Sănătate integrativă, Video

Cum sprijini corect fazele de detoxifiere ale ficatului? – VIDEO

Autor:

Bine te-am găsit, sunt Raluca Schachter și azi îți voi prezenta cum se produce, de fapt, o detoxifiere a ficatului și ce este important de știut la acest capitol. În fiecare zi, ficatul filtrează o varietate de compuși și decide ce să păstreze, ce să recicleze și ce să arunce. De exemplu, stochează vitamine și minerale pentru utilizare ulterioară, descompune globulele roșii vechi și reciclează fierul și descompune toxinele.

Vezi toate articolele despre:
colonhelpdetoxifiereficatsilimarinăvideovitamina C

Toxinele sunt interne și externe. Cele interne includ resturi metabolice ale microbilor și infecțiilor cronice, biotoxine, cum e mucegaiul, celule moarte sau deteriorate, compuși rezultați din procesele metabolice – hormoni, metaboliți dăunători, neurotransmițători etc.

Toxinele externe se referă la reziduuri de pesticide, metale grele, poluanți industriali, produse cosmetice, poluanți ai aerului și multe altele. Toate acestea au un lucru în comun – sunt fie solubile în apă, fie solubile în grăsimi. Ficatul transformă toxinele solubile în grăsimi în toxine solubile în apă, folosind un proces în două etape numit Faza I și Faza II de detoxifiere.

Din păcate, căile noastre înnăscute de detoxifiere se confruntă cu un volum de muncă fără precedent și aceste mecanisme de detoxifiere sunt deseori suprasolicitate sau disfuncționale.

Faza 1  de detoxifiere a ficatului

Pentru că faza 1 să se producă în mod eficient este nevoie de utilizarea unui grup de enzime  P450, ce protejează deteriorarea celulelor prin:

  • Transformarea toxinelor volatile astfel încât să poată avansa în procesul de detoxifiere.
  • Transformarea toxinelor în formă solubilă în apă pentru a se putea intra în faza 2 de detoxifiere.

Ficatul are nevoie de o mulțime de ingrediente – inclusiv o gamă largă de minerale, vitamine B, colină și multe altele – pentru a face cele peste 50 de „rețete” diferite cu enzime P450. Multe dintre enzime sunt dependente de minerale și multe persoane sunt deficiente în minerale în ziua de azi, din cauza epuizării solului prin practici industriale și a alimentației greșite.

Dar chiar și atunci când avem ingredientele potrivite, alți factori influențează cât de bine producem enzimele din faza 1. De exemplu, variațiile în expresia genelor și defectele de metilare pot cauza o diferență de o mie de ori în capacitatea de producție a enzimelor.

Faza 1 poate fi activată în mod benefic pentru organism prin consumul de silimarină, vitamina C, legume crucifere, vitamine B, lipotrofice (cisteină, metionină, colină și inozitol), magneziu și fier.

În cadrul fazei 1 de detoxifiere se produc procese oxidative și radicali liberi. De aceea, și consumul de antioxidanți este foarte important. Unele dintre cele mai eficiente suplimente cu rol antioxidant sunt cele pe bază de resveratrol, coenzima Q10, vitaminele A, C și E și minerale, cum ar fi seleniul și zincul.

Faza 2 de detoxifiere a ficatului

În cadrul fazei 2 se folosesc diferite căi pentru a scoate din organism metaboliții solubili în apă, rezultați în urma fazei 1 de metabolizare, prin bilă, urină și scaun.

Nutrienții care susțin faza 2 sunt: sulful din crucifere, usturoi, ceapă, carne, gălbenuș de ou, aminoacizii: glicină, n-acetil cisteină, taurină și metionină, resveratrolul, molibdenul (ca supliment sau în legume cu frunze verzi și în ficat), vitaminele B, vitamina C, glutationul, proteinele animale, alimente bogate în colină (ouă, icre, ficat, organe), fructe și legume bogate în polifenoli, ierburi și condimente.

Faza 3 de detoxifiere a ficatului

Există însă și  o a treia fază a procesului de detoxifiere care se axează pe transportul substanțelor conjugate obținute în faza 2 către rinichi și vezică pentru a fi apoi excretate prin urină sau către bilă, intestinul subțire și pe tot parcursul tractului digestiv, până la evacuarea prin scaun.

Pentru ca faza 3 să se desfășoare corespunzător este necesar să ne hidratăm corespunzător și să avem un tranzit intestinal bun, unde sursele de fibre și probiotice sunt foarte importante, atât din alimentație, cât și din suplimente, cum ar fi ColonHelp. Dacă tranzitul nu funcționează bine, atunci toxinele care sunt procesate prin faza 1 și 2 se vor bloca și vor recircula. Un tranzit care implică constipație, diaree, balonări, dureri abdominale este un indicator al unei probleme de detoxifiere a fazei 3 care trebuie rezolvată.

Am încredere că aceste informații te vor ajuta să-ți construiești un program corect de detoxifiere a ficatului, ținând cont de mașinăria sa complexă!

Aștept comentariile tale pe pagina noastră de Facebook Hello Sănătate și pe canalul YouTube! Sănătate și pe curând!

Etichete articol:
colonhelpdetoxifiereficatsilimarinăvideovitamina C
Articolul anterior
De ce nu dă rezultate programul tău de slăbire? – VIDEO
Articolul următor
Trei cauze mai puțin cunoscute ale anemiei prin deficiență de fier – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Sănătate integrativăVideo