Curiozități

Cum te vede câinele tău?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
câinichipurifețe umaneștiați că

Te-ai întrebat vreodată cum te percepe câinele tău? Din păcate, oamenii de știință nu au reușit să își dea seama exact cum ne simt câinii noștri. Dar un studiu publicat în revista PLoS One vine cu o perspectivă nouă asupra modului în care câinii ne văd. Cercetarea întărește anumite studii existente, care arată că – la fel ca oamenii, primatele și chiar caprinele – prietenii noștri canini folosesc anumite regiuni ale creierului lor pentru a „procesa“ fețele noastre.
Studiul nostru oferă dovezi că fețele umane sunt cu adevărat speciale pentru câini, deoarece implică o anumită activitate a creierului“, susține dr. Luis Concha, profesor asociat la National Autonomous University of Mexico’s Institute of Neurobiology. Cercetătorii au fost surprinși să afle că abilitatea câinilor de a percepe fețele umane a evoluat până să ajungă un astfel de proces neuronal „elaborat“. Multe alte animale nu consideră fața umană cu nimic diferită față de orice alt obiect din mediul înconjurător.
Pentru acest studiu, cercetătorii au antrenat șapte câini (cinci Border Collie, un Labrador Retriever și un Golden Retriever) să stea nemișcați și treji într-un scanner RMN, în timp ce li s-a prezentat o serie de fotografii color: 50 de fotografii cu chipuri umane neutre (bărbați și femei necunoscuți pentru câini) și 50 de fotografii cu obiecte obișnuite. Cercetătorii au observat că atunci când câinii au privit la chipuri sau obiecte, creierele lor au prezentat activitate în cortexul occipital, o regiune din partea din spate a creierului, cunoscută ca fiind implicată în procesarea vizuală. Dar atunci când câinii au privit fețe, creierul lor a arătat, de asemenea, activitate în lobul frontal și nucleul caudat, regiuni asociate cu comunicarea, exprimarea emoțională și stocarea amintirilor.
Acest studiu se bazează pe cercetări anterioare care indică faptul că în cazul câinilor, creierul lor procesează fețele oamenilor într-un mod special. Dr. Gregory S. Berns, neurolog la Emory University și autor al cărții „How Dogs Love Us“ (2013), numește acest studiu „o confirmare frumoasă a ceea ce a fost descoperit într-un experiment similar în urmă cu puțin timp“. Așadar, pe tine cum te privește câinele tău?

    Sursa:

  • huffingtonpost.com/entry/dog-perception-human-faces_us_56d8a654e4b0000de403d313
Etichete articol:
câinichipurifețe umaneștiați că
Articolul anterior
Știați că? menținerea sănătății intestinale…
Articolul următor
În viitor, inima va putea fi reparată cu frunze de spanac?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Curiozități

Te-ar putea interesa și: