Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Prevenirea cancerului: ce trebuie să știm – VIDEO

Autor:

40% dintre tipurile de cancer existente ar putea fi prevenite. Atunci de ce totuși există atât de multe persoane care se îmbolnăvesc?

Vezi toate articolele despre:
analizăcancercontroldepistare precoceprevențievideo

Invitatul Simonei Dragomir la Hello Sănătate TV, Dr. Bogdan Popescu, medic oncologie medicală, aduce în discuție atât tipurile de cancer existente, făcând o clasificare pentru femei și bărbați, cât și metodele de tratament și mijloacele de prevenție.

Oamenii nu merg la control

Pe principiul „nu mă doare, deci nu am nimic”, multe persoane trăiesc liniștiți și preferă să apeleze la medic abia când nu mai pot să reziste, iar de multe ori la acel moment este deja prea târziu. Depistate la timp, toate modificările care pot apărea în organism pot fi urmărite și monitorizate, chiar și cancerul putând fi prevenit sau tratat în stadii incipiente.

Din păcate, nu întotdeauna se întâmplă acest lucru, de aceea, în ultimul timp s-a produs o creștere a anumitor tipuri de cancer, chiar și la pacienții tineri.

Femei versus bărbați

În cazul femeilor, există câteva aspecte care pot fi urmărite încă din tinerețe. De la 18 ani este recomandat să se facă autopalparea sânului. Se poate face lunar, începând cu a patra sau a cincea zi a ciclului menstrual. De asemenea, după vârsta de 21 de ani, testul Babeș Papanicolau și testarea HPV sunt aproape obligatorii, pentru ca procesul de prevenire a cancerului să se facă din timp. De asemenea, cancerul de col uterin poate fi prevenit și cu ajutorul vaccinului și, bineînțeles, mergând anual la controalele de rutină.

În cazul bărbaților, după vârsta de 50 de ani, se recomandă controlul urologic, dar și control pentru detectarea cancerului pulmonar, o consecință gravă în cazul unora dintre fumători.

Cu toate că multă lume se sperie din cauza radiațiilor emise de unele tipuri de ecografii și radiografii, tehnologia a evoluat, iar aparatele care detectează anumite afecțiuni au ajuns să iradieze din ce în ce mai puțin. De aceea, chiar și în cazul unui Computer Tomograf, doza de iradiere este una scăzută, fiind un motiv mai mult decât bun pentru a merge la control.

Urmărind întreaga emisiune, veți putea afla:

  • Când ar trebui să ne punem problema prevenirii unui tip de cancer? Este prea repede să ne gândim la acest lucru încă de la vârsta de 25-30 de ani?
  • Ce ar trebui să facă o femeie potrivit vârstei? Când este potrivit să meargă la ecografie, mamografie și cât de des?
  • Cât de utilă este autopalparea efectuată corect?
  • Având în vedere faptul că în România, numărul persoanelor care suferă de cancer colorectal și pulmonar este unul ridicat, ce putem face pentru a le depista în stadiu incipient? Care sunt simptomele care ar trebui să ne trimită la medic?
  • Care sunt factorii de risc care depind de stilul nostru de viață, în afară de moștenirea genetică pe care nu o putem schimba?
  • Cum au evoluat metodele de tratament de-a lungul timpului?

Vă invităm să urmăriți întreaga emisiune aflată la începutul acestui articol.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
analizăcancercontroldepistare precoceprevențievideo
Articolul anterior
Probleme respiratorii date de deviația de sept – VIDEO
Articolul următor
Lupta cu kilogramele în plus – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo