt studiu realizat la Universitatea Nanak Dev Guru în India a arătat că spirulina crește rezistența musculară la sportivi. Cu puterea musculară și rezistența îmbunătățite, poți ajunge la nivelul dorit și la corpul visat, ceea ce reprezintă o motivație importantă pentru a ajunge la sala de sport și a începe un program de exerciții.

3. Spirulina este eficientă împotriva anemiei

Există mai multe tipuri de anemie, dar cea mai comună implică reducerea hemoglobinei sau a celulelor roșii din sânge. De asemenea, anemia este asociată cu sentimente prelungite de slăbiciune și oboseală. Se consideră că spirulina este benefică în anemia hemolitică, iar acest lucru a fost confirmat de un studiu realizat de oamenii de știință de la Divizia de Reumatologie, Alergologie și Imunologie Clinică a Universității din California. Studiul a inclus 40 de persoane cu un istoric de anemie. Rezultatele au arătat că suplimentarea cu spirulină a crescut conținutul de hemoglobină din sânge, fiind îmbunătățită și funcția imunitară.

4. Spirulina ameliorează simptomele rinitei alergice

Rinita alergică se manifestă prin inflamarea căilor respiratorii nazale. Această alergie poate fi declanșată de polen, păr de animale, praf și alți factori de mediu. Spirulina este o metodă populară de tratare a rinitei alergice, cu efecte pozitive conform studiului realizat de către Departamentul de ORL de la Eskisehir Osmangazi University Medical Faculty din Turcia. Studiul a inclus 127 de participanți care au primit câte 2 g de spirulină pe zi. Rezultatele au arătat că un consum de spirulină îmbunătățește semnificativ rezultatele examenului clinic, în comparație cu un placebo. Spirulina a avut efecte benefice în ameliorarea tuturor simptomelor rinitei alergice, inclusiv strănut, secreții nazale sau congestie nazală. Concluziile studiului au fost publicate în European Archives of Otorhinolaringology.

5. Spirulina reduce tensiunea arterială

Capacitatea de a reduce tensiunea arterială reprezintă unul dintre cele mai importante beneficii oferite de spirulină. Tensiunea arterială este un factor care provoacă numeroase boli, inclusiv atac de cord, boli de rinichi și accident vascular cerebral. Potențialul spirulinei de a scădea tensiunea arterială a fost cercetat într-un studiu realizat de Departamentul de Medicină Internă de la Spitalul Naval din Creta, Grecia. Studiul a inclus 52 de participanți (32 bărbați și 20 de femei). Constatările, care au fost publicate în Journal of the Science of Food and Agriculture, au arătat că un consum de 1 g de spirulină pe zi are efecte puternic hipolipidemice. După o perioadă de cercetare de 3 luni, nivelurile de trigliceride, colesterol LDL și colesterol total au fost reduse semnificativ.
În cele din urmă, putem concluziona că datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate, spirulina merită cu adevărat titlul de superaliment. Proprietățile uimitoare ale spirulinei reprezintă motive serioase pentru includerea acestei alge-minune în dieta ta.

Etichete articol:
anemieglicemieSpirulinaSuperfoods
Articolul anterior
20 de motive incredibile pentru a-ți începe ziua cu apă cu lămâie
Articolul următor
Bolile cronice și dietele preponderent vegetariene

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: