Nutriție

Top 10 superfoods pentru slăbire, imunitate, energizare

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
clorofilărecomandaresfaturi dietaSuperfoods

Slăbire, creșterea imunității, energizare și îmbunătățirea metabolismului și a stării generale de sănătate! Dacă ar exista un medicament care să acopere și să rezolve toate aceste probleme, probabil farmaciile ar fi pline, dar pentru moment nu există o astfel de pilulă.
Veste bună este că îți poți construi propria strategie alimentară pentru a te bucura de puterea, valoarea nutritivă și beneficiile multiple pentru sănătate ale anumitor alimente speciale. Chiar dacă par alimente obișnuite, sunt de fapt superalimente, așa-numitele superfoods.

Ce înseamnă superfoods?

Termenul de „superfoods“ („superalimente“) a apărut pentru prima dată în SUA, în jurul anilor ’90, iar cu trecerea timpului a început să ia amploare în întreaga lume. Ce le face superfoods? Caloriile puține, nivelul scăzut de zahăr și sare, fibrele solubile, substanțele nutritive și fitonutrienții care ne protejează și ne redau sănătatea.

Ce distinge superalimentele?

Superalimentele sunt o categorie specială de alimente ce se regăsesc în natură, acestea fiind surse superioare de antioxidanți și alte substanțe nutritive esențiale de care avem nevoie, dar pe care organismul nostru nu le poate produce. Deși nu există o definiție tehnică sau medicală pentru superalimente, acestea conțin nutrienți puternici, polifenoli, vitamine și minerale. Dr. Penny Kris-Etherton, nutriționist și profesor la Pennsylvania State University, susține că aceste superalimente trebuie incluse într-o dietă echilibrată, variată și sănătoasă, care să poată asigura nutrienții de care ai nevoie.

1. Legumele și plantele cu frunze verzi

Varza kale, spanacul, păpădia verde, grâul și orzul verde asigură un aport impresionant de substanțe nutritive. Încărcate cu fibre, vitamine, minerale și nutrienți, acestea asigură artileria necesară pentru lupta împotriva bolilor de inimă sau a cancerului. Aceste legume speciale acționează ca niște minitransfuzii pentru sânge, un tonic pentru creier și sistemul imunitar, dar și o loțiune de curățare a rinichilor. Crude sau fierte, simple sau adăugate ca ingrediente în mâncăruri, aceste superalimente susțin sănătatea cu ajutorul conținutului de clorofilă, vitaminele A, C și K, acid folic, potasiu și calciu la fiecare masă.

2. Legumele crucifere

Broccoli, varza de Bruxelles, conopida, varza sau guliile au capacitatea de a inhiba dezvoltarea anumitor tipuri de celule canceroase prin reducerea producției de radicali liberi. Nu aștepta până la cină pentru a avea parte de beneficiile acestora, ci începe-ți ziua cu un mic dejun delicios cu legume crucifere.

3. Afinele

Gustoase, dulci și încărcate de fitonutrienți, flavonoide și fibre solubile, afinele ajută la prevenirea unor afecțiuni grave, precum cancerul, diabetul, bolile de inimă, ulcerul gastric și hipertensiunea arterială. De asemenea, ele ajută la reducerea inflamației sistemice și reducerea colesterolului rău. Aceleași elemente nutritive găsite în afine sunt întâlnite, de asemenea, în multe alte tipuri de fructe de pădure. Poți încerca, în loc de înghețată, să consumi un bol mic de afine și să te bucuri de gustul minunat și de beneficiile pentru sănătate din fiecare bobiță.

4. Fasolea și cerealele integrale

Fasolea este o excelentă sursă de proteine, cu conținut scăzut de grăsimi și conținut ridicat de fibre insolubile și solubile, alături de varietatea de vitamine și minerale conținute, printre care și manganul. Fasolea îți oferă o combinație puternică de vitamine B, calciu, potasiu și acid folic, elemente necesare pentru menținerea creierului sănătos, funcționarea celulelor și reducerea tensiunii arteriale. Cerealele integrale sunt incluse în categoria superfoods, pentru că, spre deosebire de cerealele rafinate, nu sunt prelucrate de tărâțele lor care conțin nutrienți importanți. Acestea au beneficii similare cu cele ale fasolei, însă nu conțin la fel de multe proteine.

5. Nucile și semințele

Conțin niveluri ridicate de minerale și grăsimi sănătoase. Singurul lor dezavantaj, faptul că sunt bogate în calorii, poate fi controlat prin reglarea porțiilor. Nucile îți oferă o doză sănătoasă de omega 3, acid alfa-linolenic, melatonină, cupru, mangan și vitamina E, care ajută la protejarea inimii și a creierului.

6. Algele verzi: Spirulina și Chlorella

Spirulina este una dintre cele mai bune surse de proteine de pe glob. Conține 70% proteine complete, față de carnea fiartă, de exemplu, care conține doar 25% proteine complete. Spirulina este o microalgă consumată de mii de ani de către populațiile indigene din Mexic și Africa. Studiile au arătat că spirulina poate ajuta la menținerea în limite normale a zahărului din sânge, poate fi folosită în curele de slăbire, dar și ca supliment nutritiv, tonic și detoxifiant general.
Chlorella este o algă de apă dulce, ce conține un profil de proteine complete, toate vitaminele B, vitamina C, vitamina E și multe minerale. Efectele sale sunt uimitoare pentru sistemul imunitar, pentru reducerea colesterolului și prevenirea rigidizării arterelor, precursori ai atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale.

7. Maca

Maca este o plantă aromată cu tradiție din Peru, cultivată încă de acum 2000 de ani, când era consumată de către războinici pentru a le crește forța și rezistența. Macaa este un aliment cu o capacitate nutritivă ridicată, utilizat în mod tradițional pentru energizare, susținerea sănătății sexuale și sprijinirea fertilității, precum și pentru îmbunătățirea funcțiilor sistemului imunitar. Tradiția consumului de maca continuă și astăzi, fiind un aliment de bază pentru populația peruană, disponibil pe scară largă în întreaga lume ca supliment alimentar.

8. Somonul sălbatic

Este o sursă bogată de proteine, vitamina D, seleniu, vitaminele B2, B3, B6, B12 și acizi grași omega 3. Pachetul de beneficii este unul destul de generos și include protecție cardiovasculară, protecție împotriva depresiei, a declinului cognitiv și a degenerescenței maculare.

9. Ginsengul

Reprezintă chintesența plantelor pentru controlul stresului. Ginsengul este o plantă cu efecte curative cunoscută încă din vechime, utilizată pe scară largă în Asia ca tonic energizant. Aceast superaliment este extrem de benefic mai ales în recuperările după boli și intervenții chirurgicale datorită proprietăților sale antiinfecțioase și reparatorii.

10. Propolisul

Propolisul este substanța cu care albinele acoperă pereții stupului, substanță care transformă stupii în cele mai antiseptice locuri din natură. Puternicele proprietăți antibiotice ale propolisului pot ajuta la protecția împotriva bacteriilor și pot consolida sistemul imunitar. Propolisul acționează împotriva virusurilor într-un mod în care antibioticele nu o pot face. Cercetările arată că un consum moderat zilnic de propolis reduce riscul apariției răcelilor, calmează tusea și inflamația la nivelul gurii, amigdalelor și a gâtului.

Etichete articol:
clorofilărecomandaresfaturi dietaSuperfoods
Articolul anterior
Avocado sau untul vegetal, bun și pentru vegani și raw-vegani
Articolul următor
8 motive să consumi castraveți zilnic

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: