Tulburările hormonale își pot face apariția încă din adolescență și merg până dincolo de menopauză. Una dintre cele mai afurisite, din pricina durerii persistente, este dismenoreea. Altfel spus, menstruația dureroasă. Atât de capricioasă, că nici medicina clasică, dacă nu există o cauză organică, nu prea are ce să-i facă. Localizată fie în partea inferioară a abdomenului, fie în zona lombară, durerea poate fi de diferite intensități, însoțită de stări de rău, care te împiedică, cel puțin în primele două zile, să funcționezi la capacitate maximă.
Cauzele dismenoreei trebuie stabilite de doctor
Specialiștii împart dismenoreea în două: primară, atunci când sunt dezechilibre hormonale, fără a exista o cauză organică, și secundară, când medicul ginecolog depistează existența unei afecțiuni la nivelul ovarelor sau al uterului, cum ar fi endometrioza, una dintre principalele cauze ale infertilității. Tot în această categorie se înscriu și fibromul uterin sau anomaliile congenitale. Așadar, vizita la medic este imperios necesară, pentru a putea ști exact cauza stării de disconfort profund ce apare câteodată chiar și cu câteva zile înainte de sosirea menstrei.
Atenție la alimentație!
Odată aflate cauzele, putem să identificăm și mijloacele prin care să ne atragem starea de bine. Primul pas îl reprezintă alimentația. „Cu câteva zile chiar înainte de instalarea ciclului menstrual și pe toată perioada lui, este bine să eliminăm cafeaua, ceaiul negru, condimentele și băuturile alcoolice, toate fiind considerate intensificatori ai durerii. Pot fi înlocuite cu salate asortate, sucuri de morcovi, spanac, sfeclă-roșie, pătrunjel”, oferă soluțiile dr. Ruxandra Constantina.
Remedii bune de urmat
Nu trebuie uitate nici tratamentele naturiste. Cu o singură condiție: schema de tratament să fie personalizată. „Sunt femei la care persistă dureri cu flux menstrual abundent. Un remediu excelent este coada-șoricelului, traista-ciobanului, coada-racului. De asemenea, se pot face aplicații locale cu cimbru, pernă caldă pe abdomen cu cimbru sau mușețel. Cataplasmele cu ulei volatil de anason, mușețel, ienupăr, salvie sau rozmarin reduc considerabil durerea“, explică specialistul.
Antiinflamatoarele naturale pot fi și ele folosite cu încredere. Curcumin, curcumin cu piperină, pentru o mai bună absorbție ori curcumin cu Meriva®, care are o biodisponibilitate foarte bună sunt remedii demne de luat în calcul, ce ne aduc mari beneficii.
Contraindicații ce trebuie respectate
Așadar, perioada menstruației poate trece ușor și fără probleme, dacă sunt respectați corect pașii. Câteva minute de sport, exerciții ușoare nu fac rău, după cum unele persoane tind să creadă. Dimpotrivă. Trebuie însă evitate băile în cadă, cu apă fierbinte. Nu ar face decât să stimuleze intensitatea fluxului menstrual și chiar a durerii. Contraindicată este și folosirea tampoanelor interne. „Favorizează apariția endometriozei, a cancerului ovarian, dar și a șocului toxic”, ne avertizează dr. Ruxandra Constantina și nu uită să ne amintească: ”Întotdeauna mergeți pe un plan bine pus la punct de medicul api-fitoterapeut, individualizat, în concondanță cu particularitățiile, afecțiunile și predispozițiile fiecărei persoane în parte!”.