Nutriție, Video

Primul ajutor în caz de toxiinfecție alimentară

Autor:

Toxiinfecțiile alimentare sunt afecțiuni acute, cu debut spontan și agresiv, infecții care se instalează la nivelul tubului digestiv, fiind declanșate de diverși germeni ce ajung în organism o dată cu apa sau alimentele. Vara, din cauza temperaturilor ridicate, riscul dezvoltării unei toxiinfecții este mult mai mare. Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competență în apifitoterapie, ne informează cu privire la prevenție și metode de tratament cât mai naturale.

Vezi toate articolele despre:
cărbune medicinalColobioticcurcuminădr. Ruxandra Constantinatoxiinfecțievideo

Simptomele toxiinfecției alimentare

Simptomele pentru cazurile ușoare de toxiinfecții alimentare sunt, de obicei, colici, senzația de greață și diaree. În cazurile grave, diareea este persistentă, apar voma, durerile abdominale intense însoțite de schimbarea stării generale și de febră. O toxiinfecție alimentară puternică, în cazul bătrânilor sau copiilor, poate duce la deshidratare și alterarea stării generale. Netratată, poate pune chiar viața în pericol.

De ce apare toxiinfecția alimentară și cum o prevenim?

Factorii favorizanți țin de igiena personală, apa contaminată consumată din surse nesigure, fructe sau legume care nu au fost bine spălate, carne sau pește insuficient preparate, consumul alimentelor rapid alterabile (ouă, creme de brânză, carne tocată).

Pentru prevenirea acestei afecțiuni, respectarea regulilor de igienă este esențială. Și nu vorbim despre nimic extravagant, ci despre spălatul pe mâini, dar și spălatul sub un jet puternic al fructelor și legumelor, păstrarea alimentelor alterabile în recipiente termofrigorifice corespunzătoare etc.

Ce este de făcut dacă prevenția nu a fost suficientă?

Începem prin reechilibrarea electrolitică și acidobazică a organismului prin rehidratare (supe, ceaiuri) și printr-un regim alimentar ușor ce este menținut până la normalizarea scaunului. Dacă starea generală este bună, folosirea pastilelor antidiareice nu este absolut necesară, deoarece prin eliminarea scaunului se elimină și germenii declanșatori. În afară de regimul alimentar, putem folosi plante cu acțiune antivirală/antispetică de genul: echinacea, mentă, coada șoricelului, crețișoară, cimbru, cimbrișor sau busuioc, ce pot fi administrate fie pe cale orală, sub formă de tinctură, pulbere sau ceaiuri la temperatura camerei.
Cărbunele medicinal poate fi administrat cu succes pentru absorbția gazelor intestinale și a toxinelor. De asemenea, curcumina are efect antiinflamator la nivelul mucoaselor, ajutând la îmbunătățirea digestiei. Pre și probioticele care ajută la refacerea florei intestinale sunt extrem de importante în restabilirea unui tranzit normal după o toxiinfecție alimentară. Colobiotic de la Zenyth este un produs care îmbină echilibrat atât necesarul de tulpini probiotice, cât și de fibre de susținere prebiotice. Astfel, Colobiotic nu doar aduce bacteriile bune în interiorul organismului, ci ajută organismul să își refacă microbiomul și să își mențină rezultatele cât mai mult timp.

Etichete articol:
cărbune medicinalColobioticcurcuminădr. Ruxandra Constantinatoxiinfecțievideo
Articolul anterior
Tulburările circulației venoase sau sindromul picioarelor grele
Articolul următor
Hormonii și relațiile de dragoste
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieVideo