Luana Show, Sănătate, Video

Trombembolismul venos – VIDEO

Autor:

Trombembolismul venos reprezintă o problemă de ordin medical, ce implică două afecțiuni: tromboza venoasă profundă și embolia pulmonară.

Vezi toate articolele despre:
embolieinfarcttrombozăvase de sânge

Ce este tromboza?

Tromboza reprezintă formarea unui cheag într-un vas de sânge. Vasele pot fi vene sau artere. În cazul arterelor, cheagurile produc infarct miocardic sau accident vascular cardioembolic. În funcție de zona vasculară în care se localizează cheagul, există tromboflebită (în sistemul venos superficial) și flembotromboză sau tromboză venoasă (în sistemul venos profund). Tromboza venoasă este o afecțiune subdiagnosticată la nivel mondial și este una dintre principalele cauze de mortalitate și morbiditate.

Mai multe informații despre trombembolismul venos aflăm de la Luana și invitata acesteia, dr. Anca Tâu, medic primar cardiologie și boli interne.

Tromboza în sistemul venos profund este cea care duce la embolizarea cheagului de sânge și la plecarea bucăților formate prin vena cavă către inimă, apoi către plămâni, producându-se trombembolismul pulmonar.

Factori de risc care favorizează apariția cheagurilor de sânge

  • imobilizarea în urma unor fracturi;
  • imobilizarea la pat în urma operațiilor;
  • insuficiența venoasă cronică (boala varicoasă);
  • tulburări ale factorilor de coagulare.

Triada lui Virchow

Triada lui Virchow reprezintă un termen medical care implică o serie de trei factori ce determină formarea trombozei, și anume, prezența unor leziuni în interiorul vaselor de sânge, hipercoagulabilitatea, respectiv tulburări ale fluxului saguin. Trombembolismul venos este cea mai gravă consecință a acesei triade.

Dialogul dintre Luana și invitata acesteia a cuprins subiecte precum ce este trombembolismul venos, cum se manifestă și în ce zone ale corpului pot apărea cheagurile de sânge. Tipurile de tromboză, importanța de a conștientiza cât de grav este acest tip de afecțiune, dar și cum prevenim apariția trombembolismului venos au fost, de asemenea, abordate în emisiune. Doamna dr. Anca Tâu ne-a vorbit și despre ceea ce trebuie făcut în cazul în care ne confruntăm cu o astfel de afecțiune.

Mai multe detalii despre acest subiect puteți afla urmărind emisiunea disponibilă prin accesarea linkului aflat la începutul acestui articol.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
embolieinfarcttrombozăvase de sânge
Articolul anterior
Poveștile de sărbători se scriu pe muzică – VIDEO
Articolul următor
Inițieri și aventuri pe tărâmul faraonilor – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Luana ShowSănătateVideo