Trăiește sănătos cu Simona, Video

Menopauza și tratamentele de substituție hormonală – VIDEO

Autor:

Fie că ne dorim sau nu, la un anumit moment al vieții, ca femei, ne dăm întâlnire cu menopauza. Etapă cât se poate de normală și naturală, menopauza dă uneori bătăi de cap, pentru că, odată cu oprirea funcției ovariene, apar și modificările la nivelul corpului și al psihicului. Bineînțeles că ne dorim tot ce este mai bun pentru sănătatea noastră, motiv pentru care medicina a căutat să substituie prin diverse metode lipsa acestor hormoni care nu se mai produc, contribuind astfel la calitatea vieții femeilor trecute de 45 de ani.

Vezi toate articolele despre:
ciclu menstrualestrogenfemeiemenopauzăprogesteronvideo

În această emisiune, dr. Zorela Sgarbura, medic primar obstetrică-ginecologie, Doctor în Științe Medicale, invitata Simonei Dragomir la Hello Sănătate TV, a povestit tot ce trebuie să știm despre modificările care se produc în corpul femeii odată cu apariția menopauzei, alături de posibilitatea începerii tratamentelor de substituție hormonală.

Drumul de la fetiță la femeie

De-a lungul vieții, femeia parcurge evolutiv și apoi involutiv mai multe etape. După perioada copilăriei, pubarha, telarha și menarha își fac apariția în viața fetelor, adică apariția părului cu dispoziție genitală, creșterea sânilor și primele menstre. Apoi urmează perioada fertilă, care durează ceva mai mult și în care are loc ovulația, așadar, femeia poate procrea, iar după vârsta de 45 de ani începe menopauza. Menopauza înseamnă că „zestrea” ovarului se epuizează, adică nu își mai îndeplinește funcția normală pe care în perioada fertilă putea să o facă, în această etapă apărând modificări atât la nivelul stării fizice de sănătate, cât și al stării mentale și emoționale.

Ce avem de reținut, indiferent dacă ne aflăm în perioada pubertății, în cea fertilă sau la menopauză?

Este important din ce unghi privim viața. Niciuna dintre etape nu este lipsită de provocări și, poate, cel mai important lucru înainte de orice este modul în care decidem să trăim. Vedem jumătatea plină a paharului sau, mai degrabă, pe cea goală?

Menopauza este o etapă determinată genetic. Fiecare femeie, la naștere, primește o zestre de foliculi primordiali, dintre care unii evoluează și fac ovulația, iar ceilalți se autodistrug, menopauza instalându-se în momentul în care stocul acestora se epuizează.

Când este normal să apară menopauza?

Menopauza este un fenomen cât se poate de normal, care apare din cauza ovarului, și nu din pricina uterului, între vârsta de 45 și 55 de ani, dar există și anumite excepții. Așadar, în situația unei histerectomii, adică procesul de conservare a ovarului, menopauza nu reprezintă o consecință. Din punctul de vedere al excepțiilor care conduc la menopauza precoce sau prematură (care are loc înainte de 40 de ani), acestea apar din cauza:

  • unei insuficiențe ovariene – care este tot genetică și care presupune că ovarul nu este suficient de longeviv.
  • unor considerente postchirurgicale – are loc atunci când, din cauza unor diagnostice severe, se apelează la anexectomie, adică extirparea ovarului.

Putem încetini apariția menopauzei?

Răspunsul este da! Menopauza poate fi „amânată”, însă acest lucru presupune atât o evaluare foarte riguroasă a medicului, cât și respectarea anumitor reguli din partea pacientei. De aceea, managementul menopauzei include o abordare holistică, integratoare, prin care femeia este privită întru totul, nu doar din punct de vedere strict ginecologic.

Așadar, ce trebuie să cuprindă evaluarea?

  • O anamneză – discuție deschisă și sinceră între medic și pacientă, în care aceasta să vorbească deschis despre problemele sale, cauzele emoționale fiind de cele mai multe ori punctul de pornire al problemelor de sănătate.
  • Examen genital complet – examen cu valve, tact vaginal, ecografie transvaginală, prelevare de Babeș Papanicolau, examen al sânilor – examen clinic, ecografie mamară, mamografie.
  • Examen clinic general al întregului organism și analize de laborator.
  • Osteodensidometrie.
  • Examen anatomopatologic al endometrului – endometrul este stratul care căptușește în interior cavitatea uterină și care, în timpul menstruației, este eliminat urmând apoi să se regenereze, dar în timpul menopauzei nu trebuie să depășească 4 mm pe ecografia transvaginală.

De ce sunt importante toate aceste tipuri de investigații? Pe de-o parte, pentru a beneficia de tratamentul de substituție, există anumite reguli destul de stricte, iar pe de altă parte, apariția menopauzei vine la pachet cu tot felul de riscuri specifice înaintării în vârstă, dintre care amintim:

  • Diabet zaharat.
  • Obezitate.
  • Ateroscleroză.
  • Maladii cardiovasculare.

Ce puteți afla dacă urmăriți emisiunea?

  • Ce este menopauza? Când apare? Din ce cauză apare? Cum ne dăm seama că menopauza s-a instalat? Ce modificări se produc la nivelul organismului?
  • Ce sunt tratamentele de substituție hormonală? Ce hormoni sunt utilizați?
  • Pentru ce se recomandă?
  • Cât timp ar trebui făcute aceste tratamente?
  • Există riscuri implicate pe durata administrării acestor tratamente?
  • Ce alternative există la aceste tratamente?
  • Cât de mult contează tratamentele de substituție hormonală și cât stilul de viață pentru o stare de sănătate bună?

Pentru mai multe informații, vă invităm să accesați întregul material video aflat la începutul acestui articol.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
ciclu menstrualestrogenfemeiemenopauzăprogesteronvideo
Articolul anterior
Medicină regenerativă, reabilitare medicală – VIDEO
Articolul următor
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Trăiește sănătos cu SimonaVideo