Pastila cea bună, Sănătate, Video

Când imunitatea e prea mare – VIDEO

Autor:

Imunitatea exagerată este destul de des întâlnită în medicină, mai des decât imunitatea scăzută, iar creșterea exagerată a imunității înseamnă apariția bolilor autoimune.

Vezi toate articolele despre:
autoimunitateboli autoimuneimunitatevideo

În mod normal, sistemul imunitar protejează organismul împotriva germenilor, cum sunt bacteriile și virusurile. Când recunoaște acești invadatori străini, trimite împotriva lor o armată de celule cu scopul de a-i elimina. De obicei, sistemul imunitar poate face diferența dintre celulele străine și celulele proprii.

Bolile autoimune sunt generate de reacția imună a organismului împotriva propriilor structuri (proteine). În mod normal, organismul se apară împotriva structurilor străine de tip proteină prin formarea substanțelor numite anticorpi sau cu ajutorul unor celule care se numesc limfocite. Organismul își recunoaște propriile proteine și nu le atacă.

Cum apar bolile cu imunitate mai mare decât normalul – autoimune?

Bolile sau fenomenele autoimune apar atunci când apărarea imună a organismului face anticorpi sau limfocite împotriva unor structuri ale propriului organism (autoanticorpi), ei distrugând structurile împotriva cărora au fost elaborați (celule pancreatice, celule tiroidiene, mucoasa gastrică, structuri articulare etc.). Acest răspuns imun aberant poate să apară din diferite motive. Într-o boală autoimună, sistemul imunitar percepe în mod eronat o parte a corpului, cum ar fi articulațiile sau pielea, ca fiind străină. Există mai mult de 80 de tipuri de boli autoimune care afectează o gama largă de părți ale corpului.

Ideea este să înțelegem corpul, organismul uman ca pe un sistem extrem de inteligent, în care orice dezechilibru poate produce un dezastru. Imunitatea organismului nu este o funcție izolată, ci face parte dintr-un sistem complex, dinamic, flexibil. Acest sistem ești tu ca persoană și personalitate, ca ființă umană și spirituală irepetabilă.

Se discută tot mai mult de influența unor factori alimentari, cum ar fi prezența glutenului în alimentație, responsabilă de declanșarea enteropatiei glutenice pe un fond genetic predispus. Deficiența vitaminei D, conform studiilor recente, este implicată în patogenia unor boli autoimune. La fel și alimentația de tip fast-food și junk-food, respectiv consumul excesiv de sare și zahăr. Printre multe lucruri pe care le poți face pentru tine se numără și dezvoltarea abilităților de gestionare a stresului, menținerea unui echilibru între viața profesională și viața personală, mișcare, autocunoașterea, psihoeducație.

Etichete articol:
autoimunitateboli autoimuneimunitatevideo
Articolul anterior
Alergii alimentare nerezolvate? Descoperă soluția! – VIDEO
Articolul următor
Analizele de sânge sunt „bune“, dar tu te simți rău? – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Pastila cea bunăSănătateVideo