Curiozități

Știați că? Pleoapele căzute…

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: < 1 minut

Pleoapele căzute, ceea ce în medicină se numește ptoză, sunt în general doar un semn de îmbătrânire. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, țesutul de tip tendon de deasupra pleoapei are tendința să se întindă și pleoapele se lasă în jos.

Vezi toate articolele despre:
afecțiuni neurologiceatac cerebralîmbătrânirepleoape căzute

Ptoza determinată de îmbătrânire afectează în mod curent ambii ochi și nu constituie un motiv de îngrijorare, dar, uneori, pleoapele căzute pot fi un semn de hipotiroidism sau miastenia gravis, o afecțiune autoimună care se manifestă prin slăbiciunea mușchilor din diferite părți ale corpului, în special din zona ochilor. Miastenia gravis provoacă și vedere dublă, dificultăți la înghițire și vorbire neclară și afectează mai des femeile sub 40 de ani și bărbații de peste 60 de ani.

Dacă slăbiciunea musculară afectează o singură parte a feței, astfel încât o pleoapă este mai căzută decât cealaltă, poate fi semnul paraliziei Bell (un tip de paralizie facială în care nervul care controlează expresiile feței este afectat) sau semnul sindromului Horner (traumatismul unor nervi în urma unei lovituri la cap sau gât, a unei afecțiuni a măduvei spinării, unei tumori craniene sau chiar a cancerului pulmonar).

Căderea unei singure pleoape poate fi și un semn incipient care indică pericolul unor afecțiuni neurologice sau sistemice grave: atac cerebral, infecții, tumori, diabet sau anevrism cerebral.

Atenție! Dacă o pleoapă sănătoasă cade brusc, apelați imediat la medic deoarece este posibil să aveți o leziune a creierului sau o tumoare! Dacă vedeți dublu, mușchii faciali sau din alte zone ale corpului sunt slăbiți, aveți dureri de cap severe sau dificultăți de vedere ori înghițire, este posibil să fi făcut un atac cerebral și este musai să mergeți la urgențe!

Sursă: Joan Liebmann-Smith, Jacqueline Nardi Egan – „Semnele trupului. Cum să afli de ce suferi fără să mergi la medic”, Editura Trei, 2009

Etichete articol:
afecțiuni neurologiceatac cerebralîmbătrânirepleoape căzute
Articolul anterior
Istoria Sfântului Valentin
Articolul următor
Știați că? Strănutul…

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Curiozități

Te-ar putea interesa și: