Știri

Premieră: Cancer de limbă extirpat de medicii români, prin metodă endoscopică!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute

Doctorii români au reușit o premieră medicală extraordinară! Cu ajutorul unui instrument ultrasonic avansat au putut extirpa o tumoare de limbă unui pacient căruia nu i se mai dădeau prea mari șanse. Fără urme. Fără a desfigura pacientul. Fără mandibulă secționată, așa cum se întâmpla în intervențiile clasice! Din păcate, România nu deține un astfel de aparat. Operația salvatoare, unică în Europa de Est, a fost efectuată cu un aparat de împrumut.

Vezi toate articolele despre:
canceroperațiepremieră

Cancer de limbă. Cel mai des întâlnită formă de malignitate orală. Face viața bolnavului un calvar și-i anulează orice dorință de a se mai lupta cu viața. În Statele Unite ale Americii reprezintă 2% din totalul cancerelor diagnosticate anual, în timp ce în Europa, acesta adună 5% din totalul cancerelor. Fumatul este, cel mai adesea, responsabil de chinul ce urmează să-l îndure cei diagnosticați cu această boală.

Tumoarea ce nu-l mai lăsa să înghită

Tot acest viciu a distrus bunul mers al lucrurilor și în cazul unui bărbat, ce a fumat în ultimii 15 ani, țigară după țigară, ajungând să depășească și un pachet și jumătate pe zi. Tumoarea de limbă i s-a extins la obraz, spre laringe, fiindu-i imposibil să-și mai înghită și propria salivă.

El însă a avut o șansă. Uriașă. Unică până acum în toată Europa de Est. O operație, precum o mână întinsă, salvatoare, și o palmă, totodată, care să-i amintească cât de importantă este sănătatea, grija față de ea, renunțarea la tutun și la un trai dezordonat.

Intervenție ce nu lasă nici un fel de urmă

Operația, realizată la Spitalul Colțea din București, este cu adevărat o premieră, prin tehnica de lucru folosită. Pacienții nu mai rămân mutilați, ca în cazul intervențiilor clasice, unde medicii sunt nevoiți să secționeze mandibula. Practic, se introduce o cameră de filmat, iar cu ajutorul unui aparat ultrasonic se taie tumoarea, se sigilează vasele de sânge din jur, astfel încât să nu existe riscul unei hemoragii. Patru medici, dintre care doi specializați în Belgia, conduși de doctorul Șerban Beteșteanu, șeful secției ORL a Spitalului Colțea, au realizat această intervenție, ce a durat aproximativ 3 ore. Și dacă după o intervenție clasică, pacienții rămân internați până la 3 săptămâni, după o astfel de operație, pot pleca acasă după maximum 5-6 zile.

Aparatul salvator, împrumutat

Echipa de specialiști va continua să opereze cazuri extrem de grave, de dificile, la foc automat, încă pentru câteva zile, atâta timp cât vor putea beneficia de ajutorul acestui aparat, extrem de performant, care, din păcate, a fost doar împrumutat și nu aparține spitalului.

Managerul Spitalului Colțea, Mircea Lupușoru, a declarat că această mașinărie nouă, extrem de utilă, de ultimă generație, ce poate salva viețile oamenilor, altfel condamnate la pieire, este pe lista instrumentelor medicale ce trebuie cumpărate, ”cât de repede ne permite legea achizițiilor publice”. Dispozitivul ultramodern costă 100.000 de euro. Autorităţile promit că vor cumpăra un astfel de aparat anul viitor.

Etichete articol:
canceroperațiepremieră
Articolul anterior
O nouă metodă de măsurare a riscului de infarct
Articolul următor
Femeile cu cancer mamar în stadiu incipient pot face teste genetice, gratuit!

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Știri

Te-ar putea interesa și: