De la colon la creier, neurotransmițătorii influențează funcționarea întregului organism, dar mai ales stările emoționale și psihice. De exemplu, 90% din serotonina din corp, privită ca neurotransmițător, este produsă de bacteriile intestinale, motiv pentru care alimentele fermentate sunt atât de bune pentru noi. Digestia începe cu o secreție de serotonină în mucoasa intestinală. Receptorii aflați aici transmit celulelor nervoase comanda de secreție a enzimelor digestive și a motilității intestinale. Serotonina are și rolul de a informa creierul despre activitatea digestivă. În plus, 90% din comunicare se desfășoară dinspre tractul digestiv spre creier.
„Creierul din stomac“ este denumirea populară sub care mai este cunoscut sistemul nervos enteric, cu celule localizate de-a lungul pereților întregului sistem digestiv. Funcționarea defectuoasă a proceselor sistemului nervos enteric poate fi cauza sau efectul unor stări asociate de regulă doar cu sistemul nervos cerebral (anxietatea, depresia, stresul). Așa se explică situațiile frecvente în care unele persoane suferă de tulburări gastrointestinale fără cauza evidentă, dar la o analiză mai atentă se constată că suferă, de fapt, de stres cronic. Când trecem printr-un episod de panică, în tractul digestiv sunt eliberați hormoni de stres care stimulează numeroșii receptori din sistemul nervos enteric – de aici, senzația de „stomac strâns, contractat“.
Din ce în ce mai multe voci din cercetarea medicală susțin că afecțiunile celor două sisteme, digestiv și nervos central, nu pot fi abordate terapeutic decât împreună, ținând cont de interconexiunile dintre ele. Creierul cerebral și „creierul din stomac“ se influențează reciproc, iar implicațiile acestui fapt sunt importante pentru înțelegerea, prevenirea și tratarea multor afecțiuni digestive, dar și neuronale și psihoemoționale. Pentru că procesul poate fi privit și invers: reacția la stres este influențată de sănătatea digestivă. Cercetări recente au demonstrat faptul că modificările minore ale florei bacteriene intestinale au o influență directă asupra emoțiilor, dar și că problemele de digestie pot fi cauza unor tulburări psihoemotionale. Sistemul digestiv influențează starea de spirit, fiind locul unde se află „motorul corpului“, cel ce oferă energia necesară vieții. Și dacă acesta funcționează corect, tot corpul va funcționa perfect (rețineți că și reciproca este valabilă, prea multe emoții negative neprocesate pot influența „creierul din stomac“).
Microbiota intestinală se referă la comunitatea de bacterii/microbi și ADN-ul acestora, care se află în tractul gastrointestinal. Culmea este că, dacă aduni toți microbii din intestinele tale, ei vor avea aproape aceeași greutate cu cea a creierului, adică 1-1,5 kg.
În concluzie, recunoașterea legăturii între emoții și organe, a interconectării organelor între ele, atenția la mesajele pe care le transmite corpul, plus o hrană sănătoasă ajută la realizarea unui echilibru zilnic pentru sănătatea ta.
Ai grijă de sănătatea întregului organism începând cu sănătatea digestivă. ColonHelp de la Zenyth este un detoxifiant și reglator intestinal, 100% natural, sub formă de pulbere, ce are și un rol important în refacerea florei intestinale.