Parenting, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Listeria: bacteria care pune pe jar viitoarele mămici

Autor:

Listeria trăiește în unele alimente și în natură și atacă cu duritate, mai ales în sarcină. Nedepistată la timp, bacteria traversează placenta, ajunge la făt și-l îmbolnăvește, uneori atât de rău, încât poate să îl omoare. La ce alimente trebuie să renunțe viitoarele mămici pe tot parcursul sarcinii și cum poate fi tratată listeria, ne spune Simona Dragomir!

Vezi toate articolele despre:
bacteriicopiilisteriasarcinăvideo

Bun găsit, dragii mei! Venirea pe lume a unui copil reprezintă pentru viitorii părinți o bucurie și o binecuvântare în același timp. Trăiri ce nu ar trebui umbrite de vreo tristețe sau îngrijorare pricinuită de apariția unei afecțiuni la mamă sau la bebeluș. Iată de ce astăzi vorbim despre Listeria. Una dintre bacteriile ce pun pe jar viitoarele mămici și provoacă mult rău, dacă nu este depistată la timp. Se strecoară câteodată fără ca măcar să-ți ofere vreun simptom. Alteori, îți dă de știre că microbul s-a cuibărit deja în organismul tău abia când febra, frisoanele, diareea ori durerile musculare nu par să-ți treacă nicicum. Dacă germenul reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, imediat apar cefaleea și rigiditatea cervicală, convulsiile, pierderea echilibrului și o stare confuzională. Unde găsim această bacterie? În natură. Trăiește în unele alimente și atacă cu duritate, mai ales în sarcină. Bacteria traversează placenta, ajunge la făt și-l îmbolnăvește. Atât de rău, încât poate să-l omoare.

Depistarea rapidă reușește însă să împiedice apariția avortului, ruperea prea devreme a membranelor, nașterea prematură sau aducerea pe lume a unui bebeluș cu greutate mică. Fiind dificil de diagnosticat și de tratat, grija trebuie să fie cu atât mai mare. Atât în cazul medicilor, cât și al graviduțelor. O găsim în sol, în praf, în apă, în hrana procesată, în carnea crudă sau fecalele animalelor. Nu întâmplător, de-ndată ce o femeie află că este însărcinată, musai să renunțe la hot-dog, brânzeturi precum ricotta, brie, camembert, brânza albastră cu mucegai, brânza feta și ouăle moi, pentru a reduce riscul contaminării. Pateurile din ficat, fructele de mare crude sau afumate, salatele preambalate, înghețata sunt și ele pe lista neagră a produselor de care trebuie să se ferească.

Și totuși, cine-i vine de hac bacteriei? Ei bine, salvarea vine tot dintr-o atenție și o practică corectă a preparării mâncărurilor. Fiind sensibilă la căldură, bacteria poate fi omorâtă doar printr-o mâncare bine pregătită, fructe și legume temeinic spălate, chiar dacă coaja îi va fi înlăturată, mâini curate, etichete atent citite. Dacă temperatura ridicată o distruge, cea scăzută îi oferă mediul propice de dezvoltare. Altfel spus, alimentele din frigider, păstrate mai mult de 12 ore de la momentul gătirii lor, nu trebuie să mai facă cu ochiul gravidelor. Dar nici persoanelor cu o imunitate scăzută, celor suferinzi de diabet, cancer, infectați cu HIV ori alcoolicilor.

Starea de rău de la nivelul stomacului apare în mai puțin de 48 de ore de la infectare, iar restul simptomelor, în mai bine de șase săptămâni. Așadar, controalele regulate în timpul sarcinii sunt literă de lege. Iar orice semn că listerioza ar putea fi cea care ți-a dat starea bună peste cap trebuie să te trimită de urgență la medic pentru un test de sânge, singurul în măsură să-ți spună adevărul. Depistată la timp, listeria poate fi tratată cu ajutorul antibioticelor, atât în cazul mamei, cât și al bebelușului.

Pentru copiii infectați cu listeria, situația este cu atât mai gravă, cu cât lista complicațiilor este lungă și riscantă. Infecțiile sanguine, dificultățile respiratorii, febra, leziunile pielii, cele la nivelul mai multor organe interne sau infecțiile sistemului nervos central, precum meningita pot fi greu de vindecat.

Dragii mei, să previi este mai ușor decât să tratezi! O regulă de care trebuie să ținem cont în orice afecțiune și care poate face cu adevărat minuni! Mai cu seamă când sănătatea și binele unui copil depind de noi! Grija și dragostea pentru bebelușul ce urmează a veni pe lume trebuie să ne fie călăuză. O responsabilitate și totodată, o mare bucurie!

Așadar, să fim cu băgare de seamă, să punem preț pe alimentele pe care le consumăm și să ne bucurăm împreună de zâmbetele fericite ale copiilor sănătoși! Pe curând!

Etichete articol:
bacteriicopiilisteriasarcinăvideo
Articolul anterior
Cum evităm intoxicația cu metale grele?
Articolul următor
Carbohidrații în curele de slăbire: îi eliminăm sau păstrăm o parte din ei?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
ParentingTrăiește sănătos cu SimonaVideo