Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

De ce tot mai mulți copii au probleme de postură? – VIDEO

Autor:

În perioada de creștere și dezvoltare, copilul are nevoie de o atenție sporită pentru a fi siguri că se dezvoltă normal. Deformările osoase apar încă din primele zile de viață, prim urmare trebuie observate și corectate în cât mai scurt timp.

Vezi toate articolele despre:
dureri articulatekinetoterapieoaseortopediescolioză

Despre problemele de postură care pot apărea în rândul copiilor și cauzele acestora a vorbit invitata Simonei Dragomir, dr. Valentina Contanu, medic specialist ortopedie pediatrică.

În ultimii 3-4 ani, numărul prezentărilor în cabinet a crescut. O postură greșită poate apărea indiferent de vârstă, chiar de la vârste foarte mici (bebeluși), până la vârsta adolescenței și chiar a majoratului. Există foarte mulți factori externi care influențează postura, dar diferă în funcție de vârstă.

Există două categorii, care caracterizează toate vârstele. Sunt acele afecțiuni care apar încă de la naștere, fie mici dezechilibre osoase sau musculare, fie posturi care apar pe măsură ce se dezvoltă copilul, când apar factorii externi care influențează mersul, poziția, poziția spatelui, a toracelui (ridicarea mult prea devreme a bebelușului în șezut, în picioare sau punerea lui în premergător).

Tipologii de deformări ale posturii

Părinții ar trebui să înțeleagă că a sta pe o anumită parte nu reprezintă o preferință a bebelușului, ci o incapacitatea de a se adapta la o poziție naturală. În timpul vieții intrauterine, bebelușul adoptă o poziție poate mai chinuită, fie cu capul în extensie (dat pe spate), fie cu capul torsionat, în funcție de poziția pe care o simte confortabil. După naștere, copilul rămâne în acea poziție, deoarece nu știe care este poziția corectă, în primele 3 luni de viață, bebelușii neavând mișcări independente, ci așezați așa cum pot sta. De aceea, este important ca părinții să acorde o atenție deosebită poziției copilului, să facă o evaluare la un specialist în ortopedie pediatrică pentru a corecta pozițiile greșite și a evita situațiile mai grave care necesită recuperare.

După ridicarea copilului în picioare, în general, în perioada 1-4 ani, este foarte important modul în care copilul stă în șezut. Dacă stă cu picioarele răsucite în W, mersul se va deforma spre interior, problemă care se poate accentua de la vârsta de 3 până la 7 ani. De asemenea, mersul pe vârfuri este un aspect care trebuie luat în calcul și verificat dacă există o problemă sau copilul doar se joacă. Mersul pe vârfuri perioade îndelungate (1 an, 2 sau chiar 3) duce la deformări ale oaselor piciorului, ale genunchilor și spre adolescență afectează coloana vertebrală.

Deformarea spatelui, numită scolioză, apare chiar și de la vârste mici, 1-3 ani, dar cea mai frecventă este  în preadolescență și adolescență. Un ghiozdan foarte greu, o poziție greșită la birou sau în bancă reprezintă factori externi care accentuează problemele deja existente și favorizează apariția acestei afecțiuni. Scolioza nu este determinată de purtarea în spate a unor greutăți pe un singur umăr. Această deformare este determinată de un anumit factor genetic care predispune la apariția scoliozei în adolescență sau chiar începând cu vârsta de 7-8 ani.

În cazul adultului tânăr, un deficit necorectat la timp va persista. În perioada de creștere și dezvoltare a copilului, deformările se pot corecta prin diferite metode, însă, odată ajuns la vârsta la care creșterea s-a oprit, deficitul rămâne. Se pot face terapii pentru a crește mobilitatea sau a echilibra musculatura, dar deformarea nu mai poate fi corectată.

Tehnici prin care se pot corecta deformările

Dacă înainte corectarea se făcea doar prin tehnici kinetoterapeutice, în prezent, în funcție de problemă, se apelează la osteopatie care aduce beneficii net superioare, tehnica Vojta, aplicată atât în deformările de coloană vertebrală, cât și în cazul deficitului neuromotor, indiferent de vârstă.

Urmărind emisiunea veți afla și din ce cauză ajung copiii să adopte o poziție greșită, ghiozdanul și ecranele deformează coloana – mit sau realitate, când poate fi corectă postura și prin ce tehnici, de ce nu văd părinții deformările din timp, dar și cum îi ajutăm pe cei mici să evite dezvoltarea acestor deformări.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
dureri articulatekinetoterapieoaseortopediescolioză
Articolul anterior
5 cauze ascunse pentru care nu poți slăbi – VIDEO
Articolul următor
Afecțiunile date de sângerările dintre menstruații – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo