Sănătate integrativă, Video

Colina și de ce ai nevoie de alimente bogate în colesterol? – VIDEO

Autor:

Bine te-am găsit! Sunt Raluca Schachter și azi voi prezenta importanța consumului de colină în alimentația noastră. Deja sunt zeci de ani de când populația a fost inoculată cu ideea că este bine să evite alimentele bogate în colesterol, pentru a preveni apariția bolilor de inimă. Cu toate acestea, evidența clinică și istorică, cât și studiile efectuate au adus dovezi solide, care au demonstrat faptul că nu există o legătură întemeiată între colesterolul din alimentație și nivelul acestuia din sânge.

Vezi toate articolele despre:
colesterolcolinălecitinămemorievideo

Unul din motivele pentru care nu este recomandat să evităm aceste alimente bogate în colesterol este dat de prezența nutrientului colină din acestea.

Care sunt sursele alimentare de colină?

Cele mai bogate surse alimentare de colină se regăsesc în gălbenușurile de ou, ficat și carne de vită, care sunt adesea evitate de multe persoane în ziua de azi din cauza fricii neîntemeiate de grăsimi alimentare și colesterol. Aceste alimente nu numai că au un conținut mare de colină, dar sunt, de asemenea, foarte bogate în multe vitamine și minerale. Ficatul de la animale sănătoase crescute pe pășune este un superaliment! Este o sursă excelentă de colină, dar și cupru, zinc și crom, plus folat și fier foarte biodisponibili.

De ce este colina un nutrient atât de important în dieta umană?

Colină are o varietate de funcții în organism și constituie o componentă esențială a numeroaselor fosfolipide, care alcătuiesc membranele celulare. Fără colină suficientă în corp, celulele noastre nu își pot menține în mod corespunzător structura și nu pot transmite semnale către alte părți ale corpului. În plus, colina reglează mai multe căi metabolice, ajută la detoxifierea în organism, contribuie la un nivel optim de energie, starea ta de spirit, ciclurile de somn și timpul de recuperare după o activitate intensă.

În timpul sarcinii, aportul scăzut de colină este asociat cu un risc mai mare de defecte ale tubului neural la nou-născut. Unele studii arată că atunci când un făt obține mai mult colină, acesta are șanse mai bune de a avea mai târziu o funcționare a creierului sănătoasă și un risc mai mic de anomalii cerebrale.

Care este rolul colinei?

Colina este necesară pentru a crea ADN, care este responsabil de construirea întregii structuri a corpului. Aceasta ajută, de asemenea, la formarea țesutului în sistemul nervos, și acționează ca un precursor al anumitor neurotransmițători importanți. Colina joacă, de asemenea, un rol în păstrarea memoriei și prevenirea demenței, cât și a altor simptome de declin cognitiv.

Colina menține funcția hepatică sănătoasă. Este necesară pentru a transporta în mod corespunzător grăsimea din ficat la celulele din întregul corp și contribuie la prevenirea acumulării de grăsimi în ficat. Colina joacă un rol important în transportarea colesterolului și a trigliceridelor, de la ficat la alte părți ale corpului unde sunt necesare.

Folatul și colina ajută la conversia homocisteinei, care împiedică organismul să acumuleze prea multă grăsime și contribuie la reducerea riscului de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Plasticitatea neuronului se referă la capacitatea creierului de a construi noi conexiuni de neuroni, iar colina este considerată a fi foarte importantă pentru susținerea elasticității și plasticității creierului. Copiii trebuie să aibă un nivel adecvat de colină pentru a forma canale de neurotransmițători în creierul lor, care vor ajuta la păstrarea informațiilor, abilități verbale, gândire creativă, abilități matematice, indicii sociale și multe altele.

Simptomele deficienței de colină

Deficitul de colină în timp poate avea implicații grave asupra sănătății noastre. Printre simptomele deficitului de colină se numără oboseala, insomnia, funcția renală slabă, probleme de memorie și dezechilibre nervoase.

Deficitul alimentar extrem de colină poate duce la disfuncții hepatice, boli cardiovasculare, creștere anormală la copii, anomalii în formarea oaselor, lipsa formării globulelor roșii, infertilitate, insuficiență renală, anemie și hipertensiune arterială.

Persoanele cu steatoză hepatică, care au un consum excesiv de alcool, sunt supraponderale, suferă de diabet sau de rezistență la insulină prezintă un risc mai mare de a avea deficiență de colină.

Fiecare persoană are un necesar diferit de colină. Poți să te asiguri că îi oferi organismului ce are nevoie dacă consumi alimentația potrivită metabolismului, care să includă și alimente cu surse de colină, și dacă suplimentezi atunci când dorești să previi sau să vindeci anumite afecțiuni ca cele descrise mai sus. Lecitina din floarea-soarelui este un supliment alimentar care reprezintă o sursă importantă de colină și care poate fi de mare ajutor în acest sens.

Am încredere că aceste informații îți vor fi  de folos și te vor ajuta să te asiguri că nu vei dezvolta o deficiență de colină sau că o vei corecta dacă există!

Aștept comentariile tale pe pagina noastră de Facebook Hello Sănătate și pe canalul YouTube! Sănătate și pe curând!

Etichete articol:
colesterolcolinălecitinămemorievideo
Articolul anterior
Ce este inflamația gastrointestinală? Cauze și soluții – VIDEO
Articolul următor
Etichetarea alimentelor și Nutri-Score – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Sănătate integrativăVideo