Frumusețe, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Cum să-ți îngrijești părul?

Autor:

Atât femeile, cât și bărbații își doresc să aibă un păr frumos și sănătos. Invitata Simonei Dragomir este Cristina Grama, hairstylist, de la care puteți afla tot felul de trucuri pentru îngrijirea corectă atât a părului natural, cât și a celui vopsit.

Vezi toate articolele despre:
frumusețeîngrijirea păruluipărpodoabă capilarăvideo

Simona Dragomir: Bun găsit, dragii mei! Suntem la Ziarul de Sănătate, alături de o invitată specială – Cristina Grama, hairstylist, fondatoarea salonului Fason. Bine ai revenit, Cristina!

Cristina Grama: Bună, Simona! Bine v-am găsit!

Simona Dragomir: Ai promis că revii și te-ai ținut de cuvânt.

Cristina Grama: Cu bucurie!

Simona Dragomir: Și eu mă bucur că se întâmplă așa. Dragii mei, astăzi ne gândeam să profităm de prezența Cristinei și să discutăm despre îngrijirea părului. Cu toții ne dorim, și am zis bine cu toții, atât femeile, cât și bărbații sunt interesați de podoaba capilară, vrem să avem un păr frumos, sănătos. De multe ori, din dorința de a-l ajuta, poate că nu-i facem neapărat un bine. De aceea profit de prezența hairstylistului. Cristina Grama este aici ca să ne învețe tot felul de lucruri pe care le putem face astfel încât părul nostru să rămână frumos și sănătos.

Cristina Grama: Desigur.

Simona Dragomir: Hai să începem, Cristina, cu părul natural, părul nevopsit și o luăm așa pe etape. Ce sfaturi ai? De ce ar trebui să ținem cont? De câte ori pe săptămână sau la ce interval de timp îl spălăm? Cu ce produse? Îl pieptănăm sau nu atunci când l-am spălat? Mie mi se pare că este ca o agresiune asupra firelor de păr, ele sunt ușor încurcate, cu pieptănul, dacă nu știi, sau, depinde de ce pieptăn folosești, să nu-l rupi. Și eu evit să-l pieptăn atunci când îl spăl. Dă-ne câteva sfaturi. Cum procedăm corect pe un păr natural, nevopsit?

Cristina Grama: Pe un păr natural, nevopsit… Da, e adevărat, ai atins câteva subiecte și eu o să încerc să le discut pe rând. În primul rând când vorbesc despre un păr natural mă refer la genetică și aici vedem în ce stare este el. Moștenirea lui genetică este foarte importantă. Vedem ce textură și structură are…

Simona Dragomir: Adică? Cât de moale? Cât de aspru? Câte fire de păr avem?

Cristina Grama: Poate să fie drept, semidrept, ondulat, și părul ondulat poate să fie de nouă tipuri, în funcție de grosimea firului de păr și de hidratarea firului de păr. După ce se face o analiză și o diagnoză atentă și povestești cu clienta, ajungi la mai multe concluzii și începi să faci niște alegeri, să te cunoști mai bine și să știi cum să îngrijești părul. Noi o să discutăm în general, dar pentru că suntem unici și trebuie să personalizăm îngrijirea în funcție de fiecare, e bine să venim și la stylist. Părul creț, genetic, este mai uscat. De ce am început cu părul creț?

Simona Dragomir: E cel mai dificil să înțeleg?

Cristina Grama: Nu, doar că aproximativ 80-90% dintre persoanele din zona noastră geografică au părul creț, ondulat sau rebel. Puține sunt cele care au părul drept.

Simona Dragomir: Mie mi se pare cel mai frumos și ușor de coafat, de aranjat. Dimineața când te-ai trezit, îți bagi mâna în păr, îl mai ciufulești, îl aranjezi și ești gata.

Cristina Grama: După părerea mea, dacă ai părul drept sau părul creț, deja este foarte frumos. Doar că noi atunci când îl avem drept ni-l dorim și ondulat, pentru că ne plictisim…

Simona Dragomir: Iar cei care au părul ondulat, creț îl vor drept…

Cristina Grama: Și atunci începem să tragem de el, să îl îndreptăm.

Simona Dragomir: Și să îl degradăm…

Cristina Grama: Depinde acum cum îl îngrijim și cum îl tratăm.

Simona Dragomir: Păi să ne spui tu. Bun. Hai să te mai întreb ceva. Contează că în copilărie sau că vrem să ne tundem la 0 copiii, crezând că dacă i-am tuns la 0, dacă i-am ras în cap, o să crească un păr mai sănătos, mai frumos?

Cristina Grama: Nu, nu contează. Este un mit. Părul, oricum, până la 1 an, este baby-hair-ul acela care se schimbă, cade și se maturizează, ca și pielea de altfel. Însă ceea ce trebuie noi să știm este că există o schemă simplă. Un fir de păr trăiește între 5 și 7 ani. Deci, pe capul nostru, tot timpul vor fi fire noi de păr…

Simona Dragomir: Pufulețul acela mic care se vede crescând…

Cristina Grama: Se vede tot timpul… Și păr matur. De aceea, pe lungime, cine deține un păr lung, trebuie să lucreze la hidratare mai mult, trebuie să lucreze la îngrijire mai mult. Și asta este important: cât de lung este părul. La un păr scurt, îngrijirea este diferită, față de un păr lung.

Simona Dragomir: Cred că, cu cât părul este mai lung, cu atât îngrijirea este mai dificilă.

Cristina Grama: Absolut. Acolo chiar recomand, spre exemplu, seara, când citiți o carte sau stați la televizor, să aveți, pe noptieră sau lângă dumneavoastră, o sticluță de ulei de păr, spre exemplu, cu ulei de argan. Puneți o picătură-două între degete și masați vârfurile părului, așa relaxat, fără stres, să faceți din asta un obicei, pentru că hidratarea este foarte importantă în zona de vârf.

Simona Dragomir: Bine. Hai să trecem la părul vopsit. Vopsit, dar fără să îl decolorăm.

Cristina Grama: Părul vopsit… De ce îl vopsim, în primul rând? Fie îl vopsim din necesitate, când apar firele albe, fie îl vopsim din dorința de schimbare, de fashion, pentru că ne dorim o altă culoare, pentru că vopseaua și nuanțatorul îi oferă strălucire, un plus de pigment. Deoarece clorul și calcarul din apă și șamponul spală acest pigment natural, dar și din cel vopsit.

Simona Dragomir: De multe ori alegem să ne vopsim tot în culoarea noastră naturală, dar să fie culoare proaspătă sau să luptăm cu firele albe care se tot înmulțesc. Fie că schimbăm nuanța, mai deschis sau mai închis.

Cristina Grama: Sigur că da. Întotdeauna sunt mai interesante culorile care conțin umbre și lumini, șuvițe.

Simona Dragomir: Ești expertă în așa ceva. Eu de câte ori mă duc la salon Fason, Cristina este cu alte nuanțe, când blondă, când brunetă, când roz, cum e acum, când cu șuvițe albastre, violet. Pentru mine este o plăcere să mă duc, să o văd și să intru în atmosfera lor de acolo. Toți sunt foarte drăguți și foarte frumos aranjați, îți dau o stare de bine.

Cristina Grama: Mă bucur că îți place la noi. A schimba culoarea este tot stare de spirit și te ajută foarte mult. Însă, foarte mult în ultimul timp, colorarea a devenit un tratament pentru păr.

Simona Dragomir: Urma să te întreb dacă ne schimbăm foarte des culoarea părului, repet, nu vorbim acum de păr decolorat, ci de păr vopsit, dar dacă tot exagerăm și îi schimbăm, îl degradăm sau nu? Spui că, acum, culoarea este ca un tratament.

Cristina Grama: Voiam să povestesc despre culorile mai sănătoase și mai naturale, bazate pe ingrediente naturale, pe uleiuri din sâmburi de struguri. Adică sunt acum culori care ajută la strălucire, la luciu, dar și hidratează părul, îl și tratează. Iar dacă vrei să trecem deja la părul decolorat, pentru a schimba o culoare radical, și părul este deja vopsit, acolo, da, nu mai putem acționa doar cu vopseaua. Cu vopseaua putem să închidem o nuanță, să vopsim ton pe ton, iar o vopsire normală este o dată pe lună.

Simona Dragomir: O dată pe lună. Și te mai întrebasem la ce interval de timp ne spălăm părul și nu ai apucat să răspunzi.

Cristina Grama: Da, pot să vă spun că există o schemă simplă de la care se personalizează, pentru că, repet, suntem unici. Dacă părul se îngrașă de dimineața până seara, părul este normal să fie spălat în fiecare zi. Dacă părul se îngrașă la 3 zile, adică constatăm că pielea capului are luciu și atunci când pundegetul este gras, atunci înseamnă că avem un păr normal și o spălare la 3 zile este pentru un păr normal. În cazul în care au trecut 4-5 zile și scalpul este uscat, atunci ne adresăm unor persoane cu părul uscat, cu scalpul uscat și trebuie să acționăm cu măști și șampoane pentru păr uscat și să punem tratamentele și pe pielea capului.

Simona Dragomir: Deci o dată pe săptămână, așa cum mă spăl eu, ar trebui să-mi fac aceste măști pentru scalp și părul uscat? Pentru că mie nu mi se pare că l-aș avea uscat. Sunt chiar fericită că îl spăl o dată pe săptămână.

Cristina Grama: Da, dar să știi că, deja, la tine părul este uscat și scalpul uscat. Normal este la 3 zile. Iar pentru persoanele care fac sport, merg la sală, este obligatoriu să se spele în fiecare zi.

Simona Dragomir: Iar cei care se spală în fiecare zi ar trebui să folosească șampon pentru spălări frecvente? Și aici este importantă frecvența cu care te speli ca să știi ce tip de șampon alegi, normal, și în funcție de părul pe care îl ai.

Cristina Grama: Bineînțeles că și șamponul este pentru păr colorat, pentru păr normal, sunt șampoane care se adresează scalpului, și anume pentru scalp sensibil sau împotriva căderii părului. Fiecare, atunci când face consultanța împreună cu stylistul, află că se creează o balanță, se face un echilibru sau se tratează problemele pe rând sau cu priorități. Da, șamponarea, pentru cei care se spală în fiecare zi, este o singură dată, nu de două ori, așa cum este atunci când se spală părul la 3 zile. Iar atunci când scalpul este uscat, masca se aplică și pe pielea capului.

Simona Dragomir: Deci nu doar pe vârfuri.

Cristina Grama: În februarie vom primi o gamă nouă, cu uleiuri esențiale, pe care abia o aștept. Această gamă vine însoțită și de un scrub, care curăță scalpul în profunzime. Înainte de a aplica uleiul se folosește acest scrub, după care se masează acest ulei ușor și delicat pe pielea capului, pentru a intra în piele și apoi se spală. Nu uitați că pielea este un organ care trebuie să respire neapărat, ca și plămânii. De aceea și trebuie să spălăm de câte ori părul este gras, pentru că se asfixiază. Chiar dacă hidratăm, chiar dacă punem mască, chiar dacă punem uleiuri, pielea trebuie curățată astfel încât porii să rămână liberi, să respire.

Simona Dragomir: Iată, am discutat legat de cât de des îți speli părul. Legat de vopsit, fără să-l decolorezi, cam cât ai zis, o dată pe lună?

Cristina Grama: Vopsitul, da, o dată pe lună.

Simona Dragomir: Iar pentru păr decolorat, aici rămăsesem cu sfaturile. Atenție! Dacă exagerăm foarte mult, putem degrada părul.

Cristina Grama: Acum au ieșit pe piață anumite ingrediente, noi lucrăm cu Fiberplex. Sunt niște tratamente foarte bune care se integrează în creme decolorantă și protejează părul, nu se mai rup fibrele în timpul decolorării. Totuși trebuie analizată fiecare structură pentru că ține foarte mult de genetică.

Simona Dragomir: Ai spus asta de la început.

Cristina Grama: Un păr rezistă mai mult decât celălalt. Și atunci stylistul trebuie să aibă experiența necesară să aprecieze foarte bine cât să meargă cu decolorarea. Asta în cazul persoanelor care își doresc deschidere foarte mare.

Simona Dragomir: Adică de la brunetă să ajungi în aceeași ședință blondă?

Cristina Grama: Da. De multe ori nici nu este posibil. Profesional este să facem un test și în funcție de testul respectiv aplicăm pe tot părul, în cazul în care părul este deja vopsit. O decolorare pe păr natural este mult mai ușor de făcut și obținem culori mult mai deschise.

Simona Dragomir: Mă gândeam acum că, iată, am obținut culoarea pe care ne-o dorim. Dar legat de coafare, de îngrijirea zilnică, de cum folosim foehnul și peria și mai ales placa? Știu că dacă nu mânuiești placa așa cum trebuie, dacă nu ești de specialitate, dacă insiști mai mult pe anumite șuvițe, există riscul să le arzi, să degradezi părul. Dă-ne câteva sfaturi.

Cristina Grama: Aș vrea să insist totuși pentru părul decolorat.

Simona Dragomir: Da, te rog.

Cristina Grama: Atunci părul este mai sensibilizat și îi trebuie un tratament de lungă durată pentru păr decolorat. Părul decolorat nu prea are voie să se întâlnească cu placa. De asemenea, contează foarte mult cât s-a decolorat, de câte ori și genetica. Foarte mult contează și hidratarea. Acest tip de păr are nevoie de vizită la salon la 2 săptămâni, ar fi minunat la 1 săptămână, dar neapărat o dată pe lună să ajungă pe mâna specialistului să mai facă un tratament profesional. Părul decolorat depinde ca de aer de mască, de tratamentul leave-in și de uleiuri. În funcție de cantitatea pe care o folosim, mai putem utiliza și alternant chiar și glossuri pentru păr, sunt hidratante. Dar tot timpul trebuie să alternăm tratamente și să hidratăm. Să nu uităm că un păr decolorat, chiar dacă l-am acoperit cu o culoare închisă, el pe dedesubt a rămas decolorat și trebuie îngrijit ca atare.

Simona Dragomir: Sunt femei care, din dorința de a avea un păr cât mai bogat sau mai lung, își pun tot felul de extensii. Degradează sau nu părul?

Cristina Grama: Mie îmi place foarte mult să lucrez părul natural. Întotdeauna când îmi cere cineva să pun extensii mă gândesc la sănătatea părului. Recomand cu mare căldură tot felul de vitamine și suplimente care ajută la creșterea părului. Eu cred că frumusețea vine din interior și trebuie susținută din interior. Un păr sănătos, frumos și lung se datorează sănătății interioare. Dar sunt ocazii speciale unde folosesc extensii cu clipsuri.

Simona Dragomir: Adică se dau jos apoi?

Cristina Grama: Da, doar pentru evenimente. De ce? Toate extensiile care se montează pe părul tău natural pe termen lung aduc o greutate în plus. Greutatea aduce tensiune în plus la rădăcina firului de păr și pe scalp. Părul nostru este creat în funcție de pielea noastră. Atunci când avem o piele mai subțire și rădăcina firului de păr este mai sensibilă, mai la suprafață și mai fină. Atunci, eu, tocmai pentru că am un păr fin, pun extensii cu această greutate, deodată îmi îngreunez firul de păr și pielea nu poate să-l susțină. Părul cade oricum. Deci firele care cad rămân prinse în aceste extensii. Îngrijirea cu extensii este foarte complicată pentru a le menține într-o stare cât mai bună și a menține sănătatea scalpului. Deoarece părul mai și crește, ele se depărtează de scalp și în același timp firele noi încep să crească. Căderea este ciclică, unele cad, altele cresc. Cele căzute rămân acolo și sunt prinse, și se încurcă, cele noi nu au unde să se dezvolte pentru că se încurcă în cele prinse.

Simona Dragomir: Iată, mare grijă!

Cristina Grama: Calitatea înseamnă naturalețe. Mai ales când se folosesc în exces, sunt împotrivă.

Simona Dragomir: Mă gândeam dacă pentru bărbați există sfaturi. Este clar că există game și de șampon, și de tratamente destinate bărbaților. Ar fi bine ca ei să folosească aceste game sau nu contează până la urmă cu ce șampon te speli?

Cristina Grama: Ba da, contează foarte mult. Este bine știut că, genetic, între 30 și 35 de ani, dacă această moștenire genetică există, mulți bărbați își pierd o parte din păr.

Simona Dragomir: Și să apară chelia.

Cristina Grama: Dacă în această perioadă se fac tratamente atât din exterior, cât și din interior, e posibil să păstrezi cât mai mult păr și căderea să fie mai puțin decât în mod normal. Cu cât tratamentele sunt făcute mai din timp, practic au succes mai mult. În momentul în care porii s-au acoperit și pielea devine lucioasă, degeaba mai pui tratament…

Simona Dragomir: Că nu mai acționează, nu mai au unde să intre…

Cristina Grama: Foliculii de păr nu mai există și nu mai pot să iasă fire. Trebuie să se apeleze la alte tehnici, implant de păr…

Simona Dragomir: Mai am o singură întrebare pentru astăzi, sper că vei reveni aici la Ziarul de Sănătate…

Cristina Grama: Cu mare drag!

Simona Dragomir: Noi te așteptăm cu drag! Este modern acum, am văzut copii, băieți care nu sunt neapărat adolescenți, își fac tot felul de freze cu gel, chiar cu fixativ. Degradează părul unui copil? Dacă-l tundem cu tot felul de țepi, el își dă gel și are grijă să fie cu părul înțepenit…

Cristina Grama: Arată foarte bine părul natural.

Simona Dragomir: Credeam că vrei să zici că arată foarte bine așa, pentru că mie nu mi se pare, sunt ușor exagerate…

Cristina Grama: Da, tot ce este în exces strică. Dacă chiar vrem într-o zi să ne jucăm și să avem un styling anume, nu este nicio problemă.

Simona Dragomir: Bun, la un eveniment sau la o ocazie specială, nu este un capăt de țară. Eu întrebam pentru că sunt copii tunși așa și îi vezi zilnic cu freza făcută, cu gel în cap, produse de styling. Nu e prea devreme? Nu degradezi din podoaba capilară a copilului?

Cristina Grama: Nu degradezi, părul crește și se tunde tot timpul. Important este scalpul, pielea capului să rămână asfixiată. Atunci când folosim produsele, să nu le aplicăm în exces atât cât să ajungă și pe pielea capului. Pe vârfurile părului, dacă vrei să creezi puțin textură, să-i dai volum, să pui în evidență mișcarea unei șuvițe, se vede mai bine cu puțin fixativ sau puțin gel, nu este nimic rău.

Simona Dragomir: Am înțeles, pielea capului să rămână curată, astfel încât porii să respire.

Cristina Grama: Altfel, părul crește, și mai ales la băieți, unde lungimea nu este o prioritate, nu se întâmplă nimic.

Simona Dragomir: Se tunde mereu părul și atunci se regenerează. Bun. Mulțumim pentru sfaturi, Cristina! Eu te aștept să revii. N-am zis nimic de carte și vreau totuși să spui pentru cei care vor s-o citească, să studieze. Este o carte minunată, cred că este singura carte de acest gen. Eu am numit-o o enciclopedie a părului pentru sănătate și frumusețe, scrisă de Cristina Grama. Vreau să ne spui în încheierea emisiunii, Cristina, câteva cuvinte. Cum ți-a venit ideea? De ce ar fi bine să o citim și să ținem cont de ceea ce ai scris tu acolo?

Cristina Grama: Este un material foarte util, cu foarte multe informații. În primul rând, face corelarea între costum și coafură, pentru că are un capitol ce se referă la stiluri. Dar, bineînțeles, partea de fizionomii, de proporții, prezentări step-by-step în ceea ce privește forma, culoarea și stylingul. Are un capitol dedicat frumosului, deși tot materialul este dedicat frumosului. Este un material frumos, îi mulțumesc Cristinei One, pe această cale, și întregii echipe, am lucrat și am muncit cu toții, Alice Năstase, Roxana, toată lumea a fost alături de mine. În al doilea rând, toate aceste capitole aduc în final un moment artistic devenind această meserie și un fenomen artistic.

Simona Dragomir: Felicitări pentru tot ceea ce faci, Cristina, împreună cu echipa ta! La salon Fason se întâmplă lucruri minunate. Eu te aștept să revii aici la Ziarul de Sănătate, pentru că ai tot spus că frumusețea vine din interior. Sunt de acord cu tine. Nu este suficient să avem grijă doar de exterior, doar de exteriorul părului, hai să vedem ce ne ajută și la interior. Îți lansez o provocare, la următoarea noastră întâlnire să discutăm și ce putem face, cum să ne ajutăm părul din interior.

Cristina Grama: Sport, hidratare…

Simona Dragomir: Și tot felul de suplimente…

Cristina Grama: Da, da, da, absolut.

Simona Dragomir: Și poate discutăm într-o altă emisiune, da?

Cristina Grama: Da, sigur.

Simona Dragomir: Bun. Te aștept să revii. Îți mulțumesc pentru sfaturile date astăzi și mult succes în continuare!

Cristina Grama: Mulțumesc frumos!

Simona Dragomir: Dragii mei, vă aștept să reveniți aici la Ziarul de Sănătate, pentru că, așa cum v-am promis, ne ținem de cuvânt, sper eu, discutăm lucruri utile, interesante astfel încât să ne păstrăm cu toții sănătatea și frumusețea. Rămâneți cu noi! Pe curând!

 

Etichete articol:
frumusețeîngrijirea păruluipărpodoabă capilarăvideo
Articolul anterior
Remedii homeopatice în virozele respiratorii
Articolul următor
Dr. Ruxandra Constantina: Detoxifierea de primăvară
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
FrumusețeTrăiește sănătos cu SimonaVideo