Știri

Cei care doresc să doneze celule stem se pot înscrie acum și online

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute

La fiecare trei minute, o persoană este diagnosticată cu o formă de cancer de sânge. Iar șansa acesteia de a trăi stă adeseori într-un transplant de celule stem hematopoietice. În lipsa unui donator din familie compatibil, suferinzii sunt nevoiți să stea mult și bine pe o listă de așteptare. Dureros de lungă. Cu gândul mereu la ajutorul din străinătate. Apariția posibilității de a te înscrie online în Registrul de donatori de celule stem poate fi, de-acum, o soluție prețioasă pentru viață!

Vezi toate articolele despre:
cancercelule stemtransplant

Ziua Mondială a Donatorilor, sărbătorită în fiecare an în luna septembrie, a adus cu sine o speranță uriașă pentru bolnavii de cancer. Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) a lansat campania de înscriere online pentru toți cei care simt nevoia și bucuria de a ajuta. De a dona celule stem pentru semenii lor. Altfel spus, orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, se poate înscrie de acasă. Din filmulețul educativ care poate fi descărcat pe site-ul www.registru-celule-stem.ro se poate afla foarte ușor care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a deveni donator în așteptarea șansei de a oferi viață în dar. Apoi, este trimis prin poștă un kit de testare, care seamănă cu un exudat faringian.

Cum puteți dona?

”În momentul în care găsim acest donator, el primeşte un tratament de 4-5 zile cu un stimulant al celulelor. Şi vor fi recoltate printr-o procedură care seamănă cu procedura de dializă. Donatorul este conectat la acest aparat separator de celule, şi la finalul procedurii, care durează 3-4 ore, avem o pungă de celule stem”, a explicat Conf. Dr. Alina Tănase, președintele Societății de Tranplant Medular.

Mai puţin de 30% dintre bolnavi au un donator compatibil în familie, în multe cazuri, singura şansă la viaţă poate veni de la cei înscrişi în registrul donatorilor. Însă pe listele țării noastre apar puțini oameni care au văzut în posibilitatea de a dona, o faptă de înger salvator.

Pentru bolnavi, transplantul este unica soluție!

În prezent, 43 de români, aflaţi pe lista de aşteptare, speră la o astfel de intervenţie medicală. În Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice sunt înscrise doar 57.000 de persoane. Până acum, 187 de români au suferit o astfel de intervenție, însă doar șapte dintre ei au fost compatibili cu donatori din țară, numărul voluntarilor fiind foarte mic.

”În trecut, înscrierea se putea face doar în centrele specializate, acum am implementat un sistem în care înscrierea să se realizeze online, lucru care va duce cu siguranță la creșterea numărului celor înscriși. Cancerul de sânge creşte exponenţial. Avem acces la terapii noi, dar unii pacienţi nu răspund la aceste terapii. Atunci, transplantul de celule stem este singura şansă”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

“Pacienţii diagnosticaţi în România, care au indicaţie de transplant de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi, nu pot fi transplantaţi decât 1 din 2, pentru că nu găsim donator pereche. Prin lansarea campaniei online, ne-am propus să ajungem la 100.000”, a completat  Dr. Aurora Dragomirișteanu, director general RNDVCSH.

34 de milioane de donatori în întreaga lume

Registrul Național este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulți donatori, cu atât cresc șansele unui bolnav de a-și găsi un donator compatibil. 34 de milioane de potențiali donatori se află în registrele din 55 de țări. Fiecare dintre aceștia reprezintă o șansă la viață pentru pacienții din lumea întreagă.

Campania „Donează o șansă la viață!” este susținută de Ministerul Sănătății în cadrul Programului național de sănătate „Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice și centrale”. Solidaritatea românilor și-a dovedit forța în multe situații! Mai ales în cele de viață și de moarte! Să fim din nou uniți și să dăruim împreună doar viață!

Mai multe detalii despre Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice și campania ”Donează o șansă la viață!” și cum poți deveni donator voluntar pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro și pe site-ul AMDM www.wmdd.org.

Surse:

www.ms.ro

www.protv.ro

Etichete articol:
cancercelule stemtransplant
Articolul anterior
Autoritățile își arată incompetența, roboții și navigatorii medicali schimbă lumea
Articolul următor
Românii, bolnavi din cauza abuzului de antibiotice!

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Știri

Te-ar putea interesa și: