Sfatul Specialistului

Ce încearcă să îți spună durerea de cap?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Câți dintre noi sau, mai bine zis, câte dintre noi nu s-au confruntat măcar de câteva ori în viață cu o durere de cap? Sub formă de presiune, contractură, constricție, arsură, tensiune, localizată sau difuză, superficială sau profundă, durerea de cap este un simptom foarte des întâlnit, care atinge predominant sexul feminin.

Vezi toate articolele despre:
cefaleedurere de capmagneziumigrenărecomandare

Cauzele durerilor de cap sunt nenumărate și trebuie totdeauna investigate:  sinuzită, alergie respiratorie, hipertensiune arterială,  nevralgie facială, migrenă (cefalee vasomotorie, unilaterală, însoțită de obicei de simptome digestive, cu sau fără aură), spondiloză cervicală, tulburări de circulație și oxigenare în regiunea cerebrală, cefaleea din cadrul sindromului premenstrual, anemie, insomnii, tulburări de vedere, stres, surmenaj, anxietate, infecții dentare, carențe alimentare (magneziu, vitamine din grupul B), deshidratare.

Durerea de cap apare și la copii, de cele mai multe ori fiind provocată de suprasolicitare sau de un conflict emoțional, însă cauza poate fi și o infecție (respiratorie, parazitoză) sau o tumoră, deci mare atenție!

Durerea de cap trebuie investigată

Orice durere de cap trebuie investigată la medicul specialist (internist, oftalmolog, neurolog), cu efectuarea unor examene de specialitate (Rx cranian, RMN, CT) pentru a exclude existența unor afecțiuni grave, de tipul unei tumori sau anevrism cranian, care pot pune viața în pericol. De asemenea, un puseu hipertensiv se poate însoți de durere de cap severă și poate precede un accident vascular cerebral.

În ultimul timp, această durere de cap însoțește viața cotidiană a tinerelor femei, suprasolicitate acasă și la serviciu, care nu se odihnesc suficient.

Bine ar fi să cunoaștem și să evităm posibilii factori declanșatori ai cefaleei: stres, surmenaj, stări conflictuale, emoționale, consum exagerat de alcool, fumat, mese copioase, dezechilibre hormonale.

Din punct de vedere psiho-emoțional, este vorba despre o persoană foarte exigentă și ambițioasă, cu o dorință permanentă (și exagerată) de perfecțiune, care este permanent îngrijorată și stresată.

Plantele ne sunt de ajutor în calmarea durerii de cap și a simptomelor care pot să o însoțească, singure sau în asociere cu tratamentul medicamentos (dacă cefaleea apare în cadrul unei afecțiuni acute sau cronice).

Cum reducem durere de cap în mod natural?

Intern se pot utiliza plante cu efect antialgic și antiinflamator, calmant și relaxant, decontracturant, antioxidant:

  • extracte de roiniță, lavandă, Tanacetum herba (iarba fetei), scoarță de salcie, de mesteacăn, arnică, ghimbir, gheara-diavolului, curcumina Meriva, mușețel, captalan, crețișoară, fructe de măceș, frunze de coacăz, rozmarin, mentă, sunătoare, gingko biloba, cicoare, sub formă de infuzie sau decoct (2-3 căni/zi) sau tinctură (1 linguriță de 2-3 ori/zi, diluată în 100 ml apă sau ceai), sau capsule, în cure de 21-30 de zile.
  • suplimente cu magneziu, vitamina B2, resveratrol, coenzima Q10, ulei de pește, ulei primulă.
  • hidratare cu apă, sucuri naturale; ceai negru, verde, alb, 2-3 căni pe zi, băute în prima parte a zilei.
  • gemoterapia, utilizată în cure periodice, pe perioade lungi de timp, are efecte excelente; se utilizează diferite combinații gemoterapice, ce includ extract de măceșe, rozmarin, arin negru, tei argintiu, sequoia, în cure de 2-3 luni, numai la indicația medicului apifitoterapeut.

Masaj, băi călduțe, reflexoterapie contra durerilor de cap

Pentru durerile cauzate de spondiloza lombară, utile sunt și masajele decontracturante cu geluri aplicate local (arnică, untul pământului, gheara-diavolului, ghimbir) sau uleiuri esențiale adăugate în uleiul de masaj.

Se pot efectua băi călduțe relaxante, în apa de baie se adaugă câteva picături de uleiuri volatile – ulei de mentă, rozmarin, cimbru, mușețel, lavandă, roiniță.

Se poate efectua și un masaj la nivelul frunții și tâmplelor, cu câteva picături de ulei esențial de lavandă, de rozmarin, de mentă, diluate într-un ulei vegetal.

Foarte utile sunt și practicile medicale alternative – reflexoterapie + masaj terapeutic + acupunctură; sunt  recomandate și cure periodice de masaj + reflexoterapie (10-12 ședințe, 2-3/săptămână).

Ce facem cu emoțiile? Să învățăm să nu mai fim așa critici și autocritici, să ne debarasăm de dorința (obositoare de altfel) de a controla totul; să ne înconjurăm de gânduri pozitive, de liniște și calm; să ne iubim și să ne acceptăm așa cum suntem, cu bune și rele, nu există OM PERFECT! Există doar oameni în echilibru între mintea și inima lor, între intelect și emoții!

„Durerea este soarta celor vii“.

Etichete articol:
cefaleedurere de capmagneziumigrenărecomandare
Articolul anterior
Răceli, insomnii, dureri articulare… Noi, față în față cu vremea de toamnă
Articolul următor
Ce trebuie să conțină trusa de urgență pentru sărbători?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sfatul Specialistului

Te-ar putea interesa și:

Nu am găsit niciun rezultat.