Știri

Singurul navigator medical din România pune meseria și în mâinile altora

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Navigator medical. O meserie apărută în nomenclatorul de meserii, de care nu știe mai nimeni, dar care face cu adevărat minuni printre bolnavii de cancer. După o zbatere de 2 ani, singurul navigator medical practicant, certificat la New York, reușește să se „multiplice”. Altfel spus, să organizeze primele cursuri pentru cei care vor să călăuzească pașii și să dea speranțe de viață oamenilor care poartă pe umeri o povară tare grea: cancerul. Să învețe meserie și să-și schimbe viața atât lui, cât și celor care au cu adevărat nevoie de el!

Vezi toate articolele despre:
cancercursurinavigator medicaloncologiespecializare

Pacienții diagnosticați cu cancer trebuie să spună stop vieții lor de până atunci. Și să o ia de la capăt. Trebuie să respire adânc, să-și înghită lacrimile. Și să meargă înainte. Pacienții diagnosticați cu cancer trebuie să înțeleagă și să accepte lupta ce o au de dat. Și să-și transforme disperarea în tărie. În forța de a supraviețui. Singuri, se pot pierde în deznădejde. Și pot muri tare repede. Cu susținere însă, cu compasiune și sprijin din partea celorlalți, psihicul li se poate întări, iar optimismul poate fi câteodată unul dintre cele mai puternice medicamente. Așa a apărut navigatorul medical. Din dorința de a pune în ordine gândurile tumultoase și pline de furie, de spaimă, de neînțeles, pe care le trăiesc bolnavii ce tocmai au aflat că pot să moară, răpuși de cancer.

Primele cursuri de navigatori medicali în noiembrie

O singură femeie însă, la mii de pacienți care au avut încrederea să-i calce pragul, trimiși de medici prea ocupați și asupriți de cozile de la ușile lor, pentru a le explica boala, e prea puțin. Victoria Asanache. Singurul navigator certificat practicant din România, școlit la Institutul de Navigație pentru pacienți Prof. Harold P. Freeman din SUA. 16 ani a învățat protocoale medicale, a povestit bolnavilor tot ce ar trebui să știe despre boala lor, variantele de tratament, etapele ce urmează a fi parcurse, efectele negative, le-a explicat gând cu gând, le-a strecurat încredere și speranță că boala poate fi învinsă. Fără ca măcar să pronunțe o dată cuvântul ce pune jar în inima celor care-l poartă în corpul lor zi de zi: cancer. 16 ani. Pro bono. Fără nici un alt ajutor.

A venit însă momentul ca navigatorii medicali să existe, așa cum există medicii, asistentele și întreg personalul dintr-un spital. Să fie mulți și de folos. Astfel că, după o muncă de 2 ani, primele cursuri vor avea loc în luna noiembrie, fiind organizate de Victoria Asanache, preşedintele Asociaţiei Amazonia. Cea care a reușit în 2016 să introducă meseria de navigator de pacienți în Codul Ocupațiilor din România si să o facă cunoscută.

Calități necesare: compasiune, inteligență, puterea de a comunica

Cursurile se adresează persoanelor cu experienţă în domeniul medical, care își doresc să îşi completeze cunoştinţele. Ori să înveţe o specializare nouă. Celor care vor o schimbare în carieră şi văd în această meserie nouă o oportunitate de a face ceva care să le aducă satisfacţie pacienţilor sau aparţinătorilor ce au trecut prin experienţa diagnosticării cu cancer și vor să învețe mai mult. Compasiune, inteligență, excelente abilități de comunicare, dar și toleranță mare față de diversitate, aceastea sunt calitățile pe care organizatorii le cer participanților.

Navigatorul medical nu prescrie tratamente, nu dă rețete, el este într-o permanentă consultare cu medicul, fiind un intermediar între specialist și pacient. Un sprijin, atunci când familia nu știe cum să dea vestea bolnavului ori când medicul, asuprit de zeci de pacienți, nu reușește să-și găsească timpul și cuvintele pentru a nu devasta complet pacientul.

Navigatorul medical elimină barierele financiare, de comunicare, psihologice

„Scopul cursului este de a crește rata de succes în investigarea, diagnosticarea corectă și găsirea tratamentului cel mai potrivit pentru fiecare pacient, prin eliminarea barierelor de tip financiar, de comunicare, cauzată de neînțelegerea termenilor medicali ori de diferențe de cultură, piedici din sistemul medical (programări ratate, rezultate pierdute etc.) sau de natură psihologică (teamă, pierderea încrederii în sine)”, arată organizatorii.

Cursurile se vor desfășura la Catedra de Oncologie din incinta Institutului Oncologic Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu, iar prima serie este programată pe 3-4 noiembrie 2018, respectiv 10-11 noiembrie 2018. Cea de-a doua serie de cursuri se va desfășura pe 17-18 noiembrie 2018, respectiv 24-25 noiembrie 2018. Cursurile durează 36 de ore, se desfășoară pe parcursul a două weekenduri consecutive (8h/zi) și se încheie prin susținerea unui examen, la o dată stabilită pe parcursul trainingurilor. Pentru seriile din această toamnă, înscrierile se pot face, în limita locurilor disponibile, până la dată de 31 octombrie 2018, pe adresa office@amazonia-navigators.ro.

Etichete articol:
cancercursurinavigator medicaloncologiespecializare
Articolul anterior
Cancerul atacă tot mai dur: 83.461 de noi cazuri înregistrate în 2018
Articolul următor
Aparatul ce-ți spune în două ore dacă ai cancer a ajuns în România!

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Știri

Te-ar putea interesa și: