Pastila cea bună, Sănătate, Video

Cauți să înțelegi medicina mai ușor? – VIDEO

Autor:

Medicina este o știință vastă, care numără  aproximativ 50 de categorii și specialități oficiale. Cu toate acestea, deși vorbim cu adevărat despre aceeași știință, este posibil să se facă diferite clasificări și tipologii ale acesteia.

Vezi toate articolele despre:
luanamedicinăvideo

Discuția face sens pentru că astfel putem face o mică separare a medicamentelor în mai multe tipuri de specializări de bază, dar și pentru că Medicina modernă se bazează pe Științele Naturii: (Fizică, Chimie, Biologie, Biostatistică), Anatomie, Fiziologie, Microbiologie, Farmacologie și Radiologie. Medicina modernă fondată pe fapte (sau dovezi experimentale), numită și medicină faptică, este o achiziție recentă din punct de vedere istoric, fiind specifică lumii occidentale și Europei răsăritene.

Prin ce se caracterizează medicina în prezent?

Medicinei în secolul al XX-lea și în prezent îi este caracteristică combaterea efectivă a bolilor infecțioase prin vaccinări în masă, introducerea antibioticelor, prin măsuri sanitare și îmbunătățirea condițiilor de viață. Un  nou domeniu al medicinei, numit astăzi Alergologie și imunologie clinică, apare la începutul acestui secol – deci înțelegeți cât de nou este termenul „alergie“! Primul transplant de inimă are  loc în 1967, cardiologia cunoscând mari progrese în diagnostic și în plan terapeutic prin apariția operațiilor by-pass în obstrucțiile coronariene, cât și a medicamentelor betablocante.

Odată cu  aceste progrese rezultă însă și o serie de probleme de etică medicală, cele mai multe fiind încă foarte controversate. Avem dreptul să prelungim suferința unui bolnav incurabil când el își dorește sfârșitul sau să menținem într-o stare de viață vegetativă cu ajutorul aparatelor un bolnav cu excluderea funcțională a scoarței cerebrale? Este morală întreruperea sarcinii la cerere sau numai în caz de boli grave ale mamei sau fătului? Este morală utilizarea pentru cercetare sau în terapeutică a țesuturilor recoltate de la embrioni umani? La niciuna dintre aceste întrebări nu se poate da un răspuns cu șanse reale de a fi unanim acceptat. Prețul progresului este întotdeauna generator de controverse.

Medicina este una singură

Deși medicina este una singură, căutările specialiștilor și nu numai, pentru a rezolva suferințele oamenilor, au creat din ce în ce mai mult spațiu medicinei complementare, în care acupunctura, homeopatia, reflexologia, chiropraxia, sofrologia cu mai multe tehnici de relaxare devin importante.

Ce este medicina integrativă?

Termenul MEDICINĂ INTEGRATIVĂ este cel care cucerește și aduce la un numitor comun cele mai multe interese de a deschide porțile către o nouă interpretare medicală, întrucât înţelegerea globală a contextului în care apare o boală este esenţială pentru tratarea eficientă şi eliminarea problemei. Apropiată de MEDICINA DE PREVENȚIE, cel puțin din perspectiva dorinței de evoluție, medicina integrativă acceptă folosirea medicamentelor, laolaltă cu alte metode tradiționale sau mai noi. Specializări precum medic primar ORL cu competențe în homeopatie, de exemplu, sunt din ce în ce mai căutate de pacienții minori, seniori sau persoane cu diverse contraindicații medicamentoase. La fel medicul naturopat, care îmbină soluțiile unor suferințe cu device-uri medicale, gemoterapie, suplimente nutritive, diverse minerale și multivitamine. Naturopatia este o știință cu adevărat holistică care include corpul, emoțiile, mentalul și sufletul, fiindcă omul este o ființă integrată, unică și perfectă.

Trăim într-o lume care se mișcă la ritmuri amețitoare. Până și prepararea hranei, altădată un obiectiv central al existenței umane, a ajuns să fie făcută mult prea rapid. Lipsa unor nutrienți importanți este și motivul pentru care suplimentele naturale cunosc astăzi un asemenea avânt.

Pastilă cea bună de astăzi a dorit să puncteze un strop din marea diversitate de termeni, clasificări, ce ne pot ajută atunci când căutăm un răspuns. Rețineți că întotdeauna primul pas la apariția unei probleme de sănătate rămâne o anamneză completă şi detaliată, care să scoată în evidenţă istoricul medical, precum şi toţi factorii care pot influenţa apariţia unei afecţiuni: bagajul genetic, stilul de viaţă, hobby-urile, alimentaţia, evenimentele din viaţa privată.

Etichete articol:
luanamedicinăvideo
Articolul anterior
Kit de pregătire pentru noul an școlar – VIDEO
Articolul următor
Tot ce trebuie să știi despre consumul de sare
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Pastila cea bunăSănătateVideo