Trăiește sănătos cu Simona, Video

Igiena orală și prevenția – VIDEO

Autor:

Foarte multe persoane, cu toate că au o igienă orală corectă, se confruntă frecvent cu carii și cu alte probleme ale dinților. Desigur, periajul de două ori pe zi, utilizarea apei de gură și a aței dentare sau a dușului bucal sunt importante, dar nu și suficiente. Și, indiferent dacă ne place să recunoaștem sau nu, sănătatea orală reflectă sănătatea noastră generală. Așadar, ce înseamnă o atitudine sănătoasă din punctul de vedere al bunăstării dinților și cum putem preveni eventualele probleme dentare?

Vezi toate articolele despre:
cariicopiiigienă oralăvideo

Despre acest subiect ne-a vorbit mai multe, în cadrul emisiunii, invitatul Simonei Dragomir la Hello Sănătate TV, dr. Silviu Stănescu, medic specialist parodontolog.

Este mai ieftin să prevenim decât să tratăm

Dacă în general zicala „Este mai ușor să prevenim decât să tratăm” nu ne motivează suficient, poate că atunci când vine vorba de bani, lucrurile sunt diferite. Știm că, de obicei, acest principiu este bine să îl aplicăm când vine vorba despre orice aspect ce ține de sănătatea noastră, însă medicina dentară este ușor diferită de cea generală.

Așadar, atunci când vorbim despre cauzele afecțiunilor dentare, fiecare dintre acestea provine dintr-un context diferit. De cele mai multe ori, cauza este dată de niște bacterii, însă și din acest punct de vedere, abordarea diferă în funcție de vârsta pacientului. Desigur, componenta estetică este mai mult decât necesară, însă, înainte de toate, este bine să ne îngrijim de sănătatea dinților noștri, pentru a preveni posibilele urmări neplăcute: probleme de alimentație, de pronunție, de vorbire etc.

Prevenția dentară în funcție de vârstă

Așa cum spuneam puțin mai sus, prevenția pentru copii este ușor diferită de cea pentru adulți, iar în cele ce urmează vom detalia fiecare categorie în parte.

Prevenția la copii

Igiena dentară este foarte importantă, iar educația începe, firește, din familie. De aceea, părinții au responsabilitatea de a le transmite copiilor bazele unei igiene dentare corecte. Cu toate că la început poate li se pare greu celor mici, între timp, exersând zilnic, vor deprinde mișcarea corectă. În același context, rutina este mai mult decât necesară, tehnica venind de la sine, pe parcurs. Tot la început, sprijinul părintelui este important, pentru a corecta unde anume nu insistă suficient, dar și ce ar trebui să corecteze din punctul de vedere al periajului. Vizita la medicul stomatolog este indicat să se facă după ce a ieșit primul dinte, primele ședințe fiind de adaptare și de acomodare cu cabinetul, cu scaunul, cu medicul, ulterior urmând ca examinarea să se facă cu mai mare ușurință.

Este bine de știut! Pentru a-i ajuta pe cei mici să se spele corect, putem să le oferim niște pastile sau un spray care colorează dinții și care indică zonele în care există placă bacteriană și pe care este nevoie să mai insiste cu periajul. Acest lucru se poate face fie în cabinetul medicului stomatolog sau chiar acasă.

Cariile pe dinții de lapte nu fac rău – un mit!

Destul de mulți părinți își liniștesc copiii care au carii și cărora nu le-au căzut dinții de lapte că, atunci când îi vor schimba cu dinții permanenți, nu vor mai exista probleme. În realitate, este extrem de important să nu existe carii pe dinții de lapte. De ce? Pentru că, în momentul în care în gura copilului există procese carioase, iar dinții permanenți încep să apară, există șanse foarte mari ca și dinții care cresc să prezinte carii. Extrapolând la un exemplu pe care îl cunoaștem cu toții, situația este asemănătoare cu momentul în care punem un măr stricat într-un coș cu mere sănătoase. Ce se va întâmpla? Toate merele vor ajunge să se strice.

Pentru mai multe informații despre cum ne îngrijim dinții și ce să facem pentru a evita problemele și infecțiile, vă invităm să urmăriți întreaga emisiune, aflată la începutul acestui articol.

Veți putea afla mai multe despre:

  • Ce se ascunde în spatele problemelor dentare?
  • De ce să adoptăm o atitudine preventivă când vine vorba de sănătatea dinților?
  • De la ce vârstă ar trebui să începem prevenția?
  • Cum ar trebui să se desfășoare ritualul de igienă dentară de acasă?
  • Cum arată igiena realizată în cabinetul medicului dentist?
  • Care sunt factorii de risc care favorizează problemele parodontale?
  • Cum putem preveni cancerul oral?

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
cariicopiiigienă oralăvideo
Articolul anterior
Alimentația personalizată vs mituri nutriționale – VIDEO
Articolul următor
Întărirea imunității: de la dietă la reducerea stresului – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Trăiește sănătos cu SimonaVideo