Psihologie, Video

Efectele stresului asupra omului modern

Autor:

Stresul, anxietatea, depresia sunt „accesoriile” vieții omului modern! Cum ne afectează și cum ne ajută plantele adaptogene, ne spune Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competență în apifitoterapie.

Vezi toate articolele despre:
adaptogeneAshwagandhaburnoutcurcumindr. Ruxandra Constantinarhodiolastresvideo

Durerile de cap, tulburările de digestie, de somn, oboseala constantă, lipsa de energie sunt cvasipermanente în zilele noastre. Vinovat? Stresul! Dna dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competență în apifitoterapie, ne arată cum putem prelua controlul pentru a evita efectele grave pe care stresul le poate avea asupra sănătății noastre fizice și psihice.

Omul modern este tot mai afectat de sindromul burnout, caracterizat de suprasolicitare fizică, psihică și oboseală cronică. Stresul este un fenomen complex de adaptare a organismului la diverși stimuli de natură fizică, chimică, emoțională și psihică. Însă nu stresul ne îmbolnăvește, ci modul în care îl percepem și reacționăm. În doze mici, stresul poate fi benefic, dar dacă organismul nu mai reușește să îl gestioneze prin sindromul de adaptare generală, în timp riscăm să devenim victime ale stresului cronic, care poate avea efecte negative la nivel fizic, psihic, emoțional, social și familial.

Cum acționează stresul?

Stresul iubește în special tinerii hiperactivi, suprasolicitați fizic și psihic, care lucrează 10-12 ore pe zi în spații închise, fără lumină naturală, la calculator (sursă de radicali liberi și iradiere), mănâncă pe fugă, nesănătos și nu mai au timp să socializeze decât virtual. Stresul se hrănește cu sentimente negative, cu anxietate, panică, neliniște și produce o infuzie masivă de hormoni specifici, adrenalină, noradrenalină și cortizol. Concentrat să producă energia necesară reacției „luptă sau fugi”, organismul diminuează mult sau chiar suprimă temporar alte procese fiziologice, permițând hormonilor de stres să producă tulburări severe pe mai multe planuri. La nivel cardiovascular apar palpitații, tahicardie, hipertensiune arterială, la nivel digestiv, constipație, tulburări de digestie, sindrom de colon iritabil, ulcer gastric și duodenal, la nivel hepatic, steatoză hepatică, la nivel psihic apar tulburări de somn diurne și nocturne (hipersomnie și insomnie), stări de nervozitate, iritabilitate, atacuri de panică și chiar depresie. De asemenea, stresul este una dintre cauzele majore de infertilitate, atât masculină, cât și feminină. Stresul duce la apariția comportamentelor adictive, cum ar fi nevoia de a mânca prea mult, în special dulciuri, și nevoia de a consuma alcool, tutun și chiar droguri.

Cum acționăm noi?

Cum învingem stresul? Luăm frâiele în propriile mâini. Fie schimbăm situația generatoare de stres, fie ne schimbăm atitudinea față de aceasta. Dușmanii stresului sunt relațiile frumoase și calde, de prietenie, echilibrul, gândurile pozitive, plimbările în aer curat, mersul la cinematograf, la teatru cu prietenii, râsul, dansul, muzica, gimnastica, somnul suficient și odihnitor. Toate acestea produc hormonii fericirii, serotonină, dopamină, endorfine.

Dna dr. Ruxandra Constantina ne recomandă remediile naturale, care echilibrează nivelul hormonilor de stres și cresc nivelul hormonilor fericirii, arme redutabile împotriva stresului. Cele mai indicate sunt plantele adaptogene (Rhodiola, Ashwagandha) și ginsengul, polenul, păstura, mierea, lăptișorul de matcă, mierea amestecată cu ginseng și cu lăptișor de matcă. De asemenea, următoarele formule complexe ne vor ajuta să ieșim învingători din lupta cu stresul.

Stres Help de la Zenyth este un produs inovator care crește rezistența la stres și care conține extracte standardizate din cele mai studiate plante adaptogene, și anume Rhodiola, Ashwagandha, Bacopa monnieri și Schisandra. Plantele adaptogene acționează asupra glandelor suprarenale, responsabile de răspunsurile hormonale la stres. Sunt soluții antistres, antioxidante, antidepresive și tonice nervoase, care reduc oboseala mentală și anxietatea, îmbunătățesc procesele cognitive, somnul și concentrarea, ne ajută să fim mai energici și să învățăm și să reținem mai ușor. Formula conține și N-acetil L-carnitină, care crește rezistența la efort, frunze de ceai verde, un antioxidant de excepție și curcumin, un antioxidant și antiinflamator foarte bun care ajută organismul să-și mențină capacitatea de autoapărare.

BioGreens este un produs bio, vegan, cu proprietăți energizante și antioxidante, o sursă excelentă de clorofilă, care stimulează circulația sanguină periferică și circulația cerebrală. Este recomandat în astenie, stări de oboseală, capacitate redusă de efort și nivel scăzut de energie.

Stresul a devenit o realitate permanentă a vieții noastre și trebuie să învățăm să-l strunim. Hans Selye, „părintele” teoriei stresului, spunea: „Nu stresul ne omoară, ci reacția noastră la el. Adoptând o atitudine inteligentă, putem transforma stresul negativ în stres pozitiv”. Depinde în primul rând de noi!

 

Etichete articol:
adaptogeneAshwagandhaburnoutcurcumindr. Ruxandra Constantinarhodiolastresvideo
Articolul anterior
Viroză sau gripă? Cum facem diferența?
Articolul următor
Imunitatea – o discuție 360 ̊ despre curele de imunizare
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
PsihologieVideo