Luana Show, Psihologie, Video

Blocajele emoționale: De la „NU POT” la „POT”

Autor:

Ieri am decis să iau cina cu o prietenă pe care am tot ocolit-o în ultima vreme întrucât mereu când ne vedeam, simțeam că mă readuce în lumea lui „nu pot “. Adică acel spațiu în care orice evoluție, schimbare, îmbunătățire a vieții… pare imposibilă. Nu știu dacă amica mea era chiar depresivă, însă la nivel național, cifrele sunt de-a dreptul șocante – aproximativ 3 milioane de persoane poartă cu ele această suferință.

Vezi toate articolele despre:
depresieLuana Ibackapastila cea bunăstresvideo

Este o realitate cutremurătoare depresia. Și totuși, cunosc persoane – și chiar asta îi spuneam prietenei mele – care au ales să vindece depresia și din interior, nu doar din exterior. Respectiv, lucrând cu emoțiile, cauzele, cu partea sufletească și mintea, în paralel cu corpul – adică exerciții, efort fizic, disciplină, anumite tratamente.

Blocajele emoționale: universul lui NU POT!

Ei bine, aici începe universul lui NU POT! Nu pot face sport când sunt tristă, nu pot renunța la dulciuri când altă bucurie nu mai am, nu pot ieși din casă pentru că nu am bani de cheltuit prin oraș etc. I-am demonstrat și eu – nu știu cât de științific, părerea mea, cum că acest diagnostic al depresiei este azi supraevaluat și că aproape orice persoană – de la un adolescent, la o femeie adultă divorțată sau la un bărbat dependent, să zicem de alcool, atunci când se confruntă cu o realiate simplă a vieții, adică  lucrurile nu se mai întâmplă cum vor ei și este clar nevoie de o schimbare, gata: apare și depresia. Hai să realizăm că normalitatea vieții implică confruntarea cu durerea, cu suferința, cu disconfortul.

Paradoxul „infinite posibilități – blocaje în alegeri”

Desigur, suntem o generație răsfățată: avem pastile și stimulente pentru orice,  industria farmaceutică ne pune la dispoziție și ne expune la tot felul de reclame care ne fac să credem, mult mai repede decât e cazul, că avem nevoie de pastile și de diagnostic, când de fapt soluția vine din concentrarea pe rezolvarea cauzelor primare. Să facem trecerea de la NU POT la POT. Și dacă nu poți singur, caută un altfel de ajutor. Poate fi o carte, un film, o disciplină mai severă în viața ta, un mentor bun, un supliment nutritiv sau, pur și simplu, o pauză de introspecție.

Blocajele emoționale și ruperea de realitate

Pe scurt, când NU POȚI ceva în viața ta reală, curentă, înseamnă că ești deconectat de la ea. Stai într-un mediu prea tehnologizat sau prea toxic, needucat sau orientat doar spre plăcere. Perspectiva lui POT arată reorientarea către sine, prețuirea oamenilor reali, nu a celor virtuali, a plimbărilor sau a activităților în natură versus stat prin cluburi sau închis în casă, renunțarea la vicii, dependențe și introducerea unui regim echilibrat de hrană și somn. Obsesia pentru bani sau pentru plăceri, excesul atenției asupra carierei sau relației aduc deseori nefericire, iar nefericirea… depresie.

Cum s-a încheiat cina cu prietena? Foarte simplu. Am reușit să îmi mențin starea. Făcându-mi partea, atmosfera a fost plăcută și nu am permis, nici măcar un procent, să cad în capcana vreunei negativități sau devieri de la scopul întâlnirii noastre: bucuria de a savura un pește bun într-o tavernă  grecească, bucurie în care am fost atât de prezentă încât aș putea descrie albastrul intens din decor, muzica săltăreață și intensitatea aromelor mediteraneene.

Etichete articol:
depresieLuana Ibackapastila cea bunăstresvideo
Articolul anterior
Pastila cea bună: Despre energia sexuală
Articolul următor
Sfaturi de viață pentru… tinerețe fără bătrânețe
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Luana ShowPsihologieVideo