Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

10 sfaturi pentru întărirea imunității

Autor:
Vezi toate articolele despre:
imunitaterăcelisistem imunitarvideo

Aflați de la Simona Dragomir cele mai importante sfaturi pentru a vă întări imunitatea în sezonul rece. Complicațiile pot veni chiar și de la un banal guturai, mai ales în cazul copiilor și vârstnicilor. Dar dacă aveți grijă să vă asigurați toți nutrienții necesari, odihnă și un stil de viață echilibrat, atunci sistemul imunitar ar trebui să-și îndeplinească misiunea fără probleme.

Video transcript

Bun găsit, dragii mei! Astăzi, despre sfaturi pentru creșterea imunității!

Cum vine frigul, cum încep răcelile, bronșitele, sinuzitele, otitele. Atenție la copii și bunici, ei pot face oricând complicații de la un banal guturai. Cu toții știm că sistemul imunitar deține cheia succesului în lupta contra îmbolnăvirilor, răcelilor.

Dacă avem grijă să îi asigurăm organismului toți nutrienții necesari, odihnă și un stil de viață sănătos, atunci sistemul imunitar ar trebui să își îndeplinească misiunea fără probleme. În plus, în perioadele de tranziție de la un anotimp la altul și în cele de stres, sunt necesare măsuri suplimentare care contribuie la susținerea imunității.

Ce putem face pentru un sistem imunitar puternic în fața provocărilor iernii?

1. Aveți grijă la ce puneți în farfurie!

Hrana trebuie să fie de calitate, naturală, echilibrată. Să mâncăm legume, cereale, fructe, lactate, carne, ouă, grăsimi bune, în proporții adaptate vârstei, sexului și nivelului de activitate.

2. Protejați-vă flora intestinală!

De ce? Fiindcă peste 80% din imunitatea organismului pornește din intestin. Aici se află prima poartă de apărare a organismului.

Ajută alimentele fermentate: iaurturi, sana, kefir, varză murată, murături în saramură. În plus, în sezonul rece este indicată o cură cu suplimente pe bază de prebiotice și probiotice. Reechilibrarea florei intestinale trebuie făcută mai ales de cei care urmează un tratament cu antibiotice.

3. Să nu uităm de antioxidanți!

Activitatea sistemului imunitar se bazează pe globulele albe, mai ales limfocite, ele sunt cele care apără organismul de infecții și boli. Antioxidanții sunt cei care activează producția celulelor imunitare. Cele mai bune surse de antioxidanți sunt fructele și legumele proaspete.

4. În această perioadă: Nicio zi fără vitamina C!

Studiile arată că vitamina C permite reducere1a severității simptomelor și a duratei răcelilor. Ideal ar fi ca vitamina C să provină din surse naturale: legume crude (varză, ardei, pătrunjel), fructe (citrice, fructe de pădure).

5. Vitamina D ar trebui să fie nelipsită în lunile cu „r”

Vitamina D, vitamina soarelui, este singura vitamină sintetizată de organism, la nivelul pielii, sub acțiunea razelor ultraviolete, în special primăvara și vara. Toamna și iarna însă, când lumina solară este redusă, suntem cu toții expuși riscului de a duce lipsă de vitamina D. Necesarul de vitamina D poate fi completat din unele alimente (pește, lactate, ciuperci), iar în lunile cu „r” se impune administrarea unui supliment pe bază de vitamina D.

6. Să nu uităm de vitaminele A și E!

Acestea, alături de vitamina D, contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar. Vitamina A se găsește în morcovi, cartof dulce, dovleac, ciuperci, spanac, varză, ficat. Vitamina E se află în cereale și în uleiuri vegetale nerafinate (de măsline, de nuci, de floarea-soarelui).

7. Mineralele sunt esențiale pentru imunitate: zinc, magneziu, fier, seleniu!

Cele mai bune surse de zinc sunt fructele de mare, în special scoicile, peștele oceanic, precum și carnea și ouăle. În sezonul rece, poate fi util și un supliment pe bază de zinc din surse naturale.

Germenii de grâu sau de orz, fructele uscate, leguminoasele, ciocolata neagră reprezintă surse naturale de zinc.

Fierul poate fi luat din surse de origine animală (din carne, organe, pește, fructe de mare) sau din surse vegetale (leguminoase, alge, legume cu frunze verzi). Pentru a crește absorbția fierului din alimente trebuie să aveți un aport mare de vitamina C.

Surse de seleniu? Fructele de mare, peștele, nucile de Brazilia.

8. Scăpați de stres!

Organismul secretă hormoni de stres (cortizol) și în timp ce este ocupat cu înfruntarea inamicului numit stres, el uită de alte procese, cum ar fi digestia sau imunitatea, care sunt trecute pe planul al doilea.

9. Fugiți de sedentarism!

Practicarea unei activități fizice reprezintă o măsură dovedită pentru creșterea imunității. Mersul pe jos în ritm rapid, ciclismul, exercițiile la sală, înotul, sporturile de echipă, chiar și exercițiile simple pe care le putem face acasă sunt benefice. Important este să le facem cu regularitate, cel puțin de trei ori pe săptămână. Atenție! Efortul fizic exagerat poate conduce la epuizare și la slăbirea imunității.

10. Și ultimul sfat, dormiți bine!

Persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte sunt mai vulnerabile la infecții decât cele care au grijă să se odihnească 7-8 ore neîntrerupt. Încercați să vă organizați timpul și să nu neglijați odihna. Un organism odihnit este mai rezistent!

Poate că teoretic știm toate aceste lucruri, bine ar fi să și ținem cont de ele! Zile frumoase vă doresc, cu soare în suflet și în gânduri! Pe curând!

Etichete articol:
imunitaterăcelisistem imunitarvideo
Articolul anterior
Rețetă de pâine fără gluten
Articolul următor
Care sunt beneficiile colagenului?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo