Știri

Aparatul ce-ți spune în două ore dacă ai cancer a ajuns în România!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute

Dacă în trecut trebuia să stai cu frica în sân mai bine de două săptămâni pentru a afla dacă ai sau nu cancer, acum e nevoie de doar două ore pentru a ști diagnosticul corect și precis. Asociația Pacienților Oncologici din România (APOR) a intrat în posesia unui aparat de ultimă generație, unic în România, care ajută la depistarea cancerului înainte cu mult ca acesta să ajungă să facă rău organismului nostru.

Vezi toate articolele despre:
analizăcancercancer colo-rectalcancer de pielecancer pulmonardepistare precocetehnologie

Singurul sistem de diagnostic molecular din România, ”un adevărat laborator, care are nevoie doar de un asistent care să așeze proba în lucru”, după cum explică directorul de marketing al firmei distribuitoare, Ioana Marinescu, se găsește la Ploiești, acolo unde sunt înregistrați 10.000 de pacinți suferinzi de cancer.

Depistează cancerul colo-rectal, pulmonar și de piele

Pe lângă perioada extrem de scurtă de așteptare a diagnosticului, un alt beneficiu major pe care îl prezintă aparatul, prevăzut cu tehnologie inovatoare, este capacitatea sa unică de a prelucra în afară de biopsie solidă şi biopsie lichidă. Are inteligența de a determina din sânge, cu mult înainte de ni se răspândi boala în organism, modificările ADN-ului mutant pentru 3 tipuri de cancer, ce s-au dovedit devastatoare în ultimii ani: colo-rectal, pulmonar şi de piele.

Pacienților le este recoltat sânge, care este introdus într-un cartuș special, iar apoi este supus unui proces automat de analiză. Aparatul, fabricat în Belgia, analizează datele și le raportează, rezultatele fiind interpretate ulterior de un medic oncolog.

Aparatul ce prelungește viața

„Este unica asociaţie din ţară care beneficiază de un aparat ce poate determina, în timp foarte scurt, 2 ore sau 2 ore şi jumătate, modificări genetice pe afecţiuni oncologice. Este cea mai mare realizare pentru un ONG sau asociaţie de pacienţi. Este esenţial. Ţinând cont că numărul de persoane cu cancer este în creştere de la an la an, era necesar un astfel de aparat care vine în a depista din timp o formă de cancer pentru a acorda omului posibilitatea să rezolve, să vindece, să încetinească evoluţia. Se poate supravieţui, se poate trăi ani de zile în altă ţară europeană pentru că se foloseşte mult această formă de depistare precoce, acum vrem să facem şi noi. Pot beneficia de această analiză persoanele care au avut în familie pe cineva cu o formă de cancer şi se ştie că genetic se poate transmite. Nu mai este nevoie să fie tumoră pentru a merge la doctor. Poţi câştiga timp. Asta face aparatul, îţi permite să câştigi timp”, a declarat Iolanda Gheorghiu, președintele Asociației Pacienţilor Oncologici.

Este primul aparat care se foloseşte strict pentru pacienţi. Mai există unul, similar celui despre care vorbim, însă este folosit doar pentru studii clinice. Orice persoană poate face o astfel de analiză pentru depistarea timpurie a cancerului, cu un bilet de trimitere de la medicul specialist, însă analiza nu este decontată prin Casa de Asigurări. Ea costă între 600 şi 1.000 de lei.

În evoluţia acestei boli, fiecare clipă contează. Iar investigațiile oferite de acest aparat pot să ne aducă, cu adevărat, ani buni și frumoși în plus!

Etichete articol:
analizăcancercancer colo-rectalcancer de pielecancer pulmonardepistare precocetehnologie
Articolul anterior
Singurul navigator medical din România pune meseria și în mâinile altora
Articolul următor
O nouă metodă de măsurare a riscului de infarct

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Știri

Te-ar putea interesa și: