Luana Show, Nutriție, Video

Beneficiile cafelei și riscurile hiper-cofeinizării

Autor:

Cafeaua este una dintre acele substanțe care a fost mereu pusă sub semnul întrebării. Prin anii ’70 era considerată un gunoi care îți dă atacuri de cord, dar în 2010 s-a descoperit că reduce riscul de infarct și boli de inimă.

Vezi toate articolele despre:
cafeaLuana Ibackaobosealăvideo

Pofta de cafea este ereditară

Miroase ca și cum casa se trezește la viață într-o vedere cu o dimineață perfectă. Cafeaua abundă în vitamine, se spune. Deși multe dintre ele se pierd prin prăjire, mai rămân vitamine ca: B1, B2, B5, dar și minerale ca magneziul sau potasiul. Păcat este că unii oameni o consumă în exces, fără să realizeze cât de periculoasă poate deveni și nici măcar nu își înțeleg pofta de a o consuma. Conform unui studiu publicat în Molecular Psychiatry, cantitatea de cafea pe care o consumi poate fi legată de genele tale. Pofta ta nebună de cafea din fiecare dimineață este ceva ereditar. La fel ca alte analize genetice asupra fumatului și consumului de alcool, cercetarea aceasta servește ca un exemplu pentru modul în care genetica influențează anumite tipuri de comportament uman. Adaug aici influența indusă de nenumăratele reclame și manipulări comerciale.

Consumată în exces, cafeaua poate ucide

Consumată în exces, cafeaua poate chiar ucide. Nu, nu este o glumă. 50% din cafeina pe care o consumăm poate fi eliminată din organism în 5 ore, dar pentru restul de cafeină este nevoie de o zi. Când faci supradoză de cafea, se blochează un hormon numit adenozină. Cofeina se dizolvă în grăsime, ceea ce o ajută să treacă incredibil de uşor prin corp. Când ajungi să-i simţi efectele nocive, e deja prea târziu. Apa nu va dilua cofeina din corp, pentru că „ceea ce te deranjează sunt efectele la nivel celular“, de aceea recomandarea multora de a bea apă multă în crizele  hiper-cofeinizării nu este o idee grozavă. Cofeina dilată uretra, iar urinarea prea deasă te poate deshidrata.

Cofeina dă dependenţă fiziologică şi psihologică

Un lucru amuzant, pentru a mai schimba unghiul din care privim consumul de cafea, este că aceasta a fost pe lista de lucruri interzise în România în timpul comunismului, din cauza credinței conform căreia cafeaua ar ajuta oamenii să gândească mai limpede. O altă descoperire simpatică  se referă la age management: cafeaua ne poate menține mai tineri! Previne ridurile și este folosită  în tratamentele pentru frumusețea pielii. Din nefericire, avem și multe informaţii anecdotice despre ce se întâmplă când cofeina şi alcoolul interacţionează. Ai senzaţia că eşti mai alert datorită cofeinei, iar asta i-a făcut pe unii să urce la volan când chiar nu era cazul. Prea multă cofeină ne face iraţionali şi agitaţi și, ca oricare alt stimulent, cofeina dă dependenţă fiziologică şi psihologică. În timp, consumul ridicat de cafea poate creşte riscul de osteoporoză, tensiune arterială, insomnie. Așadar, o ceașcă de cafea simplă pe zi, maximum două nu te vor afecta. Însă nu transforma cafeaua într-un viciu. Arabica este considerată a fi de cea mai mare calitate și este de preferat să cumperi boabe, să o macini înainte de a o infuza. Cafeaua își păstrează proprietățile când este ținută în borcane din sticlă, la temperatura camerei, ferită de lumină.

Pentru un boost de energie, Zenyth îți recomandă un smoothie cu BioGreens. Persoanele care au făcut o cură de BioGreens s-au bucurat de energie și vitalitate pe tot parcursul zilei. BioGreens este disponibil pe site-ul zenyth.ro (Zenyth cu Y) și în farmaciile și magazinele naturiste partenere.

Etichete articol:
cafeaLuana Ibackaobosealăvideo
Articolul anterior
Despre tinerețe și bătrânețe, la Pastila cea Bună
Articolul următor
Există beneficii în apa alcalină?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Luana ShowNutrițieVideo