Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Cum ne pot îmbolnăvi pernele?

Autor:

Seara, când puneți capul pe pernă, nu vă gândiți decât la odihna binemeritată și la prețioasele ore de somn care vă așteaptă. Dar dacă v-am spune că perna poate fi periculoasă pentru sănătate, ați mai dormi la fel de liniștiți?

Vezi toate articolele despre:
poluaresomnvideo

Bun găsit, dragii mei! V-ați gândit vreodată că este posibil să vă îmbolnăviți în timp ce dormiți? Nu ne dorim asta, desigur, dar pernele, din păcate, pot ascunde câteva pericole!

Atunci când auzim vorbindu-se despre poluare, ne gândim la fabrici, gunoaie sau noxele din orașele aglomerate. Dar aerul din casele noastre poate fi și el poluat, iar pernele și salteaua pe care dormim ar putea fi periculoase pentru sănătate! De ce sunt pernele periculoase? Vă spun imediat!

Pernele din spumă poliuretanică de exemplu, care sunt și cel mai des cumpărate, sunt ignifuge și eliberează în aer o substanță considerată a fi perturbator hormonal. Tot această substanță poate provoca tulburări de neurodezvoltare, se poate acumula în placenta viitoarei mame, poate contamina laptele matern și poate determina chiar apariția cancerului. Dacă aveți acasă perne umplute cu pene, să știți că nu sunteți feriți de pericole! Studiile au demonstrat că atât pernele din materiale sintetice, cât și cele din pene conțin ciuperca Aspergillus. Aceasta este o ciupercă aerobă ce prezintă un pericol sporit pentru persoanele ce suferă de astm, boli de plămâni, leucemie sau au imunitatea scăzută.

Formaldehida este și ea prezentă, din păcate, în unele perne din materiale sintetice. Această substanță poate provoca lăcrimarea ochilor, tuse, respirație șuierătoare, iritații ale pielii și senzații de arsură la nivelul ochilor, nasului sau gâtului. E bine să știți că unii producători de perne sintetice folosesc parfumuri și odorizante industriale pentru a masca mirosul de chimicale, iar acest proces nu face decât să crească nivelul de toxicitate al pernei. Și, pentru că procesul de fabricare a pernelor din spumă nu este transparent, se bănuiește că printre substanțele chimice din compoziție s-ar putea afla și compuși organici volatili. Acești compuși se pot afla așadar în aerul din dormitor și ne pot provoca iritații ale ochilor, nasului și crize de astm. Pe termen lung pot afecta ficatul, rinichii, sistemul nervos central și pot provoca și cancer.

Din păcate, dragii mei, iată câte pericole se ascund în pernele noastre! Ce e de făcut? Ar fi bine să înlocuim pernele vechi cu unele din materiale naturale pe care să le învelim în huse din bumbac! Ce fel de perne putem găsi pe piață? Perne din lână organică care sunt recomandate și pentru iarnă, și pentru vară, perne din  latex natural 100% sau din bumbac organic. Mai puțin obișnuite, dar foarte sănătoase, sunt pernele umplute cu hrișcă, ce oferă sprijin și confort pentru spate, gât și cap, nu se supraîncălzesc și rămân uscate și aerisite. Pernele umplute cu mei au proprietăți hipoalergenice, permit trecerea aerului și sunt ceva mai moi decât cele umplute cu hrișcă. Și, poate că ați auzit sau nu, pernele pot fi umplute și cu o fibră vegetală asemănătoare cu lâna, ce se numește capoc. Acest material are proprietăți hipoalergenice, este rezistent la mucegai, la apă și se usucă rapid.

Poate că nu era în plan să schimbați pernele din dormitor și poate că este un cost relativ mare, dar gândiți-vă că atunci când alegeți o pernă din materiale naturale, investiți de fapt în sănătatea voastră!

Un somn sănătos vă doresc! Pe curând!

Etichete articol:
poluaresomnvideo
Articolul anterior
Carbohidrații în curele de slăbire: îi eliminăm sau păstrăm o parte din ei?
Articolul următor
Remediul suprem în vindecarea ficatului gras: echilibrul!
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo