Nutriție

Zahărul hrănește cancerul – un nou studiu

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
cancercercetareefectul Warburgrecomandarestudiutumorizahăr

Este zahărul implicat în dezvoltarea cancerului? Un studiu efectuat timp de 9 ani dă verdictul: celulele canceroase au nevoie de zahăr pentru a se forma și a se dezvolta. Oamenii de știință au descoperit că zahărul „trezește” celulele canceroase și amplifică agresivitatea tumorilor maligne, informează presa internațională. Descoperirea ar putea avea un impact major asupra dietei și terapiei în cazul pacienților cu cancer.

Cercetările au fost desfășurate pe parcursul a 9 ani, în cadrul unui proiect coordonat de instituții de prestigiu din Belgia: Institutul de Biotehnologie din Flandra (VIB), Universitatea Catolică din Leuven (KUL) și Universitatea Vrije din Bruxelles (VUB). Prin acest studiu, cercetătorii clarifică modul în care efectul Warburg – un fenomen descoperit în 1929 de savantul german Otto Warburg, potrivit căruia celulele canceroase descompun rapid zaharurile, stimulează creșterea tumorilor. Rezultatele cercetării sunt considerate o descoperire revoluționară în studiul cancerului.

Publicat în revista științifică Nature Communications, studiul analizează modul în care tumorile convertesc cantități semnificativ mai mari de zaharuri în acid lactic, în comparație cu țesuturile sănătoase.

Deși fenomenul a fost intens studiat, până în prezent nu se știa cu certitudine dacă acest efect este un simptom al cancerului sau o cauză a acestuia. Însă acest amplu proiect de cercetare oferă dovada corelației dintre zahăr și activitatea canceroasă în celulele maligne.

„Cercetarea noastră dezvăluie modul în care consumul accelerat de zaharuri în cadrul celulelor canceroase conduce către un cerc vicios de stimulare continuă a dezvoltării și evoluției cancerului”, a declarat profesorul Johan Thevelein. „Astfel se poate explica asocierea dintre intensitatea efectului Warburg și agresivitatea tumorii.”

Oamenii de știință afirmă că aceste descoperiri vor avea „consecințe majore” și vor oferi „o bază pentru studii viitoare în domeniu”. De asemenea, dietele personalizate pentru pacienții diagnosticați cu cancer vor ține cont de noile rezultate. Cercetătorii au propus eliminarea zahărului din dieta acestor pacienți ca să nu mai hrănească boala canceroasă.

Mai multe informații despre „biologia” celulei canceroase și despre modul în care tumorile maligne consumă cantități imense de glucoză și fructoză puteți citi aici.

Sursa:

www.independent.co.uk/life-style/sugar-cancer-tumours-aggressive-stimulation-growth-study-a8002701.html

en.wikipedia.org/wiki/Warburg_effect

Etichete articol:
cancercercetareefectul Warburgrecomandarestudiutumorizahăr
Articolul anterior
Când mănânci de la emoții
Articolul următor
De ce avem nevoie să mâncăm mai gras iarna?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: