Trăiește sănătos cu Simona, Video

Putem preveni demența Alzheimer cu debut precoce? – VIDEO

Autor:

Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă a sistemului nervos caracterizată prin pierderea memoriei și a capacităților cognitive și determinarea problemelor de comportament. Simptomele acestei afecțiuni apar treptat, boala agravându-se în timp, de aceea bolnavii necesită supraveghere pentru orice activitate zilnică.

Vezi toate articolele despre:
alimentațieAlzheimerdemențăneuroniprevențievideo

Invitatul Simonei Dragomir din această ediție este dr. Adrian Stănescu, medic primar specializat în geriatrie și gerontologie, care ne va vorbi despre boala Alzheimer și posibilitatea de a încetini instalarea acestei afecțiuni.

Există o diferență între boala Alzheimer și demența Alzheimer. Prima apare cu aproximativ 20 de ani înaintea demenței. Inițial nu are semne clinice, ci apar doar niște modificări la nivelul analizelor de sânge și din lichildul cefalorahidian. Ulterior apar simptomele: deficit cognitiv ușor, mai târziu demența în sine, în care simptomatologia e atât de importantă încât pacientul se confruntă cu probleme în ceea ce privește integrarea în activitățile zilnice.

Debutul precoce este în cazul unui pacient care are demență înainte de 65 de ani. Ultimele date arată că sunt din ce în ce mai multe persoane care au un început al bolii în jurul vârstei de 50-55 de ani și unele chiar în forme severe. A crescut și frecvența cazurilor. În urmă cu câțiva ani se prezenta un pacient cu această boală la un interval de aproximativ 6 luni, iar acum sunt și două cazuri într-o lună.

Cauze ale apariției bolii Alzheimer

Se transmite ereditar în proporție de 3-5%! Alte cauze sunt reprezentate de factorii epigenetici (de mediu), alimentație și stres. Stresul, mediul toxic în care trăim sau toxinele acumulate din produsele de îngrijire sau de curățenie sunt în cantități mult mai mari, comparativ cu ce trăiau oamenii în urmă cu câteva zeci de ani. În prezent, stresul face parte din viața noastră atât de mult încât oamenii au ajuns să considere că este normal să se simtă stresați. De fapt, această stare constantă ne deteriorează în mod direct neuronii prin creșterea nivelului de cortizol care este toxic pentru neuroni.

Un alt fenomen care s-a modificat în ultimii 20 de ani și care, în prezent, este un factor determinant al apariției demenței Alzheimer este alimentația și apariția sindromului de intoleranță alimentară, cunoscut sub numele de leaky gut sau sindromul intestinului permeabil. Această afecțiune la nivel digestiv este cauzată de sensibilitatea sau intoleranța organismului la anumite alimente, nu de alergie la anumite alimente. În cazul acestui sindrom nu este vorba despre alergie, ci despre anumite alimente care determină modificarea mucoasei intestinale, formându-se o distanțare a celulelor acesteia care permite trecerea toxinelor în sânge.

Printre cauzele din mediu au fost identificate ca fiind reprezentate de poluanții din aer, apă, metalele grele despre care se știe că au o toxicitate directă asupra neuronilor, dar și alte substanțe prezente în produsele de îngrijire personală sau în detergenți și produse de curățenie. Toxinele din aceste produse pot explica numărul mai mare de cazuri apărute din cauza faptului că, în prezent, sunt mult mai utilizate comparativ cu perioada de acum 20-30 de ani și sunt folosite atât de femei, cât și de bărbați.

O altă explicație a apariției precoce a demenței este și expunerea timpurie la toxine a oamenilor care încă din adolescență consumă alimente dăunătoare pentru organism și adoptă stiluri de viață care nu fac altceva decât să deterioreze sisteme vitale ale corpului și să grăbească apariția unor afecțiuni cu care, în urmă cu 20-30 de ani, oamenii se confruntau mai mult către sfârșitul vieții.

În cazul în care prezentăm intoleranțe, trebuie evitate acele alimente. Există excepții în care pot fi mâncare o dată sau de două ori pe lună, dar se recomandă excluderea lor din alimentație. În general, un om este intolerant la cel mult 5-6 alimente, excepție făcând unele boli autoimune, situație în care pot exista până la 10 alimente. Prin urmare, nu este imposibil să fie evitate.

Programul Bredesen, speranța stopării Alzheimerului

Programul Bredesen clasifică demențele sau boala de memorie în mai multe subtipuri: inflamator, lipotoxic, atrofic, toxic (cel care determină apariția precoce a demențelor) și subtipul vascular sau cel traumatic. Cel mai important este cel toxic, dar apariția demenței poate fi un cumul al acestor 5 subtipuri pentru că nu se poate afirma că o persoană care are subtipul toxic nu are și inflamație sau neuroinflamație, deoarece sunt procese complemetare. Acest program este foarte strict în privința alimentației și de aceea nu toți reușesc să-l țină. De obicei intră în program persoanele care deja se confruntă cu boala, nu cele care se simt departe de acest diagnostic. Programul alimentar se numește Ketoflex 12-3, cifra 12 reprezentând intervalul de post nocturn (dacă seara cina a fost servită la ora 19:00, următoarea masa poate fi servită a doua zi, la ora 7), iar cifra 3 reprezintă intervalul orar care trebuie să treacă de la servirea cinei până în momentul în care persoana adoarme, pentru a se realiza în întregime digestia).

Urmărind emisiunea veți afla ce este boala Alzheimer, care sunt semnele și simptomele demenței Alzheimer cu debut precoce, de ce apare demența în rândul tinerilor, cum se pune diagnosticul în cazul formelor precoce, care sunt factorii de risc și la ce vârstă ar trebui să acționăm. Pe parcursul emisiunii, invitatul vorbește și despre cum poate evolua această afecțiune dacă nu este tratată și monitorizată, ce metode există pentru a preveni demența Alzheimer cu debut precoce, cum influențează stilul de viață apariția bolii, dar și prin ce activități ne putem stimula creierul să rămână activ și sănătos.

Dacă doriți să vizionați întreaga emisiune, o puteți face accesând link-ul disponibil la începutul acestui articol.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
alimentațieAlzheimerdemențăneuroniprevențievideo
Articolul anterior
Kit pentru bufeuri și alte simptome ale menopauzei – VIDEO
Articolul următor
3-2-1 START postul cu apă terapeutic – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Trăiește sănătos cu SimonaVideo