Luana Show, Psihologie, Video

Cum gestionăm trauma psihologică după un divorț?

Autor:

Trecerea de la împreună la separat este dureroasă în orice context, de la separările de familia de bază la separările de primele iubiri sau separările însoțite de acte, așa cum este cazul divorțului. Fiecare are specificul ei. Puiu Eduard, psiholog clinician, este invitat la Ziarul de Sănătate pentru a ne povesti despre ce transformă divorțul într-o traumă, pentru toți cei implicați.

Vezi toate articolele despre:
divorțLuana Ibackapsihologiestrestraumă

Experiența unui divorț este traumatică la orice vârstă și în orice cultură, cu atât mai mult în contextul în care sunt și copii prinși în întreaga scenă a tensiunilor. Divorțul aduc„e o masivă schimbare în viața tuturor celor implicați, transformând fundamental nu doar obișnuințe, situații locative și împărțirea bunurilor, ci și modul în care ne raportăm la noi ca persoane, propria identitate. Invitatul Luanei Ibacka la Ziarul de Sănătate, pentru dezbaterea acestei teme de interes general, este Puiu Eduard, psiholog clinician.

Iată câteva idei de reținut, înainte de a asculta întreaga emisiune dând un simplu click pe materialul video de mai sus:

  • Divorțul poate fi mai ușor înțeles în stadialitatea lui – de la șoc, la furie, tristețe și resemnare – dacă îl asemănăm cu unul dintre cele mai evidente procese de pierdere: doliul după moartea unei ființe dragi. Este bine să înțelegem că și divorțul presupune o pierdere și că necesită un travaliu, o metabolizare a unor trăiri. Această metabolizare diferă în funcție de nivelul de educație, de nivelul de dezvoltare emoțională, de traumele anterioare și de mulți alți factori. Este însă necesar să ne dăm timp să asimilăm această pierdere, să eliminăm natural durerea provocată, fără a fugi de ea și fără a încerca să o mascăm artificial.
  • Stările, etapele suferinței unui divorț pot fi trăite în singurătate sau alături de cei dragi, alături de un psiholog. Este important să cerem sprijin dacă avem nevoie și să evităm să ne aruncăm în noi relații imediat ce am încheiat una. Graba de a intra într-un nou cuplu nu permite nici metabolizarea relației trecute, nici construirea unei noi relații cu potențial de succes.
  • Este firesc ca în procesul divorțului unul să sufere mai mult și altul mai puțin. Este firesc să sufere în moduri diferite. Există însă suferință de ambele părți. Este important să nu uităm că o despărțire, oricât de dureroasă este, nu anulează întreaga relație, deși, uneori, acesta este sentimentul pe care îl avem.
  • Relația conștientă este un deziderat de bază în viața de cuplu. Este important ca relația să fie văzută realist, de la început. Celălalt nu este pârghia prin care ajungem la fericirea supremă. Relația are un traseu sinusoidal care îmbină perioadele bune, cu cele rele.
  • Într-o relație suntem mereu cel puțin 3. Eu, tu și relația pe care o creștem împreună. Practic, relația este în sine procesul de cunoaștere constant, proces de cunoaștere între două persoane care sunt în continuă schimbare.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
divorțLuana Ibackapsihologiestrestraumă
Articolul anterior
Durerile de oase în sezonul rece: Ce este de făcut?
Articolul următor
Terapia prin lectură – Amanții
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Luana ShowPsihologieVideo